Hlavní brzdou ekonomiky v Česku zůstává inflace

201
v_Cesku
Foto: Pixabay.com

Ekonomika v Česku loni ve čtvrtém čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Meziročně hrubý domácí produkt [HDP] vzrostl o 0,3 procenta, za celý loňský rok se zvýšil o 2,5 procenta.

Do sektorových účtů za 4. čtvrtletí 2022 ČSÚ zapracoval nové údaje za sektor vládních institucí. To vedlo ke zpřesnění odhadu temp růstu HDP. Zpřesněná data jsou o desetinu procentního bodu lepší, než úřad uváděl ještě na počátku března. Přidejme další aktuální údaj: V Česku ve čtvrtém čtvrtletí i za celý loňský rok podle statistiků klesly reálné příjmy i výdaje českých domácností.

„Lidé zkrátka neutrácejí a poptávka je slabá,“ komentuje aktuální data hlavní ekonom skupiny CFG Vladimír Pikora.

Aktuální statistická data mimo jiné potvrzují, že česká ekonomika prochází technickou recesí. Meziročně hrubý domácí produkt [HDP] vzrostl o 0,3 procenta, za celý loňský rok se zvýšil o 2,5 procenta.

„Dílčí zpřesnění dat o HDP s celkovými výsledky ani trendy příliš nezahýbalo. Česká ekonomika v loňském roce sice rostla tempem 2,5 procenta, avšak už druhou polovinu roku poznamenala recese. Za ní můžeme hledat především vysokou inflaci, která snížila kupní sílu domácností, a tak i srazila jejich spotřebu,“ uvádí hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Trendu odpovídají výsledky maloobchodu, kde dlouhodobě dochází k významným propadům. Hlavní brzdou ekonomiky zůstává inflace.

Inflace v Česku a jinde

Inflace v Česku letos v únoru činila 16,7 procenta. Oproti lednu klesla o 0,8 procentního bodu. Meziroční míra inflace v eurozóně letos v březnu podle aktuálních dat klesla na 6,9 procenta. Je tak nejníže za poslední rok.

Z dvacítky členských zemí eurozóny zůstává nadále nejvyšší inflace ve trojici pobaltských republik:

  • Lotyško: +17,3 %
  • Estonsko: +15,6 %
  • Litva: +15,2 %

Jen těsně za nimi se nachází Slovensko s hodnotou 14,8 procenta. Výrazný pokles, a to na 7,8 procenta z únorových 9,3 procenta, hlásí největší evropská ekonomika Německo. Naopak nejnižší inflaci hlásí za březen Lucembursko [+3 %], Španělsko [+3,1 %] a Nizozemsko [+4,5 %].

Propad reálných příjmů patří v ČR k nejvyšším

Podle ČSÚ reálné příjmy českých domácností [na obyvatele, pozn. red.] loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesly o 6,3 procenta a za celý rok o 5,4 procenta. Přičemž průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 4. čtvrtletí hodnoty 44 074 Kč. Oproti předchozímu čtvrtletí reálně klesl o 0,2 procenta a meziročně o 7,5 procenta.

Maďarsko, Lotyšsko a Česko: Kamarádi s nejvyšší inflací v EU

Průměrná inflace v zemích EU podle Eurostatu v únoru činila 9,9 procenta, inflace v Česku pak 18,4 procenta. Hůře než Česko si stojí jen Maďarsko a Lotyšsko. V Maďarsku byla inflace v únoru 25,8 procenta a v Lotyšsku 20,1 procenta. Česko tak podle měření evropských statistiků v inflaci překonalo tradiční rekordmany, jako jsou Estonsko a Litva. Ve srovnání se zeměmi eurozóny vychází evropská statistika pro Česko ještě hůře.

–DNA/ČTK–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here