Průmysl padal i v září. Nové zakázky mu klesly o 12,2 %

433
prumysl
Zatímco český průmysl dál padá, český premiér Petr Fiala [ODS] ho aktuálně podporuje spolu s českými firmami v Etiopii. Navštívil tam i etiopskou leteckou základnu v Bishoftu, kde se setkal s českými techniky, kteří na místě pracují na modernizaci letounů L-39. A jedná se o nové podobě kontraktu na dodání cvičných letounů nové generace. / Foto: Úřad vlády ČR

Průmyslová produkce v září meziročně reálně klesla o 5,0 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 1,8 procenta. Oproti srpnu jde o mimořádný propad, tehdy průmysl v Česku meziročně klesl o 1,7 procenta a meziměsíčně dokonce mírně rostl.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle Radka Matějky, ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ, k 5% meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků.

„S poklesem produkce se ale potýká průmysl napříč všemi odvětvími,” podotýká Matějka.

Z dalších dnešních statistik ČSÚ:

Výsledek v energetice ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a mimořádně teplé počasí. Snížená poptávka ze stavebnictví nadále ovlivňovala produkci stavebních hmot nebo plastových výrobků pro stavebnictví. Meziročně se produkce zvýšila jen ve farmaceutickém průmyslu, v nápojovém, oděvním průmyslu a mírně v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Hodnota nových zakázek v průmyslu

Budoucnost v průmyslu ovlivňuje především hodnota nových zakázek, a ta dlouhodobě klesá. Jejich hodnota propadla i v srpnu, meziročně o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 1,5 procenta. Tuzemské nové zakázky klesly o 12,2 procenta. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek zvýšila o 3,4 procenta.

„Nejvyšší pokles [nových zakázek] zaznamenala odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů, výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství a také výroba strojů a zařízení,“ přibližuje Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Podle ní hodnota nových průmyslových zakázek klesá podobně jako u produkce ve většině sledovaných odvětví. Nové zakázky v září přibyly pouze ve farmaceutickém a oděvním průmyslu. Velmi mírný růst zaznamenala výroba motorových vozidel.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil dodává, že u poklesu nových zakázek se jedná navíc o nominální objem zakázek. Jejich reálná hodnota tak podle něj propadla ještě výrazněji, než uvádějí statistiky.

Průmyslová produkce v ČR i Evropě

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v září 2023 meziročně snížil o 2,2 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně přidala 7,2 procenta. Meziroční růst objemu produkce v září ohlásila pouze tři průmyslová odvětví.

  • Výroba oděvů: +4,7 %.
  • Farmaceutický průmysl: +19,6 %.
  • Výroba nápojů: +4,1 %.

Největší propad v září zaznamenala výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla [-17,4 %]. O 14,3 procenta poklesla výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. -12,3 procenta ohlásila výroba textilií.

„Český průmyslový sektor prochází mrazivým obdobím, které v září ještě zhoršily mimořádné faktory. Zatímco v uplynulých měsících celkový obrázek vylepšovala silná výroba motorových vozidel. Díky ní jsme se drželi alespoň na dohled meziroční stagnace… Ale stačilo malé zaškobrtnutí automobilek a rázem jsme se ocitli v propasti,” říká Vít Hradil.

Vysvětluje, že patrně vinou částečných odstávek v důsledku požáru u dodavatele plastových dílů a záplav na Slovinsku vykázali výrobci automobilů tentokrát mírný meziroční pokles produkce. Čímž průmysl přišel o svou jedinou oporu.

Německo podpoří svůj průmysl víc než bilionem korun

Podle dat zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v srpnu 2023 v EU27 meziročně klesla o 4,4 procenta. Největší meziroční pokles hlásí Irsko [-27,3 %] a Slovinsko [-12,3 %]. Český průmysl klesl o 1,7 procenta, výkon německého průmyslu se snížil o 2,3 procenta. Naopak nejvíce vzrostl slovenský [+4,7 %] a dánský průmysl [+3,5 %].

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Narcis péta přišel na důvod proč je tak neúspěšný premiér a musí se vždy pochválit jen sám, ani jeho ministranti signalistu nikdy nepochválili !! V korupci, dotačních podvodech, lhaní … úspěchy u svých poslušných i d… oveček má ! Opět za vše může Babiš a jen Babiš .. Teolog -misionář si odjel na dovolenou k lidojedům do Afriky, hned udělal diplomatický prů… ostatně jako vždy ! Jenže pak nastal problém, oni tohoto … do kotle s vařící vodou nechtějí … není člověkem a vepřové nejedí …

  2. Vít Hradil dodává, že u poklesu nových zakázek se jedná navíc o nominální objem zakázek. Jejich reálná hodnota tak podle něj propadla ještě výrazněji. – To je masivní cut, číslo je k pláči a zdá se, že propad bude pokračovat. Nestálo by za to zvážit výměnu elektrikáře a politologa za schopné ekonomy? Už teď je jasné, že prezident nepomůže, ani v té centrální bance neudělal pořádek, a panu Michlovi, astrologu v čele, který is oblíbil tzv. stabilitu sazeb ve strachu, že na něje bude muset sáhnout, ta sedmička nepřinesla štěstí. Nezbavil nás inflace a, tak jak jsme čekali, přišla recese jako hrom. Jak dlouho se nechávájí neschopní lidé v čele klíčových českých institucí?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here