Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

5459
poradce_premiera
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities a ekonomický poradce premiéra Petra Fialy / Foto: BHS

„Pan premiér je určitě nejsilnější část celé té vlády, takže s ním se mi spolupracuje výborně. Je to sečtělý, inteligentní, rozvážný člověk,“ říká v podcastu FinTag ekonomický poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček.  

A pokračuje: „Samozřejmě, že kvalita těch ostatních členů vlády není tak vysoká jako kvalita pana premiéra. Ale s mnohými lidmi z té vlády se dá také velice dobře spolupracovat.“

Podle něj vláda Petra Fialy [ODS] prochází asi nejtěžším volebním obdobím v novodobé historii České republiky. Řešení problémů jí přitom komplikuje skutečnost, že se skládá z pěti stran. Proto se podle Štěpána Křečka, který jinak působí jako hlavní ekonom společnosti BHS, často až příliš dlouho hledá řešení problémů, na nichž se musí shodnout všech pět vládních koaličních stran.

„Když se ale podíváme na ty výsledky vlády, tak ty jsou fakticky velice dobré,“ tvrdí Štěpán Křeček s tím, že příští rok snad už odpadne i jeden z největších problémů Česka, jímž je vysoká inflace.

Mezi úspěchy vlády Petra Fialy řadí zvládnutí konce pandemie covidu bez ztrát a zbytečné zátěže lidí. Dále to, jak se vláda vypořádala s energetickou krizí. A hlavně oceňuje, jak se postavila k ruskému vpádu na Ukrajinu.

„Celá Evropská unie oceňuje, že jsme se jako první spolu s Polskem zorientovali v tom konfliktu na Ukrajině. Že jsme věděli, co znamená Rusko. Že jsme se Rusku postavili a zformovali proti němu odpor,“ říká v podcastu FinTag Štěpán Křeček.

Podle něj bylo v této věci “hrozné” prvotní váhání Německa. Ale právě Polsko a Česko se staly zeměmi, které podle jeho názoru přiměly celou Evropskou unii k tomu, aby se postavila na správnou stranu.

„Zpětně nám dali všichni za pravdu. Myslím, že ta zahraniční politika se velice povedla. Celé to české předsednictví byl velký úspěch. V Bruselu na to všichni dodnes vzpomínají velice dobře,“ tvrdí Štěpán Křeček.

Konsolidační balíček a jeho dopady

Za úspěch vlády dále považuje i to, že se pustila prostřednictvím svého takzvaného konsolidačního balíčku do stabilizace veřejných rozpočtů. Ostatně až příliš rozhazovačnou politika státu v minulosti vidí, spolu s covidem a Putinovou válkou, jako jednu z hlavních příčin inflace v Česku.

„Důsledky té inflační epizody jsou dramatické. Lidé přišli zhruba o třetinu úspor. Což nesou zvlášť velice těžce ti, kteří se celý život připravovali na penzi. Je to určitě nefér vůči úsporám lidí, co se tady stalo. A já doufám, že se nic takového už opakovat nebude. A ta inflace už v příštím roce vyprchá,“ tvrdí Štěpán Křeček.

I když v podcastu FinTag připouští, že konsolidační balíček zpomalí českou ekonomiku a může opět akcelerovat inflaci, tak podle něj půjde jen o krátkodobý efekt. Dlouhodobě konsolidační balíček inflaci naopak zkrotí, myslí si. Do ekonomiky totiž půjde méně peněz na dluh. Nižší přebytek peněz tak nepotlačí na další růst cen.

„Určitě jsou v balíčku i slabá místa, která se negativně projeví do peněženek lidí. Třeba, že se vrátí platba za obnovitelné zdroje energie. […] Lidé třeba toto nepřivítají. A ty ceny energií vzrůst mohou,“ popisuje poradce premiéra, co mají lidé čekat v příštím roce.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

Také ale zdůrazňuje, že zrušení poplatků za obnovitelné zdroje bylo přechodné opatření po dobu energetické krize. Znovuzavedení platby by tedy nemělo nikoho překvapit. A zejména pak ne firmy, které tento krok hlavně kritizují.

„My jsme se stali ekonomikou, která je silně nároková. To se netýká jenom občanů, ale i firem. Mnohé z nich si zvykly na doping zvaný dotace. […] Firmy by měly uspět v tržním prostředí na základě svých kvalit, ale ne, že čerpají dotace,“ říká v podcastu FinTag.

Poradce premiéra: Změny v DPH mají i slabá místa

Hlavní ekonom BHS a poradce premiéra vysvětluje i změny v dani z přidané hodnoty [DPH]. I přesto, že opozice tvrdí, že tyto změny zvednou ceny služeb a zboží a ministerstvo financí uvádí, že budou mít neutrální dopad do státního rozpočtu, tvrdí, že na DPH stát vybere celkově méně peněz než letos. Také ale připouští, že některé položky zdraží.

„Nejcitelnější to bude asi u točeného piva. Tam stoupne sazba DPH z deseti procent na 21 procent. Takže tam ten skok bude opravdu velký,“ říká.

