Ceny energií příští rok stoupnou. Premiér Fiala připouští změny

38910
energii
Premiér Petr Fiala / Foto: Úřad vlády ČR

Energetický regulační úřad [ERÚ] oznámil [31.10.] razantní zvýšení regulované složky ceny energií v příštím roce. Opozice mluví o selhání, premiér Fiala říká, že to není pravda a návrh ERÚ ještě může doznat změn.

ERÚ navrhuje pro domácnosti meziroční růst regulované složky elektřiny o 71 procent, u plynu zhruba o 39 procent. Ještě výraznější zvýšení čeká zřejmě velké odběratele energií.

„Žádné dramatické navýšení o desítky procent nehrozí a každý, kdo tvrdí něco jiného, lže a šíří paniku. […] Pro naprostou většinu zůstanou ceny energií zhruba na stejné úrovni jako letos, nebo maximálně o jednotky procent vyšší,” snažil se uklidnit veřejnost po zpřístupnění návrhu ERÚ předseda vlády Petr Fiala [ODS].

Očekává, že nárůst regulované složky se vykompenzuje poklesem u obchodní části ceny energií. To ale odborníci vylučují, protože většina domácností i firem má smlouvy s fixací. Naopak předpovídají vyšší platby u většiny odběratelů elektřiny.

„Tímto vláda sestoupila až na samé dno,“ okomentoval argumenty premiéra první místopředseda opozičního hnutí ANO a někdejší ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Naopak premiér Fiala připomněl, že na současných cenách energií mají zásadní podíl právě předcházející vlády.

„Kdyby totiž předcházející vlády dělaly, co měly, staraly se o energetickou bezpečnost a o energetické zajištění České republiky, stavěly dostatek zdrojů energií, tak bychom v takové situaci, v jaké jsme dnes, nebyli,” poznamenal.

Také ale přislíbil veřejnosti, ale i odborům a firmám možné změny v konečném rozhodnutí ERÚ. Úřad návrh vydá ve finální podobě na konci listopadu.

O kolik stoupnou ceny energií

Meziroční nárůst regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent by znamenal zdražení v průměru asi o 1 408 korun za megawatthodinu [MWh] s DPH. Průměrná domácnost podle dat energetických společností spotřebuje kolem 3 MWh za rok. V příštím roce tak za regulovanou část elektřiny zaplatí zhruba o 4 200 korun víc než letos.

U plynu by meziroční nárůst regulované části ceny asi o 39 procent znamenal zdražení zhruba o 125 Kč za MWh. Pro velké odběratele na hladině vysokého napětí návrh předpokládá meziroční zvýšení regulované složky ceny elektřiny o 113 procent a na hladině velmi vysokého napětí o 206 procent. U velkoodběratelů plynu růst dosáhne 42,5 procenta.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Výrazné zdražení energií v příštím roce před několika dny v podcastu FinTag [viz výše, pozn. red.] potvrdil ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček.

„Určitě jsou v balíčku i slabá místa, která se negativně projeví do peněženek lidí. Třeba, že se vrátí platba za obnovitelné zdroje energie. […] Lidé třeba toto nepřivítají. A ty ceny energií vzrůst mohou,“ odpověděl na otázku, co mají lidé očekávat v příštím roce.

Výši zdražení kritizují zaměstnavatelé

Návrh ERÚ se nelíbí Hospodářské komoře ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR ani Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Zástupci zaměstnavatelů chtějí jednat s vládou. To přesto, že požadavek, aby vláda znovu nezaváděla poplatek za obnovitelné zdroje, již předložili ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi [STAN]. Ten o tom s vládou nejspíš i jednal.

Výsledek je, že ministr Síkela včera [31.10.] připomněl, že hlavním důvodem zvýšení regulované části cen energií je skutečnost, že stát letos dotoval regulovanou složku částkou kolem 110 miliard korun.

Podle podnikatelských organizací vedle ztrojnásobení nákladů tuzemských průmyslových firem na energie může návrh ohrozit i jejich konkurenceschopnost v zahraničí. To následně může vést k opětovnému posílení inflace a růstu cen, například u potravin.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Například pro Třinecké železárny návrh znamená na základě aktuálních dat meziroční zvýšení nákladů zhruba o 600 milionů korun, uvedla mluvčí hutního podniku.

Štěpán Křeček v podcastu FinTag například zrušení poplatků za obnovitelné zdroje označil jen za přechodné opatření po dobu energetické krize. Znovuzavedení platby by tedy nemělo nikoho překvapit. Zejména pak ne firmy, které tento krok hlavně kritizují.

