Inspekce uzavřela další restauraci kvůli špatné hygieně

3354
Spina
Úvodní foto a foto v textu: SZPI

Loni hostinskou činnost v Česku ukončilo skoro 22 tisíc podnikatelů. Jako důvod uvádějí vysoké náklady a neochotu lidí utrácet. