ČEZ Prodej zlevňuje plyn i elektřinu u smluv s fixací

14954
CEZ_Prodej
Foto: Redakce FinTag.cz

Největší dodavatel energií v Česku společnost ČEZ Prodej upravuje ceníky fixací u elektřiny i plynu. Ceny se dostanou výrazně pod vládní cenové stropy. Platí to zejména u plynu, kde cena postupně klesne až na 1 500 korun za MWh.

Společnost ČEZ Prodej oznámila nový koncept smluv s fixovanými cenami energií. Do nich promítne aktuálně klesající ceny plynu i elektřiny. Zástupci společnosti slíbili, že ceny za plyn a elektřinu nabídnou pod vládou stanovenými stropy energií. A není se co divit. Ropa a plyn se letos v lednu na komoditních trzích obchodovaly 20 procent pod cenou, za kterou se obchodovaly loni před začátkem války na Ukrajině. Včera [9.2.] se plyn TTF na burzách obchodoval dokonce 80 procent pod svými nedávnými maximy. Americký NATGAS se pak propadl téměř o 75 procent. A klesají i ceny elektřiny.

„Úspora [u nových cen] oproti stropu bude opravdu výrazná. V případě tříleté fixace se zákazník topící plynem dostane až na 1 500 korun za MWh. Což je o 1 000 korun a 40 procent níže, než jsou zastropované ceny,“ vysvětluje ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Domácnost bydlící v rodinném domě, v němž topí plynem, takto podle něj ušetří oproti stropu cca 10 000 korun ročně. U elektřiny bude úspora oproti stropu až 700 korun na megawatthodinu.

„Ceny elektřiny nejdou dolů tak rychle jako ceny plynu, ale my doufáme, že to je jen otázkou času,“ vysvětluje Tomáš Kadlec.

Kdo využije nové ceny

Nové ceny ČEZ Prodej nabízí svým stávajícím zákazníkům, kteří chtějí své smlouvy prodloužit. Nabídka ale platí i pro nové klienty a také pro zákazníky se smlouvami s takzvanou spotovou cenou. ČEZ Prodej i plánuje ceníky během letošního roku pravidelně aktualizovat. Pokud budou velkoobchodní ceny klesat, i on sníží koncové ceny pro zákazníky.

Plyn/elektřina s klesající cenou [obchodní složka]
  Plyn vytápění Elektřina D02
1.     rok Strop 2 500 Kč Strop 5 000 Kč
2.     rok 2 090 Kč 4 690 Kč
3.     rok 1 500 Kč 4 332 Kč

[Zdroj: ČEZ]

ČEZ Prodej má cca 1,5 milionu stálých zákazníků na fixacích a stovkám tisíc z nich budou fixace brzy končit.

„Chceme jim nabídnout skutečně výhodnou cenu. Produkt je samozřejmě otevřený i zákazníkům s ceníkem na dobu neurčitou,“ upozorňuje Kadlec.

ČEZ Prodej zároveň plánuje pravidelné aktualizace ceníků. Pokud budou velkoobchodní ceny klesat, sníží ceny i v budoucnu.

ČEZ Prodej zlevňuje, protože ceny energií klesají

Podle Kadlece za současným zlevněním cen plynu a elektřiny stojí opatření, která přijala Evropská unie a Česká republika. Sem patří hlavně zastropování cen energií. Ceny energií jsou aktuálně pod stropy dané českou vládou. Například v Německu jsou stropy nižší, což ale platí pro firmy, naopak u domácností je zastropování v Německu vyšší.

Zahraniční matky českých dcer ubírají na investicích

Důležité je i to, že se Evropě daří nahradit dodávky ruského plynu. Na čemž se, jak zdůrazňuje Kadlec, podílí i skupina ČEZ.

„Přispívá k tomu i terminál LNG v nizozemském Eemshavenu, kde má ČR svůj podíl. Velmi pomáhají také úspory, které zákazníci dělají, za což zákazníkům děkujeme,“ uvedl.

–DNA–

8 KOMENTÁŘE

  1. To mě zrovna teď zajímá, mam fix na 2 roky, co bude v dubnu končit. Nyní bych ale upřednostnil smlouvu na dobu neurčitou a počkal, až budou k dispozici nabídky s pevnými cenami. Tahle varianta, že za rok to bude levnější o 30 haléřů a za 2 roky o 60 haléřů je prakticky bezvýznamné… ČEZ se má s nabídkou nové smlouvy ozvat, stávající končí za 2 měsíce – má někdo zkušenost s přechodem na smlouvu na dobu neurčitou? Dík

    • Zkušenost mám takovou. Loni v prosinci mně končil fix, chtěla jsem se stávající smlouvou přejít na dobu neurčitou, nefixovat následně na další 1 rok. Bylo mi řečeno, že lze přejít pouze s novou smlouvou jako nový zákazník a tím pádem budu mít ty nejvyšší ceny, pokud se zruší zastropování.

