SNĚMOVNA ŽIVĚ: Korespondenční volba i zvýšení příspěvku na péči

496
korespondencni
Foto: Redakce FinTag

Aktualizace: Poslanecká jednání pro tento týden skončila. Sněmovna se opět sejde příští týden v úterý, kdy bude pokračovat debata o koaliční novele o uzákonění korespondenční volby ve sněmovních volbách pro Čechy žijící v cizině.

Poslanci se dnes [19.1.] znovu vrací k úvodní debatě o zavedení korespondenční volby ve sněmovních volbách pro Čechy žijící v cizině. Řeší i zvýšení příspěvku na péči. FinTag přenáší jednání poslanců v reálném čase.

Ve středu ani ve čtvrtek se zákonodárci nedostali k ukončení prvního čtení koaliční předlohy zákona o správě voleb, korespondenční volbě. A to i přesto, že jejich jednání už vyplnilo 25,5 hodiny čistého času. Například předseda SPD Tomio Okamura včera [18.1.] ve zjevně obstrukčním projevu mluvil bez přestávky deset hodin a 44 minut. Překonal v délce vystoupení nejen sebe, ale také někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra. I ten proslul dlouhými a vyčerpávajícími projevy.

[Pozn. red.: Zvuk a další funkcionality se zobrazí po kliknutí v dolní části videa.]

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Opoziční zástupci kromě jiného tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu účelově ve svůj prospěch jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Ke korespondenční volbě dnes vystoupí zejména řečníci s přednostním právem. Do řádné diskuse se přitom hlásilo o slovo na konci čtvrtečního jednacího dne sedm desítek poslanců. Je možné, že koalice nechá Sněmovnu rozhodnout o omezení řečnické doby. I se očekává, že poslanci diskusi neukončí s ohledem na rozsáhlou opoziční kritiku a obstrukce ani dnes. Sněmovní jednání o korespondenční volbě by pak mělo pokračovat v úterý příští týden.

Obstrukce ve Sněmovně nejsou ničím výjimečným

Dnes odpoledne poslanci pak “vyřeší” na jiné schůzi svolané z podnětu ANO k předloze tohoto hnutí o zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. Koalice po vstoupení řečníků s přednostním právem návrh programu nepodpoří. Sněmovna jej tedy zamítne a poslanecké jednání pro tento týden skončí.

Návrh poslanců opozičního hnutí ANO na růst příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením, dnes Sněmovna neprojednala. Vzhledem k očekávanému zápornému postoji koaliční většiny zamítla návrh programu mimořádné schůze, kterou nechali zákonodárci ANO k předloze svolat. Podle novely by příspěvky na péči vzrostly vesměs o desetinu, některé víc. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce upravit valorizační pravidla a zvýšit tyto dotace nejpozději od poloviny letoška.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here