V tomto ohledu poukazuje na to, jakou kritiku vyvolává nezavedení spotřební daně na tichá vína. A jakou kritiku zároveň vyvolává zvýšení daně na ostatní alkoholické nápoje. Podle něj jsme tak svědky často jen „kritiky pro kritiku“.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

Ani podle Štěpána Křečka ale nejsou změny DPH dokonalé. Zmiňuje některé kontroverzní položky. Jako je snížená DPH na nezdravé cukrovinky, ale základní, tedy vyšší sazba daně, na kojenecké vody nebo menstruační pomůcky. I v tomto případě ale nabízí vysvětlení.

„Ono, když to chcete udělat jednoduše, a mít dvě sazby, tak prostě vždy narazíte na kontroverzní rozhodnutí. […] Víte, ona se někde ta tlustá čára udělat musí. A když začnete ustupovat tlakům zájmových skupin, tak v tom budete mít jen bordel. Všichni budou chtít výjimku. Takže všechny potraviny jsou v té snížené sazbě, ale všechny nápoje jsou v té základní sazbě,“ vysvětluje.

Striktně odmítá argument odborů, že konsolidační balíček zaplatí zaměstnanci, třeba ve znovuzavedeném nemocenském pojištění. Podle něj zatížení zaměstnanců bude stále nižší, než bylo v době superhrubé mzdy. I její zrušení odbory kritizovaly, dodává.

Poradce premiéra: Současní penzisté jsou na tom nejlépe

Po konsolidačním balíčku se podle Štěpána Křečka tým ekonomických poradců Petra Fialy a zejména on osobně zaměří na to, jak podpořit investice do české ekonomiky. Vysvětluje, že jsou potřeba biliony korun do zanedbané dopravy, energetiky, školství a mnoha dalších oblastí. Jedno z řešení spatřuje v pokročilejších formách investic, například v podobě PPP projektů. Tedy projektů, na nichž se podílí soukromý sektor, ne ale jen ten.

„Například tuzemské penzijní fondy investují peníze českých občanů do zahraničních aktiv. Doufám, že se nám podaří vymyslet takové nástroje, aby je penzijní fondy mohly investovat v Česku. Třeba do dobudování jaderné energetiky, dálniční sítě. Aby se investice českých střadatelů podílely na rozvoji České republiky,“ popisuje jeden z plánů vlády.

Posloužit by k tomu měly třeba státní dluhopisy, které by se vztahovaly ke konkrétním investičním akcím. A v podcastu FinTag se Štěpán Křeček vyjadřuje i ke změnám v důchodovém systému. Podivuje se tomu, že znepokojují hlavně současné penzisty.

„Je jasné, že současná generace penzistů má vůbec ty nejlepší podmínky. Podstatně lepší podmínky než všechny generace, které přijdou po ní,“ říká.

Důchody se o 400 Kč navýší v základu, zásluha má stopku

Svůj názor vysvětluje na náhradovému poměru, tedy rozdílu mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem. Ten v budoucnu podle něj už nikdy nebude takový, jako je nyní. Tedy na úrovni 50 procent. A podle něj je dokonce vyšší ve prospěch penzistů, protože důchody se nedaní, zatímco mzdy ano.

„Pokud je teď ten náhradový průměr 50 procent, tak vzhledem k demografickému vývoji se v budoucnu musí dostat někam na třetinu,“ říká Štěpán Křeček.

I proto aktuální změny v důchodovém systému míří tím směrem, aby si lidé tento rozdíl v budoucnu sami dorovnali. Přičemž vláda jim v tom podle něj už nyní pomáhá změnami, které v důchodovém systému provádí. / Více informací i probraných témat najdete v samotném podcastu FinTag.cz.

Daniel Tácha

Štěpán Křeček pracuje na pozici hlavního ekonoma u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu makroekonomických analýz a strategických podkladů. Je autorem populárního podcastu Offline Štěpána Křečka a též zastává pozici ekonomického poradce premiéra České republiky. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Aktuálně patří mezi nejcitovanější české ekonomy.

11 KOMENTÁŘE

  1. Skvělé, aspoň někdo věří této 5smečce hyen … kolik love za tyto další bludy, lži pobral ? Asi si podplacený panáček nepamatuje Rudé Právo, tam se dezinformace, lži, pomluvy … taky uváděly jako fakta. Na těchto prodejných hlupců … z havloVUMLů je přesně poznat kde směřuje politická slušnost 5kolky, to do ř… i hřtánů diktatury z EU. Objektivita, svoboda slova názoru, morálka společnosti .. i novinářů, čt … vše odešlo po 1. lednu 1990 na Měsíc. Ještě se nevrátili. Nedávno jsme to poznali u učitelky, řekla pravdu i svůj názor na UA, to mohla .. jenže po udání od ….(není povoleno psát) je okamžitě trestána. Načpak byl převrat89 s opilci, lháři, slibotechnami … pod dozorem StB po balkonech ? Když tito proradní konúpci z chátry77 (založenou pod dozorem StB) v té době pořádali koksové orgie na hrádečku a neměli šajnu co se v Praze děje …

    • Tím jste p. Heleno odpověděla i p. Vlastimil … nerad to dělám, mezi hold a holt je velký rozdíl, promiňte za .. Teolog Fiala, dotační podvodník, prodavač svých snů, lhář, sociopat … si žádný hold nezaslouží

  2. Pana Křečka brzy spláchne historie. Nestojí za to se nad ním pozastavovat, pouze další z těch pseudoexpertů, které přinesla tato doba.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here