      • Pokud jde o ty výhružky nejvyššími cenami, tak se prosím podívejte na následující: https://www.eex.com/en/market-data/natural-gas/indices
        Popojeďte málinko níže a uvidíte jednotlivé řádky vždy s ikonou grafu na konci řádku. Když kliknete na ikonu grafu na řádku s názvem “CEGH VTP” uvidíte graf, za posledních 365 dní, jak se plyn obchodoval ve virtuálním obchodním bodě – CEGH (VTP). V grafu vidíte, že krátce po vypuknutí války cena plynu prudce vyskočila (více jak na trojnásobek). Pak v létě, když se zjišťovalo, že jsou zásobníky poloprázdné a začala panika s jejich naplňováním, tak na konci léta, když panika kulminovala, tak cena se také vyšplhala hodně nahoru, opět více jak na trojnásobek. No a začátkem roku, když začala zima a spotřeba vzrostla, tak cena také. Ale už ne tak moc, protože investoři (můžete jim klidně říkat šmelináři, oni jsou zvyklí) už věděli, že v Evropě se dá vydělat balík, tak měli přepravní kapacity rozjeté, ale konkurence se mezi nimi tím zvýšila, což cenu brzdilo. Všimněte si, že 23.10.2022 se prodával dokonce za cca 22,-Euro/MWh, oproti cca 315,-Euro/MWh ve vrcholu v srpnu (to je vývar, co?). No a od začátku roku zafungovaly stropy a plány vlád ve věci cen plynu, tak se trh uklidnil, což vidíte, že průběh grafu od začátku roku je takový “hladký”, ne chlupatý (jako chlap). Když je graf hladký, tak to znamená, že je trh klidný a investoři jsou dokonce schopni pohyb cen docela předvídat. Jelikož plynu je ve světě dost, vcelku i nadbytek, neměla by jeho cena nijak dramaticky růst. Různých šoků má celý svět už “plné zuby”, protože to dělá problémy skutečně všem. Ovšem Evropě chybí kapacity pro dopravu na kontinentu, které se musí teprve vybudovat a to bude stát velké peníze. Takže ceny po jistou řádku let ani nějak dramaticky neklesnou, protože to vždy neomylně zaplatí zákazník. Jsem tedy toho názoru, že společnosti jsou schopny plyn nakupovat v požadovaném množství a vcelku i za rozumnou cenu (z dnešního pohledu – ne včerejšího), ale vzhledem k určité nejistotě (ta klidná, nechlupatá fáze je zatím ještě příliš krátká), tak potřebují mít jistotu, že ho se ziskem prodají. Je to logické a proto ty snahy o fixaci a i s nabídkou nižších cen, aby se zákazník upsal. Výhodou pak je, že ho v požadovaném množství nakoupí a do zásobníků na zimu uloží a tím pak bude plynu dost. Když trh funguje, tak v tom žádná kouzla nejsou.

    • Musíte to vidět v souvislostech. Pokud jste u zavedené společnosti a trh funguje, tak je docela jedno u které. Nakonec to vidíte na silnicích, v jakých různých typech a značek aut lidé jezdí a nedá se říci, že by byli výrazně nespokojeni. A velmi často, když si pořídí nové, koupí stejnou značku. Ale když necháte, aby se v trhu hrabaly pazoury zelené, nebo že by ho dokonce hlavy dubové řídily, tak je pak jedno, u které jste. Drahota a nedostatek dříve, či později postihne každého.

  2. Skončila mi fixaci elektřiny ( 1750kc/mwh a měsíční platba 32kc ) a cez me uklidnil ze mam nejlepsi cenu 6050kc/mwh a 140kc stala platba. Volal jsem na infolinku jestli nemají nejaky jiny produkt, ze tohle je nesmysl a pani me vzkázala ze cely rok 2023 bude jeden ceník a to je tento, protoze cely rok plati fix od státu mam byt rad ze bych platil 11000za mwh. Tak jsem argumentoval ze druhe odborné misto mam u Fonergy a tam jsem neustále pod stropem a měsíční platby vic jak polovicni. Tak pani nevěděla co rict tak jsem okamžitě po 12letech od cezu odešel ke konkurenci.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here