„My jsme se stali ekonomikou, která je silně nároková. To se netýká jenom občanů, ale i firem. Mnohé z nich si zvykly na doping zvaný dotace. […] Firmy by měly uspět v tržním prostředí na základě svých kvalit, ale ne, že čerpají dotace,“ říká.

Naopak prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj v podcastu FinTag [viz výše, pozn. red.] nedávno uvedl: „Mně se nelíbí, když vláda říká, že firmy vyšší daně z příjmů zvládnou. Ano, zvládneme dva procentní body u daně z příjmů navíc. Zvládneme i znovuzavedení poplatků za obnovitelné zdroje. Je to ale podobné, jako když vaříte tu pověstnou žábu v té vodě. Pomaličku budete přidávat na teplotě, až tu žábu nakonec uvaříte. Tedy, kde je ten konec?“

Výhrady mají i odbory

Zvýšení cen se nelíbí ani odborům. Podle nich předběžným odhadem z analýzy návrhu ERÚ hrozí až trojnásobné zvýšení nákladů na energie u některých průmyslových firem. Tím spolu se zástupci zaměstnavatelů argumentovali na tripartitě premiérovi Fialovi.

„Shodli jsme se na tom, že by výše regulované složky energií mohla být možná ještě nižší, než je v současném návrhu Energetického regulačního úřadu,” podotkl Fiala.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Cena energií se skládá z obchodní složky, tu určují dodavatelé. Dále se skládá z regulované části, kterou spravuje stát. Regulovaná složka elektřiny tvoří u domácností asi 40 procent konečné ceny. U plynu je její podíl kolem 20 procent.

–ČTK/RED–

33 KOMENTÁŘE

  1. Už aby ta Fialova pětikolka skončila! to si to od nich necháme do nekonečna všechno líbit?
    Máme tady v Čechách jeden hezký zvyk, jmenuje se DEFENESTRACE! Ponechám každému ke zvážení jesli je to řešení, nebo ne…..

    • A máte řešení, nebo jen blbě plácáte? Ano, měl být Fiala tvrdej a zrušit okamžitě vše co udělal Babiš a spol. co mělo negativní vliv na rozpočet. To neudělal a je to tak v prd. Už v době kdy byl v opozici, tak musel vědět že rozpočet je bez rezerv a jsou to jen mandatorní výdaje a sliboval něco .

      • Chytrej, Fialova vláda vyřvávala, jak všechno mají pod palcem, o všem mají přehled, rady opozice nepotřebují, ať sedi v koutě …..vy všichni zapomínáte, že veškeré vystoupení a žvásty jsou dokumentované. AB do covidu měl rozpočet vyrovnaný,zapomínáte.

      • Najděte si na netu projev narcise péti před 8. lety. To mluvil úplně jinak, než poslední 2. roky až se podrazem od stalinisty PR dostali ke žlabu. Teolog je prostě lhář s páteří § …

      • Jasně, tak zrušil EET a krácení daní a rozkládací může pokračovat. A že přibylo podniků,kde se dá platit poze hotovostí.

  2. Můžete mi říct proč navyšujete regulovanou část u platby za elektriku. Za chvíli to přesáhne 50% a o elektriku už vůbec nepůjde. Vysvětlete co je na tom dražší. Proč máme platit za obnovitelné zdroje. Je to postavené na “hlavu”. A ještě kdo má tepelné čerpadlo, tak také zaplatí víc. Chcete se zbavit uhlí, přitom vše jde proti tomu. Stát investuje do solárů na jedné straně a na druhé to hned lidem napočítá. Podporuje se jenom byznys pro pár jedinců. Nechci to platit. Najděte si peníze tam, kde jsou. Tzv. “střední vrstva” je už úplně někde…
    Pane Fialo, pořád jsem si říkala, že to myslíte dobře, ale už tomu přestávám věřit. To tady zas budeme mít za pár let Babiše, to fakt není normální.

