Stát si ČEZ vezme, ukazuje trh. Dopad na burzu ale bude fatální

24005
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

Život akcionáře skupiny ČEZ se stává čím dál pestřejší. Vývoj akcií neovlivňují ani tak hospodářské výsledky podniku jako prohlášení a plány vlády. Začalo to zprávou o mimořádném zdanění ČEZ a pokračuje plány na vytěsnění drobných akcionářů. 

Na začátku tohoto týdne akcie ČEZ na Burze cenných papírů Praha [BCPP] významně rostly. Hlavní index PX posílil o +1,28 procenta [1 398,10 b.] a hlavním motorem byl stejně jako v předchozím týdnu ČEZ.

„S největší pravděpodobností spekulace o blížící se restrukturalizaci vyhnaly cenu akcií nad milník 1 000 CZK. ČEZ zazářil růstem o +3,58 procenta [1 013 CZK] a od začátku roku vzrostl o 31,56 procenta,” shrnul pondělní obchodování analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

ČEZ se tak stal vůbec nejobchodovanější akcií s podílem přes 60 procent na celkovém denním zobchodovaném objemu BCPP. A pak přišlo úterý. Index PX posílil o +0,88 procenta [1 410,37 b.] a za růstem stál znovu ČEZ.

„Vlastně se v posledních dnech na BCPP točí vše kolem ČEZu. Elegancí motýlího letu se odpoutal od hranice 1 000 CZK a stal se opět nejobchodovanější akcií s podílem přes tři čtvrtiny na celkovém objemu. Jen dnes posílil o vysokých +3,36 procenta na 1 047 CZK,” okomentoval úterní dění analytik KB.

Pro ČEZ to znamenalo desátý růstový obchodní den za sebou. Růst ceny jeho akcií od začátku roku dosáhl +35,97 procenta. Uklidnění přišlo až ve středu. Index PX klesl o 0,23 procenta na 1 407,12 bodu. ČEZ ztratil -1,05 procenta a akcie se obchodovaly za 1 036 korun.

Podle Bohumila Trampoty za poklesem stálo pravděpodobně vybírání zisku po prudkém růstu. Avšak znovu: Důvodem poklesu, tak jako byly v minulých dnech důvodem růstu, se staly akcie ČEZu. Akcie skupiny ČEZ se nad hranici 1 000 korun nyní dostaly poprvé od srpna 2022, kdy ceny elektřiny a zemního plynu dosahovaly svých maxim. Mezitím několikrát prudce poklesly, zejména v reakci na nekoordinovaná prohlášení zástupců vlády a vládních stran o uvalení windfall tax na ČEZ.

ČEZ ovládá pražskou burzu

Aktuální hrátky s ČEZem se výrazně promítají i do výkonu burzy. Hlavní index PX si od začátku letošního roku připsal více než 16 procenta a obchoduje se na úrovni 1400 bodů. Tedy na úrovni, na které se nacházel naposledy 31.12.2021, před válkou na Ukrajině. Pro srovnání německý index DAX si připsal od začátku roku přes 11 procent a americký index S&P 500 necelých osm procent.

„Největší zobchodovanou hodnotu si od 1. do 15. února připsal ČEZ, jehož akcie se zobchodovaly v objemu 4,39 miliardy korun. Například u bankovních titulů se v daném období pohybujeme v rozmezí 1,6 miliardy korun. Přítok peněz do tuzemského energetického giganta vnímám kvůli chystané restrukturalizaci spíše jako spekulativní,“ popisuje pro FinTag.cz aktuální dění na pražské burze analytik XTB Tomáš Cverna.

Podle něj růst akcií ČEZ vnímá jako návrat investorů k rizikovým aktivům. Což je od začátku roku trend nejen v ČR, ale i na zahraničních akciových trzích. V případě akcií ČEZ ale podle jeho slov hraje velkou roli připravovaná restrukturalizace firmy.

„Investoři tedy sázejí na vytěsnění minoritních akcionářů,” doplňuje.

