Žitomirskou nemocnici napojila na fotovoltaiku česká firma online

246
ceska
Foto: Solsol

Česká společnost Solsol napojila na fotovoltaický systém šestipatrovou nemocnici v ukrajinském Žitomiru. Systém nemocnici darovala. Šlo o 128 panelů o výkonu 375Wp. Na zajištění daru se podílely i další firmy.

Ukrajinu firma podporuje od začátku ruské invaze. Zapojovala se do materiálových a finančních sbírek. V zimě, když se ukázalo, že Rusko cíleně ničí energetickou infrastrukturu a znemožňuje normální fungování klíčových zařízení, se rozhodla přispět vlastní fotovoltaikou.

„Tamní zdravotnická zařízení jsou jinak odkázaná na agregáty, pro které se podle našich informací občas obtížně shání pohonné hmoty. Solární elektrárna oproti tomu vyrobí elektřinu spolehlivěji a levněji,“ uvádí na stránkách firmy její zakladatel Radek Orság.

Společnost nakupuje fotovoltaické systémy z Tchaj-wanu, Číny, USA nebo Rakouska. Od roku 2012 dodala do regionu střední Evropy přes 600 tisíc fotovoltaických panelů [250 MWp]. Většina z nich šla na střešní instalace rodinných domů, menší část pak na tovární haly. Mezi přední klienty firmy patří ČEZ Solární, Solar Invest [PRE], Elkov, S-Power energies a další.

Jednání s ukrajinskou nemocnicí a převoz systému

„Nejdříve jsme navázali kontakt s ověřenou ukrajinskou nevládní organizací Eco Club Rivne, která má podobná zařízení výborně zmapovaná a ve spolupráci s nimi jsme vybrali vhodný objekt,“ popisuje počátky spolupráce Radek Orság.

Šestipatrová nemocnice v ukrajinském Žitomiru [česky zastarale Žitoměř, pozn. red.] se ukázala jako ideální. Má jednoduchou střechu a relativně bezpečnou polohu. Nemocnice zajišťuje péči pro více než 100 000 lidí z regionu. Česká firma cílila alespoň na třetinové pokrytí spotřeby elektřiny zdravotnického zařízení.

„Spočítali jsme, že se potřebujeme dostat na celkový výkon elektrárny 48 kWp. To znamenalo 128 panelů o výkonu 375Wp, střídače Growatt a konstrukční prvky od firmy SL Rack, která se na daru podílela. Celková hodnota daru se v řeči peněz vyšplhala na 1,2 milionu korun,“ shrnuje majitel firmy.

Jako oříšek se však ukázala doprava samotné fotovoltaiky na Ukrajinu. Nakonec se jako nejjednodušší varianta ukázala spolupráce s brněnským Nesehnutím. To pomohlo přes Humanitární koridor UA zajistit bezpečný a bezproblémový převoz přímo do Žitomiru.

„Měli jsme kamion plný technologií a o možnostech převozu jsme jednali i s Ministerstvem zahraničních věcí, které se nám pokoušelo vyjít vstříc. Přesto jsme řešili řadu administrativních nástrah,“ říká Orság.

Solární elektrárnu montovala česká firma online

Instalaci fotovoltaického systému firma koordinovala na vzdálenost 1 000 kilometrů. Její technici online sledovali zapojení, ukotvení a správné zajištění zátěží. Občas museli z průběžných fotek ukrajinské kolegy korigovat.

„Byl to nestandardní postup, ale vše dobře dopadlo. Elektrárna ode dneška funguje a my můžeme sledovat její provoz v reálném čase přes náš monitorovací systém přímo v Brně,“ pochvaluje si šéf firmy.

Nášlapné miny se objevují i v ukrajinských nemocnicích

Zároveň vyzval ostatní případné dárce ze sektoru fotovoltaických systému k podpoře obnovy země. Dodal rovnou i její transformaci na zelenější energetiku.

„Příležitostí je na Ukrajině víc než dost. My jsme díky této akci získali know-how a kontakty, o které se rádi podělíme a určitě se do budoucna nebráníme další spolupráci,“ nabídl ostatním příležitost k pomoci.

V roce 2020 společnost Solsol obsadila třetí místo v žebříčku nejrychleji rostoucích firem v České republice, který sestavuje prestižní ekonomický deník The Financial Times.

DNA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here