    • Co je na tom tak nepochopitelného, že se zdražuje distribuční část. Budou se stavět nové bloky jaderné elektrárny.Což jde s peněz distribuce…Když si doma chcete něco koupit,tak musíte našetřit nebo najít zdroj peněz. Pokud chcete hledat zdroj peněz jinde,tak třeba zase zaplatíte u doktora, v nemocnici, děti budou studovat za poplatek, nebudou se opravovat cesty,mosty, zkrátí se sociální dávky všem, sníží důchody.Nikdo Vám nedá zadarmo peníze,aniž by jste je musela vrátit. A elektřinu bude spotřebovávat z nových bloků kdo? marťani asi ne. zase my lidé a fabriky v Česku, takže na to je třeba našetřit. ANO, souhlasím s Vámi proč platit solárním baronům poplatek za jejich podnikání.Jediné skupiny, kde se státní peníze rozhazují na zisky podnikatelů jsou solární baroni, zemědělci a výrobci potravin. Takže rozumím angažovanost Babiše…Je třeba vycucat státní rozpočet…

      • Ten Váš názor musím sdělit vedení naší firmy. Když koupíme nový výrobní agregát tak zdražíme cenu naších výrobků. Ne pane tak business nefunguje. Žádná firma si nemůže dovolit zdražit své výrobky jen proto, že bude investovat do nových výrobních agregátu nebo technologie, tedy s výjimkou státního ČEZu.

      • o 70% meziroční nárust? Nezdá se vám to nepřiměřené? Inflace na vrcholu 20% p.a. je hodně, ale to tu stále máme 50% navíc…

        • O 70% mají narůst tkz. podružné poplatky, tj. za přenos, solárbaronům a dalších různých poplatků … Samozřejmě i vyšších daních pro rozhazovačnou 5kolku na UA. Takže se z toho sedmilhářský teolog opět nějakými signály vymotá nebo opět vše svede na Babiše jak je narcisovým folklórem už 3. roky … Info přišlo emailem od E.ON …

      • Marek, tak to je pěkný fanatismus antibabiš, za vše může Babiš .. stejně jako furt lže narcis péta. Solárbarony mohl zatrhnout Jirka s mozkem, co udělal ? … nic, zloči.. s elsoláry mu nechali postavit soláry na louce a měli klid … Španělé v té době přijeli na výzvědy co a jak. Po zjištění řekli … tak za takových podmínek nikdy soláry stavět nebudeme, to je zlodějna na konečného spotřebitele i stát atd… Raději rychle odjeli, to mají více slunečních dní, než je u nás. Jenže co se nestalo, solábaroni kouzlem posílali do el. sítě elektřinu levně nakoupenou, ale už jako ze solárů 20 hod. po 350 dní v roce. To si sami určili až 14.kč za 1kwh, podvod jako sw… Když z větrníků nebo malých vodních elektráren byl výkup max. 8. kč atd … Proč se tyto vládní podrazy, které se staly před vládou ANO, nevysvětlí konečným spotřebitelům, hlavně hlúp.. voličům 5smečky v čt, primanews …tisku

  3. Tzn. zdražení energie pro domácnosti je jasné, vychází to na průměrné zdražení o 30 % !!!!!!
    Poměr cena za 1 MWh a za distribuci, nechápu, že Fiala má nějaký akademický titul, když neumí počítat ani procenta !!!!

  4. Nejen, že Fiala a pětikolka lže lidem do očí, ale nedodrželi to, co říkali před volbami. Pak se nelze divit, že lidé Fialovo “pětidezolé” přestávají věřit. Za půl volebního období stačil ožebračit důchodce, nyní ještě víc ostatní občany. Hlavně, že to jde Fiala a jeho “pětidezolé” svalovat, že za vše může Babiš. To ta “pětilkolka” je tak ubohá, že na co šáhnou to podělají a nerozumí vůbec ničemu. K čemu máme ministra sociálních věcí, když od rána do večera nic jinýho nedělá než jí bůček, ale mele hovadiny. K čemu máme ministra vnitra, když se jeho strana stala “dozimetrickou” mafiánskou stranou, kde nikdo na tyhle lidi nemůže?! A k čemu máme premiréra, když veškeré finance jdou na Ukrajinu, ale ne pro české občany?!

    • a k čemu máme generalisima, který chce , abychom neměli v EU právo veta, kolaboruje s Lichtenštajnama a ti jak známo byli za války s nacisty a teď by nejraději prolomili Benešovi dekrety, ( prý společnost 50 na 50 , ale oni ji budou ovládat) asi aby mohli vyvádět z Česka peníze a sem tam ulít něco i pro vládnoucí garnitúru, jak je zvykem..stačí, že dekret prolomil už ten zednář Havel i s jeho knížecí velebnosti..