Což v praxi značí převzetí podniku do rukou dosavadního majoritního vlastníka, kterým je Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Podle Tomáše Cverny platí, že pokud by chtělo MF ČR skutečně získat zbývající 30% podíl ve společnosti do svých rukou, muselo by akcie od minoritních akcionářů vykoupit. Což se podle něj jeví jako nejpravděpodobnější varianta.

„Jiné formy vytěsnění jsou nepravděpodobné kvůli hrozbě soudních sporů,“ dodává.

Vláda zkouší ovládnout ČEZ všelijak

Podle odborníka na energetiku a drobného akcionáře ČEZ Michala Šnobra obdobně postupovala například Francie. Ta ale dala veřejnou nabídku na nákup akcií „své“ energetické firmy EDF. Během půl roku tak zvedla svůj podíl ve společnosti z 83,9 procenta na 93 procent. Stát ovládl 90% podíl společnosti. Tento limit mu dal právo v podniku rozhodnout o dalším vytěsnění drobných akcionářů, protože pro to potřeboval souhlas 90 procent akcionářů.

„Český politik, ovšem, opět hledá nějakou uličku. Jak to nějak ošolichat a podvést. Protože pro českého politika je akcionář ČEZ něco… Nechci říkat ani co…,“ říká Michal Šnobr a za příklad dává jeden ze zvažovaných návrhu vlády na změnu Zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, takzvaný lex ČEZ.

ČEZ: Český politik, ovšem, opět hledá nějakou uličku

V jeho případě jde například i o snížení podílů potřebných hlasů akcionářů z 90 procent, které jsou nutné k rozhodnutí o vytěsnění akcionářů. O což vláda usiluje s odkazem, že v mnoha zemích je tato hranice o něco nižší. Tyto a další snahy, jako jsou například možné zásahy do struktury ČEZ, podle Šnobra už ale smetla ze stolu Legislativní rada vlády. A na to, že by riskovala, to příliš nevypadá.

„Když to vezmu hodně obšírně, tak si je potřeba uvědomit, že v ČEZ máme asi 30 procent drobných akcionářů. Avšak z těchto 30 procent jsou dvě třetiny akcionářů ze zahraničí. Jsou to klasičtí portfolioví investoři všeho druhu,“ popisuje drobné akcionáře ČEZ Šnobr.

Mezi těmito takzvaně institucionálními klienty, jsou banky, investiční fondy, penzijní fondy nebo americké univerzity. A s takovými vláda asi do střetu přece jenom nepůjde.

Případné zestátnění ČEZu drtivě pocítí BCPP

Proti diskutovaným plánům na zestátnění ČEZu a vytěsnění drobných akcionářů se dlouhodobě vyjadřuje šéf pražské burzy Petr Koblic. Podle něj by to byl jenom „průšvih“. Byl by to skutečný hřebíček do obchodování na pražské burze, tvrdí.

„A přidaná hodnota by byla čistá nula. Jenom by stát utratil další peníze… Tím, že by ČEZ vlastnil, by přitom nezískal vůbec nic. […] Proč by si proboha měl kupovat ČEZ? To přece nedává smysl,“ tvrdí s tím, že aktuální majetkové poměry v ČEZu jsou naopak optimální.

Petr Koblic: Příští rok nás Rusko pod krkem už držet nebude

Negativní dopady na pražskou burzu potvrzuje i analytik XTB Tomáš Cverna: Vzhledem k tomu, že je ČEZ aktuálně nejobchodovanější společnost s 22% váhou v indexu PX, výrazně by se snížila atraktivita primárního trhu tuzemského obchodního parketu. Po odstranění ČEZ z burzy by se v indexu zvýšila expozice finančních institucí a začala by chybět různorodost titulů, což je velký problém již dnes.“

Jak se v tom má vyznat akcionář ČEZ

Michal Šnobr, který dlouhodobě kritizuje politiku státu ve vztahu k ČEZu, apeluje na drobné akcionáře, aby zůstali ohledně dalšího dění ve střehu. Vládu přitom upozorňuje: „Menšinoví spoluvlastníci ČEZ nebo jejich kamarádi jsou všude. Na ulicích, ve výtazích, v kavárnách, na benzínkách, na úřadech, ordinují v nemocnicích ve všech pozicích i funkcích. I v politice. Jsou mladí i starší. Ženy i muži. Investoři i střadatelé.”

