Ministr Stanjura neví, kdy začne splácet úvěr 24 mld. Kč

14204
stanjura
Ministr financí Zbyněk Stanjura v evropských strukturách / Foto: MF ČR

„To je dotaz na ministra dopravy, v této chvíli nevím. Nedokážu přesně odpovídat, nevím,“ odpověděl na otázku, kdy ČR začne splácet vládou schválenou půjčku 24 mld. Kč na investice do železničních tratí, ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Uvedl to na jednání [18.7.] sněmovního rozpočtového výboru, kde v této věci také dodal: „Ale můžu vám dám odpověď a zařídím odpověď, případně až se ta smlouva zveřejní, tak to bude naprosto zřejmé.“

Konkrétně jde o půjčku ve výši 24 miliard korun od Evropské investiční banky [EIB] na modernizaci železniční sítě. Vláda ji schválila na svém jednání 12.7. a hodlá jí navýšit letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury [SFDI] na necelých 151 miliard korun.

„Nutnost investic na dostavbu a modernizaci železniční a dálniční infrastruktury přesahuje možnosti státního rozpočtu. Proto jsme přistoupili k zapojení úvěru od EIB, se kterou budeme spolupracovat dlouhodobě i při přípravě staveb české sítě vysokorychlostních tratí,“ uvedl k úvěru před několika dny ministr dopravy Martin Kupka [ODS].

Vláda vedle této půjčky od EIB souhlasila také s následným poskytnutím úvěru SFDI Ministerstvem financí ČR [MF ČR] z peněžních prostředků získaných úvěrem nebo jiným způsobem v celkové výši až 30,7 miliardy korun. Ministerstva dopravy a financí tak podle Kupky splnily úkol vlády z loňského roku, když doplnily do letošního rozpočtu na dopravní stavby finance z alternativních zdrojů.

Jaké jsou parametry půjčky

Ministr financí Stanjura na jednání rozpočtového výboru uvedl, že vláda avizovala sjednání půjčky již loni v září. Podmínkou pro její sjednání podle jeho slov bylo, zda vyjde levněji než financování dané sumy prostřednictvím emise státních dluhopisů.

„A je to o půl procenta výhodnější, a splnila se podmínka, že to bude méně nákladné, tak to schválíme. Ta úspora tam je minimálně na té miliardě korun. Povedlo se o půlprocentního bodu získat levnější financování,“ řekl.

Vládní dluh ČR roste. České dluhopisy jedou, nesou jistých 5 %

Roční úspory na nákladech půjčky jsou podle jeho slov zhruba sto milionů korun. Celkem činí půjčka sedm miliard euro po dobu sedmi let počínaje letošním rokem.

„Na silnice z toho nemůže jít ani euro. Všechno musí na železnice. Já neznám ty projekty, které se z půjčky podpoří, z hlavy, ale ty projekty rezort dopravy našel. Byli schopni předložit konkrétní projekty, které se dají financovat z této půjčky. A my jsme se rozhodli, že si ty peníze půjčíme, protože je to výhodnější než financování půjčky z emise státních dluhopisů,“ vysvětlil důvody půjčky od EIB ministr Stanjura.

A dále vyjasnil: „My tady mluvíme o půjčce, jako by každý rok každý deficit státního rozpočtu nebyl sám o sobě půjčka.“

Stanjura a jeho argumenty k zadlužování

Ministr argumentoval tím, že Česko docela postrádá debatu o tom, že by někdy splatilo vůbec něco z rostoucího státního dluhu.

„Tam platíme jenom úroky. Tady v té půjčce máme vracet, je to nevýhoda, ale je to i dobře, že ten dluh budeme muset splatit. Ale kdybychom šli přes dluhopisy, tak neřešíme to, jak a kdy to splatíme u této konkrétní věci. Samozřejmě jsou tam rizika kurzová a úroková,“ uvedl ministr.

Což podle něj platí i pro další půjčku ve výši 144 miliard korun, kterou si vláda sjednává v rámci Národního plánu obnovy u Evropské komise.

