Zájem o stavební spoření klesá. Důvod jsou vládní změny

535
stavebni_sporeni
Foto: Redakce FinTag.cz

Vláda ve svém úsporném balíčku počítá s ponížením státního příspěvku u stavebního spoření ze dvou tisíc ročně na tisícovku ročně. Dále zruší osvobození výnosů ze spoření od daně z příjmů. Výsledek je pokles zájmu o stavební spoření.

„Aktuálně sledujeme pokles zájmu klientů po nových smlouvách stavebního spoření bez navázaného úvěru. Klienti tedy vyčkávají, jaké bude finální znění nové podoby stavebního spoření a zda se bude jednat o atraktivní spořicí produkt,“ potvrzuje pro FinTag.cz obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Další z důvodů poklesu zájmu o stavební spoření je záměr vlády svázat jeho využití s financováním nízkoenergetických opatření. To znamená, že stavební spoření a úvěry z něj budou moci lidé využít pouze na projekty, jako je zateplení rodinného domu nebo pořízení solárních panelů.

„Zajímavějším spořicím produktem z pohledu státního příspěvku se má stát doplňkové penzijní spoření, které při stejné roční úložce, která je nutná pro maximální příspěvek u stavebního spoření, poskytne podporu ve výši 4 080 Kč ročně. Tedy čtyřikrát více než nově u stavebního spoření,“ doplňuje Jan Brejl.

Upozorňuje ale na to, že čerpání peněz z doplňkového penzijního spoření [DPS] má oproti stavebnímu spoření mnoho podmínek. Navíc i u něj vláda plánuje změny ve výši státního příspěvku. Přičemž výsledkem nejspíš bude jeho ponížení pro většinu, kteří si nyní spoří na penzi se státním příspěvkem. Naopak výhoda DPS spočívá v možnosti čerpání předdůchodu, když vláda zavádí přísnější podmínky pro čerpání státního předčasného důchodu a posouvá současně odchod do řádného starobního důchodu.

Vláda zdaní výnos ze stavebního spoření

Další problém, který se váže ke stavebnímu spoření, je záměr vlády zrušit osvobození od daně z příjmů výnosy ze spoření. Podle zástupců vlády zrušení daňového osvobození nutně neznamená, že všichni klienti stavebních spořitelen státní podporu zdaní. Přesto ji zahrnou mezi ostatní příjmy podle paragrafu deset zákona o daních z příjmů. Podle důvodové zprávy ke změnám ve stavebním spoření budou výnosy ze stavebního spoření od daně osvobozené pouze tehdy, pokud nepřesáhnou společně s dalšími příjmy spadajícími do tohoto druhu příjmu v úhrnu částku 50 000 korun za zdaňovací období.

Stavební spoření přežilo. Samo o sobě už ale nezaujme

Vláda tento krok zdůvodňuje tím, že inkaso daně z těchto ostatních příjmů fyzických osob je nízké. A jak uvádí, kvůli zjednodušení zákona a snížení administrativy chce zavést uvedený padesátitisícový obecný limit pro osvobození ostatních příjmů. Limit se uplatní pouze pro ostatní příjmy, které nejsou osvobozeny na základě jiného ustanovení zákona o daních z příjmů.

Stavební spoření stát ročně vyjde na 4,1 miliardy korun

Stát loni vyplatil na státní podpoře stavebního spoření 4,1 miliardy korun. Státní podporu chce vláda nově snížit na pět procent naspořené částky. Současně ale ponechá maximální limit 20 000 korun. Což v praxi znamená snížení maximální roční výše podpory na 1 000 korun.

Dalším novým významným omezením u stavebního spoření je účelovost čerpaných úvěrů z něj. Úvěry ze stavebního spoření by se měly podle záměru vlády poskytovat na opatření pro snížení energetické náročnosti bydlení. Stavební spořitelny nyní poskytují jak řádné úvěry, které vynikají atraktivním úrokem, tak překlenovací úvěry. U nich je vyšší úrok, ale nejsou vázány na hmotnou zástavu. Lidé tyto úvěry používali na dofinancování vlastního bydlení.

Bydlení ve vlastním stát odpískal, mladé natlačí do nájmů

Za loňský rok sjednaly stavební spořitelny úvěry v objemu 56,7 miliardy korun. To je padesátiprocentní pokles proti hodnotám rekordního roku 2021 a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here