Úředníci pražského magistrátu si v centru otevřeli další jesle

897
magistratu
Náměstkyně primátora pro sociální věci, zdravotní a bytovou politiku Alexandra Udženija z ODS [na fotografii] při otevření nových jeslí pro několik dalších „vyvolených dětí“ úředníků MHMP řekla, že jako zaměstnaná žena a máma dvou dcer ví, jak je důležité mít možnost skloubit rodinný a pracovní život. / FOTO: MHMP

Úředníci pražského magistrátu si slavnostně otevřeli další dětskou skupinu pro děti zaměstnanců magistrátu s umístěním potomka od jednoho roku věku. Jde o další z benefitů pro ně a jejich rodiny. Ostatní „neúředníci“ mají smůlu.

Uvedl to server ZdraveZpravy.cz. Podle něj se vedení Magistrátu hlavního města Prahy pochlubilo slavnostním otevřením další z dětských skupin, tentokrát s názvem Stromek. Prostory nově otevřené dětské skupiny se stejně jako ty již fungující nacházejí v centru metropole v Jungmannově ulici naproti Škodově paláci, v němž pracuje většina zaměstnanců magistrátu. Vchod je těsné blízkosti Františkánské zahrady nedaleko Václavského náměsti. Pro přijetí do dětské skupiny je to zásadní. Do dětské skupiny Stromek smí totiž chodit pouze děti magistrátních zaměstnanců, a to už od jednoho roku věku.

„Jako zaměstnaná žena a máma dvou dcer vím, jak je důležité mít možnost skloubit dohromady rodinný a pracovní život. Jsem moc ráda, že zaměstnanci magistrátu mají tuto možnost, a dětské skupiny jsou za mě jeden z nejlepších zaměstnaneckých benefitů,“ pochvaluje si náměstkyně primátora pro sociální věci, zdravotní a bytovou politiku Alexandra Udženija [ODS].

A to není vše. Další dvě dětské skupiny pro úředníky magistrát slibuje otevřít ještě letos v září. A zájem o ně je už teď enormní, jak tvrdí jeho zástupci. Což nepřekvapuje. Sehnat za rozumné peníze volné místo v dětské skupině nebo snad mateřské škole v Praze je takřka nemožné až nereálné. A už vůbec ne pro děti od jednoho či dokonce půl roku věku dítěte.

Magistrát se stará víc o sebe než ostatní

Zkušenosti s tím má i 42letá kadeřnice z Prahy. Ta také shání místo, kam umístit svého syna. V dostupné vzdálenosti se jí ale nabízela pouze soukromá a velmi drahá předškolní zařízení.

„Kvůli tomu, že nebylo volné místo ve spádové mateřské škole jsem syna vozila do autem 45 minut vzdálené mateřské školy, to už mu ale byli čtyři roky,“ říká.

„Rozhodně bych se nebránila nastoupit do práce, i když na méně hodin, už po roce věku syna, ale je nesmysl, že bych pro něj sehnala místo v jeslích, dětských skupinách,“ dodává.

Úředníkům pražského magistrátu, jak říká, se nedá než závidět. Obdobný problém řeší i většina jejích kolegyň, které ale nesedí na magistrátu, pracují v soukromém sektoru.

„A nemluvím jen o možnosti umístit roční či dvouroční dítě pohodlně do dětského zařízení, navíc zřejmě zadarmo,“ dodává.

Zároveň říká, že by se mělo vedení města postarat především o dostatečnou nabídku volných kapacit v dětských skupinách a mateřských školách, a ostatně i v dalších školách, i pro ostatní, ne pro sebe, ale pro všechny.

„Všichni jsme viděli letošní kolotoč kolem přijímání dětí na střední školy,“ dodává.

Vzpomíná i na dobu pandemie covidu, kdy se na několik měsíců opakovaně uzavřely veškeré školy i školky. Opatření ale tehdy neplatilo pro všechny. Výjimku měli vedle pracovníků integrovaného záchranného systému opět někteří úředníci. Například úřadů práce, finančních úřadů a sociální správy.

Na magistrátu vzniká vlastní síť dětských skupin

Mimo nově otevřenou skupinu výhradně pro děti úředníků Stromek magistrát už delší čas provozuje dětskou skupinu Zvonek a Klíček. Každá skupina má kapacitu dvanáct míst. Skupiny navštěvují výhradně děti zaměstnanců ve věku od dvou let až do přechodu na základní školu. Stejný počet dětí přijme skupina Stromek.

„Umožňujeme flexibilní formy práce, jako jsou zkrácené úvazky, pružná pracovní doba nebo možnost práce z domova a v neposlední řadě také právě nabízíme každodenní péči o malé děti či podporujeme volnočasové aktivity pro děti zaměstnanců,“ vyjmenovává ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Kubelka.

A nikoho nepřekvapí, když Kubelka říká, že je o služby dětských skupin stále větší poptávka.

„Vzhledem ke stále rostoucí poptávce nyní výrazně rozšiřujeme služby dětských skupin a velmi mě těší, že v tomto ohledu můžeme být vzorem i pro další zaměstnavatele nejen v Praze, ale také po celém Česku,“ chlubí se, jak se o sebe lidé na magistrátu dobře starají.

Od letošního září úřad nově otevře dětskou skupinu Domek s kapacitou dalších 12 míst a skupinu Lístek s kapacitou čtyř míst, to pro děti od šesti měsíců věku.

Veronika Táchová

Aktualizace: Na článek ZdraveZpravy.cz vzápětí reagoval vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí MHMP Vít Hofman. Jeho reakci uvádíme s drobnými úpravami v plném znění.

„Pomáhat se slaďováním soukromého a pracovního života a zejména po návratu matek či otců z rodičovské dovolené by se měly dle našeho názoru snažit všechny firmy. Řada společností takový benefit skutečně nabízí, ale rozhodně nelze mluvit o standardu. A proto věříme, že i pražský magistrát může být inspirací pro ostatní.“

„Na magistrátu se totiž zaměstnancům dlouhodobě snažíme se slaďováním pracovního a rodinného života pomáhat. Což se pak pozitivně odráží i v pracovní morálce a nasazení. Ostatně je to i naší dlouhodobou strategií. Dětské skupiny tedy může nabídnout svým zaměstnancům jakákoliv firma. A to i při současné nízké nezaměstnanosti může být dokonce rozhodujícím benefitem.“

„V Praze je koncentrováno velké množství zaměstnavatelů z veřejné i soukromé sféry a široké škály oborů. Získat nové pracovníky je obtížné, protože pracovní trh je nasycen a míra nezaměstnanosti je velmi nízká. Pro pražský magistrát [stejně jako pro mnoho dalších zaměstnavatelů] je v dnešní době získávání nových pracovníků složité. Dlouhodobě se nám
obtížně obsazují zejména pozice, které vyžadují určitou specializaci – například v oblasti práva, účetnictví, stavebnictví, IT a dalších. Magistrát navíc s ohledem na vládou stanovené tabulkové platy nemůže konkurovat nabídkám soukromých firem a musí přicházet s podobnými benefity, aby byl na trhu práce alespoň částečně konkurenceschopný.“

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here