Národní plán obnovy s žádostí o půjčku zamířil do Bruselu

„Buď si půjčíme, nebo nepůjčíme. Ale buď na dané projekty peníze budeme mít, nebo ne. A když si nepůjčíme, zaplatíme je další emisí státních dluhopisů. […] Já jsem za to, abychom využívali co nejvíce dotace. Já vítám debaty na téma financování státního dluh,“ dodal.

Zároveň potvrdil názory opozičních poslanců, že aktuálně sjednanými půjčkami vláda Petra Fialy [ODS] zatěžuje budoucí generace i budoucí vlády splátkami těchto půjček. To za situace, kdy si Česko půjčuje peníze, aniž by plně rozhodovalo o tom, na které projekty půjčené peníze využije.

–DNA–

11 KOMENTÁŘE

  1. Opavský mafián neví vůbec nic, poněvadž jeho zájmem je jen jak si namastit svou kapsu i pro svá pokolení, hnus. Ostatně jako všichni z vlastizrádné 5kolky.

    • Když doma nemáš na splácení úvěru, tak ti vezmou to čím ji jistíš, jak si může vzít úvěr,
      který nemá čím splácet a ještě to vkládá do tak již velkého schodku státního rozpočtu a
      tvrdit, že neví kdy se začne splácet.

      • Takovým ga.. m z 5kolky je to jedno ! Všechny jejich úvěry-dluhy se mají začít splácet až roku 2040. Totalitní EU už nebude s tím počítají i předlužení Řekové, Portugalci … To tito populističtí lháři budou pod drnem a jejich dětičky budou zajištěny v nějakých podloudných politických funkcích. Poněvadž mají za sebou po převratové havloVUMLy-FF a toto nové povinné bolševické myšlení je neštěstím pro celou EU !

  2. Kupka také řekl že v příštích 10 letech nasype do dopravní infrastruktury 3 biliony Kč, z toho minimálně polovinu na železnice, které jsou a budou prodělečné. Tzn., čím více se toho postaví, tím více se prodělá. Z těch 3 bilionů bude minimálně polovina tzn. 1,5 bilionu na dluh. Takže paráda, cesta do pekla je vydlážděna.

    • Přesně! To je skutečně lahůdka ten článek číst! Třeba věta „Nutnost investic na dostavbu a modernizaci železniční a dálniční infrastruktury přesahuje možnosti státního rozpočtu…….“ Je jasné, jak to myslel. Že se firmám musí zaplatit po výstavbě a peníze na to v takovém rozsahu vyčlenit nelze. Ale ve své podstatě je to vždy záležitost státního rozpočtu. A je jedno jestli hned, nebo až potom, či postupně. Tak když nevím, jestli to možnosti rozpočtu přesahuje, či ne, proto ani nevím kdy a jak to budu splácet, nebo dokonce už vím, že přesahuje, tak do toho jít přece nemohu! To jsou ještě větší kašpaři, než jsem si vůbec dovedl představit a to jsem si o nich žádné iluze nedělal. Ovšem z lidského hlediska je to však pochopitelné. Na dohled je hora zlata s poměrně volným přístupem. Stačí si jen formálně požádat, že k ní chci s batohem přistoupit a v tom okamžiku je zrak oslepen a rozum zatemněn. Nakonec proč ne, když to vždy zatáhne daňový poplatník a ne oni sami.

    • To nebude žádný jedinec, to musí nastat defenestrace 5hadů i s kontrášem na hradě ! Jinak se této lůzy nezbavíme, už si začínají kupovat media, zastrašovat lidi kteří správně populisticky nelžou i nekřičí jak chce vládní mašinérie. Tyto nepohodlní režimu už byli i odsouzeni za pobuřování proti vládě narcise Péti … co k tomu dodat ? Nač převrat s opilým šaškem vénou- smečkou77 vlastně byl ? Když jsme zpět v padesátkách. Smutná to doba nastane pro děti, vnuky … s takovými vlastizrádci !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here