Elektrolyzér v Napajedlech vyrobil první kilogramy vodíku

1812
vodiku
Elektrolyzér v Napajedlech ve Zlínském kraji. / Foto: Solar Global

První kilogramy vodíku vyrobila energetická skupina Solar Global ve svém vlastním elektrolyzéru v Napajedlech ve Zlínském kraji. Nyní dokončuje střešní fotovoltaickou elektrárnu, která obstará elektřinu pro provoz elektrolyzéru.

Podle zástupců společnosti Solar Global elektrolyzér s příkonem 230 kilowattů v budoucnu “požene” střešní solární elektrárna o výkonu 610 kilowatt-peak. Infrastrukturu doplní bateriové úložiště o výkonu 100 kilowatt a kapacitě 200 kilowatthodin. V ostrém provozu elektrolyzér vyrobí více než 8 000 kilogramů zeleného vodíku. Takové množství paliva umožní osobnímu vozu s vodíkovým pohonem ujet 800 000 kilometrů. V případě využití ve vodíkových autobusech to představuje nájezd 80 000 kilometrů.

„Testování technologických a provozních parametrů elektrolyzéru, stejně jako spuštění střešní solární elektrárny určené k napájení zařízení, plánujeme v průběhu léta. K uvedení do trvalého, zcela bezemisního provozu, chceme podle stávajícího harmonogramu přikročit na podzim,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Solar Global Zdeněk Tříska.

Upřesnil, že zařízení firma následně doplní o veřejnou plnicí vodíkovou stanici. Vodíkový systém SG Hydrogen je vůbec první český projekt komerčního elektrolyzéru na výrobu zeleného vodíku pomocí elektřiny z vlastní střešní solární elektrárny. Projekt získal dotaci 40 milionů korun z Operačního programu Doprava [OP D]. Celkové náklady na vybudování plnicí vodíkové stanice a související infrastruktury firma odhadla na 90 milionů korun. Předpokládaný termín dokončení projektu je na přelomu let 2024 a 2025.

Úložiště vodíku s vlastní kompresorovou jednotkou

Zástupci společnosti Solar Global uvedli, že elektrolyzér doplnili o úložiště vodíku vlastní kompresorovou jednotkou. Jeho kapacita se pohybuje kolem 500 kilogramů stlačeného plynného vodíku.

„Při porovnání s naším megawatthodinovým velkokapacitním bateriovým úložištěm se jedná o energetickou kapacitu zhruba 16 MWh,“ tvrdí.

Základní technické parametry elektrolyzéru
Nominální produkce 82 kg/d | 40 Nm3/h
Rozsah výroby 20 % – 100 %
Kvalita vodíku 5.0 [ISO 14687:2019 – 2]
Výkon 230kW
Výkonová odezva 30 vteřin
Rozměry 6.10m x 2.44m x 2.59m

[Zdroj: Solar Global]

Elektrolýza je proces, při kterém stejnosměrný elektrický proud štěpí chemickou vazbu mezi vodíkem a kyslíkem ve vodném roztoku [2 H2O → 2 H2 + O2 ]. V současnosti se jako nejslibnější a komerčně nejvyspělejší technologie pro skladování vodíku uvádí stlačování vodíku v plynném skupenství.

Takto uchovaný vodík má tendenci vzhledem k velmi malé velikosti molekuly unikat ze skladovacích tlakových nádob. Moderní zásobníky jsou vyrobeny z mimořádně pevných a neprodyšných materiálů, které umožňují bezpečné uskladnění s minimálními ztrátami uloženého vodíku.

Tři vodíkové stanice vyjdou na 330 milionů korun

Podle předsedy představenstva Solar Global Vítězslava Skopala je Infrastruktura na výrobu a plnění zeleného vodíku v Česku zatím v úplných začátcích. Přesto tvrdí, že budoucnost české energetiky je právě v zeleném vodíku, obnovitelných zdrojích a bateriových úložištích. Odkazuje i na cíl Evropské komise, jež má za to, že do roku 2050 dosáhne Evropa kompletní klimatické neutrality.

ČEZ radí, jak si vybrat kvalitního dodavatele fotovoltaiky

Projekt plnící vodíkové stanice a výrobny zeleného vodíku v Napajedlech je jedním ze tří plánovaných projektů společnosti. Další projekty společnost plánuje v Ovčárech u Kolína a u Třemošnice. Celkové náklady na vybudování vodíkových projektů odhaduje na zhruba 330 milionů korun.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here