Analytici probrali akcie ČEZ, Erste, Coltu i Kofoly

5981
Foto: FinTag.cz
Foto: Redakce FinTag.cz

Analytici XTB Jaroslav Brychta, Tomáš Vranka a Tomáš Cverna v aktuálním vydání pořadu Povídání o trzích rozebrali dění na Pražské burze cenných papírů [PBCP]. Zaměřili se především na akcie ČEZu, bank, Coltu a Kofoly.

Záznam debaty je k vidění zde. Podrobnější a pravidelné informace o dění na pražské burze přináší Tomáš Cverna ve svém pravidelném pořadu Týden na pražské burze.

„Hlavním tématem byl samozřejmě ČEZ, který je bezpochyby nejpopulárnější akcií na naší burze a mezi českými investory se řadí mezi jedny z nejkupovanějších akcií vůbec. Má ale tato popularita opodstatnění, nebo se jedná jen o akciový patriotismus,” ptá se v pořadu Jaroslav Brychta.

Podle Tomáše Cverny jsou obě verze validní. V evropském prostředí by investor jen těžko hledal identickou společnost. Problémem v případě ČEZu je ale zapojení státu, které do této investice přináší mnoho pochybností. Paradoxně však tento aspekt v poslední době láká stále více investorů, kteří sází právě na vyšší ocenění v případě státního odkupu.

Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

„Tento scénář ale není vůbec jistý. Navíc je zde i mnoho jiných proměnných, cena elektřiny, regulace EU, rozšíření jaderné elektrárny Dukovany, které mohou společnost v této nejisté době překvapit,” upozorňuje Cverna.

Jak si stojí bankovní sektor

Dalším velkým tématem byly banky pražské burzy. Akcie Erste, Komerční banky a Monety rovněž patří, především díky svým vysokým dividendám, mezi velmi oblíbené tituly. Nicméně bankovní sektor se v současnosti otřásá v základech a mnoho investorů s napětím čeká, jestli se problémy rozšíří i na české území.

Problémy bank rozjely další kolo kvantitativního uvolňování

V tomto případě se zúčastnění shodli na tom, že bezprostřední riziko našim bankám nehrozí. Samozřejmě existuje hrozba recese, český bankovní sektor je ale vcelku odlišný od toho amerického a minimálně v teoretické rovině by měl být vůči současné situaci odolnější.

Akcie Coltu a Kofoly

V poslední části pořadu analytici probrali výkon společnosti Colt CZ Group SE, dříve Česká zbrojovka, a Kofoly. Colt CZ se podle nich jeví jako společnost, která má zajímavé diverzifikační plány do budoucna.

Zbrojovka přidala 36,5 procenta, Philip Morris ČR 11 procent

Na druhé straně budoucnost Kofoly může být nejistá, jelikož popularita slazených nápojů v posledních letech klesá. Pod společnost ale spadají i mnohé značky minerálních vod, u kterých popularita naopak stoupá. Záleží tedy, jak se firma s touto změnou trendu vypořádá.

–Adman´s Choice–

Pozn. red.: Celý aktuální díl Povídání o trzích je dostupný zde.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here