David Navrátil: Krize jako příležitost. Blbá nálada is all around

150
David_Navratil
Důvěra poklesla i v české ekonomice. Ve světle německých dat se nedivme, že nejvíce poklesla v průmyslu, píše ve své analýze hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. / Foto: ČS

Hlavní ekonom České spořitelny [ČS] David Navrátil zhodnotil vývoj důvěry v ekonomiku v Česku a v Německu. FinTag publikuje jeho komentář s drobnými úpravami v plném znění. Text začíná citátem ekonoma Johna Keynese.

A ten zní: „Peníze jsou především rafinovaným prostředkem, jak propojit přítomnost s budoucností.” Více v analýze Davida Navrátila.

Nálada v německých firmách [Ifo] zůstává nízká, a to jak v hodnocení současných podmínek, tak v případě očekávání. Nízké hodnocení současných podmínek jednoznačně indikuje pokles německé ekonomiky. Samotný Ifo naznačuje pokles německé ekonomiky o dvě procenta v meziročním srovnání.

Německý index důvěry Ifo

Nízké hodnoty očekávaných podmínek jsou riziko pro investice. Blbá nálada nechodí ruku v ruce s investičním boomem. Struktura Ifo odhaluje, že v záporných hodnotách jsou všechny sektory. V blbé náladě vede stavebnictví a obchod. Nicméně zpracovatelský průmysl není daleko, což má, a ještě bude mít negativní dopad na český průmysl.

Německý hrubý domácí produkt vs. důvěra firem

Důvěra poklesla i v české ekonomice. Ve světle německých dat se nedivme, že nejvíce poklesla v průmyslu. Úroveň důvěry není na tak nízkých hodnotách, které jsme viděli během finanční krize nebo během první vlny covidu. Ale i tak je konzistentní s poklesem výroby. Poklesla také důvěra spotřebitelů. V případě spotřeby lze očekávat otočení po poklesu inflace, která umožní zotavení reálných mezd. Nicméně v případě průmyslu navázání na Německo, o kterém se opět začíná mluvit jako o nemocném muži Evropy, může mít dlouhodobější dopad.

Důvěra domácností a podniků v ČR

Něco pozitivního z Financial Times: „Nechci o Německu mluvit špatně, ale mám pocit, že je tu všechno trochu unavené,” řekl Gert Röder, který je šestou generací své rodiny, jež vede 208 let starou slévárnu hliníku se sídlem v Soltau na severu země.

Většina jeho letošních investic půjde do stávající továrny v České republice, která – na rozdíl od Německa – nevyřadí jadernou energii ze svého energetického mixu, což o něco zlevňuje náklady na energii. A dodal, že v Česku mají skvělou pracovní sílu. Prostě, krize jako příležitost!

David Navrátil, hlavní ekonom ČS

1 komentář

  1. Trošku bych opravil text Johna K. — Peníze jsou především rafinovaným prostředkem, jak propojit svou ekonomickou moc v korupci politiků ve svůj prospěch … Což nám dokazuje historie zpětně po několik století, že by už tisíceletí ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here