Buď Fico, nebo Šimečka. Slováci volí už tuto sobotu

1312
Michal_Simecka
Dva hlavní rivalové slovenských voleb. Někdejší premiér Robert Fico [vlevo] a Michal Šimečka s doktorátem z politických věd na Oxfordské univerzitě, aktuálně v pozici místopředsedy Evropského parlamentu. / Foto: PS

Před sobotními parlamentními volbami na Slovensku výzkumy přisuzují vítězství proevropskému hnutí Progresivní Slovensko, které vede Michal Šimečka, i straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Volební kampaň v podání PS. / Zdroj: PS
Volební kampaň v podání PS. / Zdroj: PS

Proevropské hnutí Progresivní Slovensko [PS] se před sobotními parlamentními volbami poprvé a těsně dostalo do čela žebříčku popularity slovenských stran. Vyplynulo to z výsledků volebního modelu, který si objednal slovenský list Sme. Dosud neparlamentní stranu vede Michal Šimečka. Ten nyní zastává jako europoslanec pozici místopředsedy Evropského parlamentu [EP].

Do sněmovny by se podle výsledků výzkumu dostalo devět stran či koalic. Podpora hned několika z nich se ovšem pohybuje blízko volebního prahu. Podpora nyní neparlamentního PS Michala Šimečka v modelu agentury NMS Market Research pro Sme dosáhla 19,7 procenta. Hnutí podle tohoto průzkumu na druhé místo odsunulo Směr-SD. Popularita Ficovy strany, která na rozdíl od PS odmítá pokračování vojenské pomoci bránící se Ukrajině, dosáhla 19,4 procenta.

List Sme napsal, že pokud by platila dosavadní vyjádření politiků ohledně vyloučení vzájemné spolupráce, pak by pouze PS na základě zmíněného volebního modelu bylo schopné vytvořit vládní koalici. Ta by ale musela být složena z pěti stran.

Jiný průzkum přisuzuje vítězství Směru-SD Roberta Fica

Jiný volební průzkum tentokrát od agentury Focus pro nejsledovanější televizi Markíza ale naopak tvrdí, že největší oblibě se dál těší Směr-sociální demokracie [Směr-SD] expremiéra Roberta Fica. Podle agentury Focus preference Směru-SD dosáhly 18 procent a PS 16,6 procenta. Na rozdíl od NMS Market Research sondáž agentury Focus uvádí, že do sněmovny by se nedostalo hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára.

Ve volebním modelu NMS Market Research s odstupem na třetím místě s podporou 10,5 procenta skončila strana Hlas-SD bývalého ministerského předsedy Petera Pellegriniho. Ten v minulosti dlouhá léta působil ve Směru-SD. Téměř dvouciferné preference dosáhla koalice kolem nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti expremiéra [OLaNO] Igora Matoviče. Matovič přitom dlouhodobě vystupuje proti Směru-SD a v probíhající kampani i proti liberálním návrhům PS. Popularita této koalice nyní stoupla, a to také podle Focusu.

S podporou 8,5 procenta na pátém místě skončilo v průzkumu NMS Market Research pravicově populistické hnutí Republika. Do něj v minulosti přestoupili představitelé krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko. Republika rovněž odmítá vojenskou pomoc Ukrajině a chtěla by referendum o vystoupení Slovenska z NATO.

Zbývající strany

Další čtyři strany, a to liberální Svoboda a Solidarita [SaS], neparlamentní nacionalistická Slovenská národní strana [SNS], neparlamentní Křesťanskodemokratické hnutí [KDH] a hnutí Jsme rodina mají v modelu NMS Market Research podporu od 5,2 do 5,7 procenta. V sondáží Focusu skončily SaS, SNS a KDH se ziskem od 5,8 do 6,5 procenta, Jsme rodina s podporou pouze 4,1 procenta. Samostatně kandidující strany musejí dostat ve volbách alespoň pět procent hlasů, aby získaly křesla ve slovenské sněmovně.

Volební model MNS pro deník Sme / Zdroj: MNS Research

NMS Market Research sbíral data do volebního modelu od 21. do 24. září a průzkumu se zúčastnilo 1 411 respondentů. Focus oslovil 1 017 lidí od minulého pátku do dneška. Výsledky další sondáže zveřejní veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska ve středu, kdy volební kampaň v zemi skončí.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. P. Fico vyhraje, ale bude mu to něco platné ? Jen aby nedopadl jako u nás p. Babiš-ANO … Kdy se na ně vrhla 5smečka hladových hyen za pomocí stalinisty PR, pětitisícovka je ale už 32 let amorální havlista … myšlení je u havlistů i stalinistů stejné, “jen my máme pravdu” jak vyřvávali opilci po balkonech při puči89.

  2. Kontráš Pávek se opět předvedl ve skvělém světle … Lživě pindal o p. Ficovi jako za komouše, pomlouval kdekoho kolem Fica, … Jen jidáš PP zapomněl na sebe, 30. stříbrných už dostal, tak to snad dotáhne podle Jidáše až dokonce … Bylo by načase, toto bezpáteřní StB monstrum si Česko nezasloužilo za prézu, stejně jako ož… Havla den před Silvestrem89 Československo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here