Vybraných 115 milionů Kč pro Martínka finanční úřady nezdaní

308
Martinka
Přes 115 milionů korun vybraných na lék pro malého Martínka finanční úřady nezdaní. Peníze z veřejných sbírek jsou totiž od daně z příjmů osvobozené. / Foto: Server Donio

Na spekulace veřejnosti o zdanění peněz vybraných ve sbírce na lék pro vážně nemocného dvouletého Martínka zareagovala Finanční správa ČR. Uvedla, že veřejné sbírky jsou od daně z příjmů osvobozeny a v tomto případě neplatí ani DPH.

Podle dnešních [26.9.] údajů portálu, přes který rodiče malého pacienta veřejnou sbírku organizují, se na lék nehrazeného z veřejného zdravotního pojištění vybralo v součtu přes 115 milionů korun a peníze stále přibývají. Zástupci Finanční správy ČR [FS ČR] dnes jednoznačně vyvrátili obavy veřejnosti z toho, že by se částka měla zdanit patnáctiprocentní sazbou jako u daně z příjmů.

„Chceme vyvrátit obavy veřejnosti o sbírce pro Martínka. Příjmy z veřejné sbírky jsou osvobozeny od daně z příjmů. Rodiče pouze musí příjem oznámit finančnímu úřadu,“ potvrdili zástupci Finanční správy ČR na sociální síti X.

Dále upřesnili, že v tomto případě léková terapie nepodléhá ani dani z přidané hodnoty [DPH], protože jde o speciální lék, který malému pacientovi případně podají odborníci v zahraničí, nikoli České republice.

„Česká republika si z peněz nevezme žádnou daň,“ zdůraznili správci daní.

Na lék pro Martínka lidé poslali přes 115 mil. Kč

Sbírku otevřeli rodiče dvouletého Martínka v pátek 22. září. Od té doby do dnešního dopoledne do ní přispělo přes 239 000 dárců, kteří vybrali přes 115 milionů Kč.

Malý chlapec trpí těžkou formou syndromu AADC, který ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Jde o velmi vzácné genetické onemocnění se zhruba 120 potvrzenými případy na celém světě.

Dvouletý Martínek je zcela odkázán na péči a pomoc druhých. Leží a bez pomoci ostatních neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, trpí svalovými křečemi podobnými epileptickým záchvatům a má také výrazně oslabený polykací reflex. To způsobuje, že mu část stravy končí v plicích.

Dostupná léčba mírní příznaky nemoci, neřeší její příčinu

Dosavadní léčba pouze mírní některé příznaky nemoci, ale nemoc jako takovou neléčí. Určitou nadějí na vyléčení spatřují Martínkovi rodiče v genové terapii, po které by mohla většina potíží úplně vymizet. Konkrétně jde o infuzí podávaný lék Upstaza, který ale nespadá do úhrad zdravotních pojišťoven a jeho cena se pohybuje kolem 4,2 milionu eur [cca 100 mil. Kč].

Rodiče Martínka proto vyhlásili veřejnou sbírku. Od pátku do dnešního dopoledne do ní lidé přispěli přes 115 milionů Kč.

„Pokud by z vybrané pomoci nebylo možné financovat genovou terapii, rádi bychom je použili na další náklady spojené s každodenní péčí o našeho syna, jako rehabilitace, návštěvy specializovaných zdravotnických zařízení a zdravotní a jiné kompenzační pomůcky,” píší rodiče malého pacienta na webu sbírky.

Největší podobné sbírky se v poslední době v České republice vybíraly na léčbu dětí trpících spinální svalovou atrofií, ve kterých se opakovaně sešly desítky milionů korun. Terapie nově vyvinutým lékem zolgensma vyjde na 50 milionů korun a nyní již pro vybrané pacienty hradí zdravotní pojišťovny.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here