Proměna úvěrů ze stavebního spoření dostala první obrysy

341
sporeni
Foto: Redakce FinTag.cz

Ministerstva financí a životního prostředí a stavební spořitelny podepsaly memorandum o spolupráci v oblasti financování energetických úspor domácností. Dokument definuje budoucí využití úvěrů ze stavebního spoření.

Ministerstvo životního prostředí ČR [MŽP ČR], Ministerstvo financí ČR [MF ČR] a Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] uzavřením Memoranda o spolupráci na energetické transformaci domácností deklarují zájem spolupracovat v oblasti podpory financování a administrace dotací energetických úspor domácností a obnovitelných zdrojů energie pomocí sítě stavebních spořitelen. Memorandum navazuje na změny ve stavebním spoření, které nedávno schválila vláda. Tou hlavní z nich je ponížení státní podpory u spoření ze dvou tisíc korun ročně na polovinu. Změny se týkají i daňových úlev a využití stavebního spoření.

„Chceme rozšířit okruh lidí, kteří se díky dotačním programům Státního fondu životního prostředí ČR a dostupným úvěrům stavebních spořitelen pustí do energeticky úsporných renovací svých domů. A sníží si tak měsíční náklady na energie,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL].

Podle něj spolupráce mezi státem a stavebními spořitelnami sníží počet domácností ohrožených energetickou chudobou. A přispěje ke zlepšení životního prostředí.

„Naším cílem je navýšit tempo renovací až na tři procenta ročně,” dodal ministr.

„Občané budou mít nově možnost na jednom místě získat výhodné financování, poradenství i asistenci s vyřízením dotací z příslušných podpůrných programů,“ upřesnil ministrova slova 1. místopředseda AČSS Michael Pupala.

Co dohodli zástupci stavebních spořitelen se státem

Ministerstvo financí podpoří zachování státní podpory stavebního spoření v intencích návrhu konsolidačního balíčku veřejných financí. Současně podpoří legislativní změny, které vymezují působení spořitelen. To tak, aby se mohly aktivně zapojit do realizace programů podpor energetických úspor domácností. Včetně poskytování úvěrů na takové investice.

Ministerstvo životního prostředí podpoří vzájemnou kompatibilitu dotačních a úvěrových programů týkajících se podpor energetických úspor v oblasti bydlení. Zajistí školení pracovníků spořitelen zaměřeného na dotační podmínky. To v oblasti energetických úspor i obnovitelných zdrojů. Podpoří rozvoj dostupné poradenské sítě pro domácnosti.

Zájem o stavební spoření klesá. Důvod jsou vládní změny

AČSS zase podpoří, v mezích daných právními předpisy, aby stavební spořitelny pomocí své infrastruktury umožňovaly asistenci, komunikaci a financování investic do energetických úspor. I podporu čerpání dotačních programů tak, aby se zvýšila dostupnost financování energetických úspor a dotací na ně.

Ministerstvo životního prostředí, financí a Asociace se rovněž zavázaly, že maximálně podpoří veškeré kroky, které umožní zahájení programu podpory financování a administrace žádostí o dotace prostřednictvím stavebních spořitelen od 1. 1. 2024.

Stát dal stavebnímu spoření novou šanci

Stavební spořitelny, které hlásí pokles zájmu o stavební spoření i kvůli vládou odsouhlaseným změnám v jeho nastavení, s „novým“ směřováním souhlasí.

„Stavební spořitelny se hlásí ke společenské odpovědnosti za zelenou transformaci České republiky. Podepsáním Memoranda se stávají klíčovým partnerem státu v energetické transformaci domácností. Občanům ČR se otevírá cesta k efektivnějšímu čerpání dotačních programů na energetické úspory. A to prostřednictvím existující infrastruktury stavebních spořitelen,“ uvedl Libor Vošický, prezident Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spoření přežilo. Samo o sobě už ale nezaujme

A spokojený je i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]: „Spolupráce se spořitelnami dává z pohledu ministerstva financí smysl. Umožňuje využít existující síť stavebních spořitelen. A to k zajištění služeb občanů v oblasti poskytování informací a asistence při sjednávání dotačních podpor a úvěrů na investice do energetických úspor domácností.”

–RED–

1 komentář

  1. S tisícovou státní podporou, ze které skoro 40% ročně sežerou poplatky za nic pro stavební spořitelnu a s nekonkurenceschopným úrokem za vklad, by si dneska nové stavebko zakládal snad už jen blázen…

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here