    • a k čemu máme generalisima, který chce , abychom neměli v EU právo veta, kolaboruje s Lichtenštajnama a ti jak známo byli za války s nacisty a teď by nejraději prolomili Benešovi dekrety, ( prý společnost 50 na 50 , ale oni ji budou ovládat) asi aby mohli vyvádět z Česka peníze a sem tam ulít něco i pro vládnoucí garnitúru, jak je zvykem..stačí, že dekret prolomil už ten zednář Havel i s jeho knížecí velebnosti..🤦‍♂️👎👎👎

  5. Tady to bude brzo jako v 89 roce.Je potřeba aby se národ zvedl a šel hlavně se nebál.Jediný kdo potřeboval takovou demokracii jaká je dnes i když žádní není páni nahoře.Aby mohly si udělat svoje zákony a okrádat lid v přímém přenosu.Kolik už tam ve vládě bylo věcí že by vláda měla skončit.Všechno bylo zameteno pod koberec.Ano,oni berou 280000 měsíčně.Kde by to vydělaly za měsíc? Lidem berou a sami si přidávají.Když tam byl návrh aby si ubraly tak to zametly pod koverec.Jsou ro paraziti.
    Omlouvá se redakci ale nepíši nic co není pravda.Jak se někdo ozve už ho chcou zavřít.
    To je demokracie ?

  6. Kdyby skončil ministr vnitra tak skončí celá vláda a to si oni moc dobře uvedomují.Proto tam potřebujou být co nejdéle aby si nahrabaly.ČESKO jde pomalu ke dnu a lidi s ním.
    Udělají z lidí bezdomovce.Je potřeba s tím něco dělat dokud je ještě čas.

  7. Ještě mám svůj jeden příspěvek.Zakládám svoje vlastní stránky které nebudou cenzurovány.Tady nemůžete napsat co chcete,je to cenzurováno.Pak vám napíšu odkazy.
    Mám i důkazy proti korupci ve vládě.A budete se divit jaké ?

  8. Sebestředný teolog zase ze své shnilé kazatelny slibuje, populisticky lže, signalizuje … K tomu se vždy pochválí jaký je morální špinavec, no jo, borec ! Ekonomové mluví o 70% a tento narcis péta opět o svém how.. Vždyť tento sociopat nedovede ani vyrazit čarodějnici Xenu, ministrantku války o mafiánovi rybívoko nemluvě … Copak tato vlastizrádná 5koloběžka chce rozpoutat další světovou .. ?

  9. Takře dobře vážená redakce.Je to cenzura.Děkuji a napíši na svoje stránky aby už vám nepsally.
    Děkuji za vše.Pomátáte darebákům.

  10. Kdybyste byli chytří tak nebudete psát hovadiny jako ty Jindřichu.Ale budeš se zajímat o realitu.To byla asi redakce ale to je jedno.Nasaháte mě ani po kotníky protože nevíte s kým máte tu čest.To co jste tam napsal to byl výkon ale jen blábol.To tě není hodné.Myslíš si jak jsi chytrý ale je to naopak.Každý blbec si myslí že je chytrý ale česká republika má takových chytráků plné koše ale jak dojde na věc tak nikdo o ničem neví.Takový je už český národ.
    Přeju ti hodně šrěstí v životě.Tady už psát nebudu.

    • Jiří, když nemáš co napsat k věci a jen se vychvaluješ jako péta narcis … no tak nepiš, how,,houby se stane. Sebestředných hlúpých … z havloVumlů tvého levelu je slušná společnost přesycena. Piš na seznam-novinky, tam budeš vítán všemi deseti jako do chléva 5kolky …

  11. napsal jsem pravdu a jen to co si myslí většina občanu.Dostal jsem doživotní zákaz psaní přizpěvku.Demokracie jak fík.Ani komáři neměli takovou cenzuru.

    • To jste ale příspěvek asi napsal na provládní seznam-novinky a jim podřízeným. Tam se pravda s fakty nepřipouští … stejný je už i web “hlídací pes” možná i horší vlk, než je rakušanovo ge.tapo …

  12. Jen dočkej času fialový fírere , mě z tebe stoupá andrenalin jen tě vidím…tak i když jsi největší lhář na světě…, vše bude odměněno dle zásluh..jako na Slovensku a ta doba se vám krátí ..

  13. Jen dočkej času fialový fírere , mě z tebe stoupá andrenalin jen tě vidím…tak i když jsi největší lhář na světě…, vše bude odměněno dle zásluh..jako na Slovensku a ta doba se vám krátí ..🤑

    • Najděte si na netu projev sebestředného teologa před 8. lety. To je jako nebe a dudy .. dnes je populistický lhář zalezlý EU v … ani boty nejsou vidět ! To jen proto, že chce být jedním z těchto dogmatických členů vatikánské sekty v EU …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here