„Hrajte fair, držíme spolu!,” vyzývá samotné akcionáře a vyjadřuje svůj názor:Minority ČEZ nechtějí své akcie ČEZ prodat! Naopak. Stát vymýšlí, jak je koupit a obalamutit cenu. Proč? Protože stát v ČEZ promarnil všechny příležitosti za posledních 15 let situaci v energetice řešit. Nyní je ve slepé uličce a asi není schopen dodržovat Zákony. To je vše.”

Na druhé straně běžný akcionář ČEZu neví, co si počít. Má prodat akcie teď, nebo si počkat, zda je případně vykoupí stát. Případně se o věc nestarat a jen dál sledovat vývoj.

„Je na každém investorovi, s jakou investiční tezí akcie koupil. Vzhledem k tomu, že stát vypadá v otázce zestátnění firmy odhodlaně, jediným smyslem držení akcií je dnes spekulace na zestátnění a výkup akcií státem s vysokou prémií,“ říká Cverna s upozorněním, že jeho slova rozhodně nejsou investičním doporučením.

Vyjadřuje se i k další budoucnosti ČEZ jako titulu na BCPP. Podle něj v budoucnu, pokud dojde k jeho zestátnění, se ČEZ možná přece jen znovu vrátí na burzu. Avšak již nelze počítat s tím, že bude zahrnovat výrobní aktiva. Přičemž je to právě výroba, která je na firmě nejzajímavější, protože tvoří přibližně 50 procent tržeb.

„Věřím, že stát akcie vykoupí. Jiná varianta než odkup a případné vrácení firmy na burzu bez výrobních aktiv mě aktuálně nenapadá,“ uzavírá pro FinTag.cz analytik XTB.

Daniel Tácha

22 KOMENTÁŘE

  1. Minoritní akcionáři, akcie ČEZu koupili v devadesátých letech za zlomkovou světovou cenu. Tak už mají dávno vybráno ! Dnes by ti zahraniční investoři měli doplatit daně ve výší ,jakou platí na západě ! Nebo ať to doplatí otcové privatizace.

    • Je úplně jedno, kdy a za jakou cenu ji koupili. Jsou prostě jejich, Vy jste si možná taky koupil byt za zlomkovou cenu, no tak jste dost ušetřil, už máte vybráno, tak vám ho můžou znárodnit a někoho tam nastěhovat? Protože i bydlet lidi musí a kráct ve jmenu společného blaha je v pořádku? A lidi co mají zahrádky už taky určité mají vybráno. Napěstovali si tam zeleniny dost, tak je čas jim je zabavit a sebrat jim i poslední úrodu? Krádež je vždycky krádeží. Takže hezky podle zákona a pokud vytěsnit, tak vyplatit podle tržní ceny. Jen ČEZ je dost zadlužený, údržba taky něco stojí, zaměstnanci zadarmo dělat nebudou. Tak aby to nakonec nebyla utopená investice, co by poslala ke dnu ČEZ i stát. Ono totiž nic není zadarmo, i když ti, co jsou přesvédčeni, že je každý povinnen se o né starat, si myslí něco jiného.

        • Víte Vy vůbec, co se děje v Číně???? Je to tam horší než u nás v dobách reál. socialismu! Běžní občané jsou ovládaní chudáci.

      • Rašín měl pravdu,když udělal silnou korunu po 1 světové válce.Nenechal spekulacema rozkrást národní bohatství.Zřejmě si ani nepřipouštíš ,jaký masakr s naší ekonomikou udělali otcové privatizace po roce 1990

    • Nemáte pravdu, jsou i minoritní akcionáři jako třeba já, kteří investují do akcií průběžně jako do tvorby “důchodového” portfolia pasivního příjmu, tedy chovají se zodpovědně a pokud bude mít vláda snahu takové lidi ( nás ) nějak svinsky odrbat, pak si nic než soudní spory nezaslouží.

