Lidé kupují jen to nejnutnější. Neví, o kolik jim zdraží energie

356
lide
Ilustrační foto: Pixabay.com

Meziročně se tržby v maloobchodě v září snížily reálně o 4,0 procenta. Meziměsíčně klesly o 0,4 procenta. Lidé kupují jen to nejnutnější. Anebo jezdí nakupovat do Polska či Německa. Tam totiž nakoupí levněji. 

Aktuální data o vývoji maloobchodu zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ]. Potvrdil tak 17 měsíců pokračující propad českého maloobchodu.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zůstaly meziročně nižší i v září. Tempo meziročního poklesu se oproti předchozímu měsíci prohloubilo v důsledku snížení prodeje nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si nadále udržel prodej pohonných hmot,“ řekla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Slova útěchy nenabízí ani hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek. Konstatuje, že maloobchod je z pohledu reálných tržeb v útlumu už fakticky dva roky. A zatím nic nenasvědčuje obratu v trendu.

„Spotřebitelé sice nechávají v obchodech výrazně více peněz, avšak v důsledku inflace si stále odnášejí méně zboží. A samozřejmě mění i své chování. Poznat je to na výrazně menších nákupech oblečení a obuvi, vybavení domácnosti nebo na nákupech zboží pro volný čas,“ vysvětluje s tím, že v situaci, kdy lidé neví, kolik zaplatí za bydlení a energie, zatímco jim klesá reálná mzda, obvykle nakupují jen to nejnutnější.

Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

Podle něj se tak Češi v nákupech vracejí o pět let zpátky a maloobchod tak letos čeká reálné snížení tržeb o zhruba pět procent. K obratu nejspíš dojde s výrazným poklesem inflace až v příštím roce.

„Nebude to nejspíš žádný boom, ale jen postupný návrat, který ovšem bude do značné míry závislý na tom, jakými cenami své zákazníky obchody překvapí na přelomu roku,“ doplňuje Dufek.

Lidé nakupují v zahraničí, argumentuje Štěpán Křeček

Jak již bylo řečeno, meziměsíčně se letos v září tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily reálně o 0,4 procenta. Za nepotravinářské zboží klesly o 0,8 procenta a za potraviny o 0,5 procenta. Naopak za pohonné hmoty vzrostly o 1,5 procenta.

„Meziročně se maloobchodní tržby v září snížily reálně o 4,0 %, v tom za nepotravinářské zboží klesly o 5,9 % a za potraviny o 4,1 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 4,5 %,“ uvádí ČSÚ ve své zprávě.

Hlavní ekonom společnost BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček aktuální data vysvětluje i tím, že mnoho Čechů nakupuje v Polsku a Německu. Tam nakoupí levněji.

„Mnozí Češi však dál jezdí nakupovat do Polska či Německa, kde mohou sehnat kvalitnější zboží za nižší ceny,“ říká a dodává, že to se děje současně se stabilizací mnoha položek spotřebního koše v Česku.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Optimistický je i do budoucna: „Již v příštím roce by se inflace měla vrátit na svůj cíl, což umožní, aby vzrostly reálné mzdy. Díky tomu se začnou zvyšovat tržby obchodníků a česká ekonomika se bude oživovat.“

Připomíná ale i skutečnost, že inflační epizoda v Česku napáchala obří škody v našem hospodářství a výrazně snížila životní úroveň většiny obyvatel.

Maloobchod podrobněji

Tržby ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví v září meziročně klesly o 16,1 procenta. Obchod s výrobky pro domácnost klesl o 10 procent. Výrobky pro kulturu, sport a rekreaci se propadly o 8,4 procenta. Klesal i obchod s počítačovým a komunikačním zařízením [-6,1 %] a obchod s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím [-3,0 %].

Průmysl padal i v září. Nové zakázky mu klesly o 12,2 %

Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, to o 12,8 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 1,5 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby klesly o 0,8 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně klesly o 1,7 procenta. Meziročně se tržby zvýšily o 2,7 procenta, v tom za opravy motorových vozidel vzrostly o 3,1 procenta a za prodej motorových vozidel [včetně náhradních dílů] o 2,6 procenta.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Není až tak pravdou. Spousta lidí kupuje přes net ze zahraničí. Např. dovážková služba z Polska do Čech se zbožím funguje několik let, co objednávka i dovoz přímo z Asie ? Furt to vyjde levněji .. asi tady bude zakopaný pes … Zdražení energii je suprpodvod 5kolky i její arogance vůči nejen svým pobóhaným voličům .. jak se konečně můžete dočíst nejen z netových článků, které s 5kolkou nespolupracují …

  2. Včera jsem tohoto šišlajícího Křečka viděl pár minut v jakési debatě tv … to teda byl arogantní hnus od sebestředného cypa … Co lží, pomluv dovedl za pár minut vyklepnout … no ještě že je ten dálkový ovladač tv, že .. Takový dálkový ovladač by byl dnes velmi potřebný na takovéto … hň.. i zrádnou 5kolku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here