ČEZ oslovuje klienty s vysokými cenami s novou nabídkou

9218
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

Zákazníci, kteří si loni zafixovali ceny energií na tehdy vysokých cenách, se po skončení vládních cenových stropů k 31. prosinci 2023 nemusejí obávat prudkého navýšení cen. Alespoň to tvrdí zástupci skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ Prodej jako první dodavatel v Česku začala oslovovat všechny tyto zákazníky s nabídkou přejít bez jakýchkoliv sankcí na její nový produkt s postupně klesající cenou. To znamená tak, aby neplatili nad strop zafixovanou cenu v momentě, kdy vláda cenové stropy ke konci letošního roku zruší.

„Nikdo ze zákazníků se zafixovanou cenou tak nemusí od příštího roku platit cenu nad stropy,“ uvádějí zástupci ČEZ.

Zhruba 160 tisícům domácnostem nabízejí „levnější produkt s tříletou fixací a postupně klesající cenou“. Více podrobností o podmínkách smlouvy na stránkách ale neuvádějí. Přesto domácnosti díky této nabídce v průměru podle ČEZ ušetří na elektřině 8 000 korun ročně včetně daně z přidané hodnoty [DPH]. U těch zákazníků, kteří mají fixaci u plynu a plynem topí v domě, může roční úspora dosáhnout v průměru 27 000 korun.

Všechno zařídíme, tvrdí zástupci energetické skupiny

„Klienti nemusejí kvůli této nabídce nikam volat ani chodit na pobočky, ČEZ Prodej všechny z nich v následujících týdnech kontaktuje,“ uvádí zástupci společnosti.

ČEZ Prodej přestal víceleté fixace zákazníkům nabízet již loni v létě, kdy ceny energií vystoupaly do rekordních výšek.

„Důvodem bylo právě to, že jsme nechtěli zákazníky zamykat do dlouhých smluv s vysokými cenami. Zhruba 160 000 našich zákazníků si však tyto fixace u elektřiny a plynu zvolilo a od 1. ledna příštího roku by je čekalo výrazné zvýšení ceny,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

ERÚ varuje před automatickým prodlužováním smluv na energie

Dodal, že ho těší, že se firmě pro tuto skupinu klientů podařilo najít řešení v přechodu na aktuální fixovaný produkt s klesající cenou.

„Nikdo ze zákazníků tak nebude muset platit v příštím roce ceny nad stropy. Všechny postupně budeme v následujících týdnech kontaktovat,“ uvedl.

ČEZ zlevnil už na začátku roku

ČEZ Prodej upravil ceníky fixací u elektřiny a plynu již letos v únoru. Tehdy se seny dostaly výrazně pod vládní cenové stropy. Platilo to hlavně u plynu. Dodavatel oznámil i nový koncept smluv s fixovanými cenami energií. Do nich promítl aktuálně klesající ceny plynu a elektřiny pod stropy. A nebylo se co divit. Ropa a plyn se již letos v lednu na komoditních trzích obchodovaly 20 procent pod cenou, za kterou se obchodovaly loni před začátkem války na Ukrajině.

„Úspora [u nových cen] oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1 500 korun za MWh. Což je o 1 000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny,“ vysvětlil tehdy ředitel ČEZ Prodej Kadlec.

ČEZ Prodej zlevňuje plyn i elektřinu u smluv s fixací

Nové ceny ČEZ nabídl svým stávajícím zákazníkům, kteří chtěli smlouvy prodloužit. Nabídka ale platila i pro nové klienty a pro zákazníky se smlouvami s takzvanou spotovou cenou.

Dodejme, že ceny energií na světových trzích nadále klesají. Což si nedávno pochvaloval na sněmovním rozpočtovém výboru i ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Poslancům několikrát zdůraznil, že tím se výrazně snižují náklady státu na podporu domácností a firem. Aniž by to ale významně ubralo na rekordní dividendě od skupiny ČEZ pro stát. Přičemž nezanedbatelné jsou i výnosy z mimořádného zdanění skupiny pomocí windfall tax.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Opět velmi zajímavý článek, který by si měli vzít učitelé do výuky už na druhém stupni základní školy. Tedy pokud by toho byli schopni samozřejmě. Krásná ukázka toho, že když se kapitalismus, mám na mysli jeho projev, což je trh, jen lehce hlídá, aby se neutrhl z řetězu, jako je zneužívání tržní síly, nekalé praktiky, monopolizace, v některých případech i kořistění zaměstnanců (také se to děje), tak úplně samovolně zajistí velmi efektivně většinu toho, co k životu potřebujeme. ČEZ plánuje, že nabídne produkt, na kterém samozřejmě vydělá a navíc si zákazníka opět uváže. Ovšem má to hospodářské důsledky. Může se u bank vykázat zajištěným odbytem, ty mu půjčí peníze, které ČEZ využije na rozvoj své oblasti podnikání, což je sektor energetiky. To má důsledek ten, že tyto peníze skončí v ekonomice v různých jiných sektorech, jako je strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika a dalších na nich navázaných oborech. Firmy a tím pádem jejich zaměstnanci budou mít práci a dostanou mzdy. Důležité však je, že tyto peníze inflaci nezvednou, protože to jsou investice. Každá koruna takto vydaná se vrátí zpět na tržbách plus něco navíc (zisk) a k tomu ještě vytváří dostatek energetických zdrojů, takže pokles jejich cen a když ne pokles, tak alespoň to, že neporostou, se dá očekávat. V tomto směru pak vynikne ten vládní půjčkový Klondajk. Jak jsem to četl, tak ten nejméně z půlky vláda plánuje rozfrcat na kdejaké hospodářsky neefektivní aktivity, které pro zatemnění reality honosně investicemi nazývá. Takové peníze naopak inflaci zvedají, protože, když se půjčené peníze plus zisk nevrátí, tak se to ekonomicky projeví tak, že se začne ujídat z úspor obyvatelstva tím, že inflací dochází k jejich znehodnocování. Ve fyzice platí zákon o zachování energie a hmoty a v ekonomice zase zákon zachování hodnot. Když se nějaká hodnota přes peníze spotřebuje, musí se buď vyrobit (začíná to investicemi do výrobních kapacit) a když se nevyrobí, musí se jinému sebrat, aby se spotřebovat mohla. A v úsporách mají totiž lidé v nemalé míře ve formě peněz hodnoty, které teprve spotřebovat plánují. Takže kdyby dítka školou povinná tato ekonomická fakta už od útlého věku nasávala, tedy byla v tomto duchu vychovávána, jak se ekonomická realita má, tak později, až by převzala kormidla hospodářství ve státě, by se podle toho také chovala a stát v tomto duchu řídila.

  2. Lhali loni v létě a lžou i teď.
    V srpnu mi automalicky obnovili tříletou fixaci opět na tři roky, s maximální cenou.
    Jsem zvědav, co nabídnou.
    Zatím nenabídli nic.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here