      • ČEZ byl dán do kuponové privatizace, více néně jen část .A že se dostaly do různých zahraničních fondů akcie je Klausova vina. A vy že budete tratit, to by nás vůbec nemělo zajímat .Vždyť národní majetek byl všech. A dnes ho vlastní jen ti co dostali amnestii v roce 2013

        • Milý pane akcie čezu jsem koupil legálně na burze s tím,(může to udělat každý občan) že je to invcestice do budoucna a ne že mi mé vložené peníze ukradne nějaký chytrák který ví o investování i privatizaci prd!!!Probertese!!!! Národní majetku ,co jste si koupil Vy ,když by jste tak rád druhé okradl!!!!

    • Ale socka s IQ bublajícího bláta se ozvala. Co takhle zestátnit Vaše bydlení pro ukrajince, beztak jste ho získal dříve levně. Sakra od čeho máte hlavu? Tou se myslí a nikoli zadkem. Já tam investoval před 2-ma roky právě proto, že jsem jako laik viděl že Babišova vláda nic nekoná a tak jsem konal já. Pak můžeme zestátňovat kohokoliv. Táhněte do Ruska, tam se Vám bude líbit, tam je to běžná praxe a neopruzujte tady.

      • To si děláš legraci, že nežere z moji. Všechny náklady se započítávají do konečné ceny spotřebiteli! I ty náklady na spekulaci. Měla by jsi trochu přemýšlet, proč nám rostou ceny energií.

        • Ale socka s IQ bublajícího bláta se ozvala. Tak na výklad jak spekulace na cenu akcie zvyšuje cenu energie jsem strašně zvědav. Šup jsem s ní a věřte že se stanete blbem roku. Sakra od čeho máte hlavu? Tou se myslí a nikoli zadkem. Já tam investoval před 2-ma roky právě proto, že jsem jako laik viděl že Babišova vláda nic nekoná a tak jsem konal já. O akciích jak se tvoří cena apod si něco nastudujte, ty se netvoří jako sociální dávky.

  2. Strategický důležitý průmysl neměl být nikdy privatizován. Voda, energie, dráhy, petrochemie. Stát musí ovládat tato důležitá odvětví . Ne vždy prostředky v rukou soukromníka jsou ku prospěchu. Např. zdravotnictví (myslím tím velké celky ) je nákladné. Navíc nenavazuje na potřeby společnosti – tuneluje pojišťovnu.

  3. Ano , vystrkat soukromníky od elektriky do háje , nevidím důvod proč si mají na základních strategických surovinách brutálně mastit kapsy kdejaký pražáčci apod vyčuránci , ať se tyhle peníze točí v kase aspoň , stejně tak by měl stát ovládnout vodu , ať se businessmani zlobí jak chtějí , že všeho by bussines být neměl , buďte víc lidmi prosím .

    • To jsem si také dříve myslel, ale je to nesmysl. Stát to jen rozkrade a zaplatí to občan. Koukněte do Madarska jak ta jejich ochrana dopadla ať se vzpamatujete. Stát by měl mít jen podíl v klíčových firmách jako v ČEZu, aby tam nebyli jen trafiky kamarádů politiků tvořící tunely, jinak to dopadne jako např. Česká pošta, železnice. Otřesné služby za nejvyšší peníze na světě a před krachem a ještě se to trvale dotuje. Koukněte kolik stojí služby pošty třeba v Německu. Stejně tak by měli fungovat spalovny – vlastnictví. Tak to mají třeba v Rakousku (polovinu má stát nebo město a tím má vše pod kontrolou). Představa že ve státním ČEZu bude levná elektřina je hodně moc naivní, jen to dopadne tak, že se podnik bude muset ještě dotovat místo aby vydělával. Uvědomte si navíc ,že 30% elektřiny se vyrobí jinde než v ČEZu.

    • Stát to dá, ale musí to proběhnout zákonně jako třeba ve Francii a ne po Fialovsku. Osobně se jinak k žalobě rozhodně připojím.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here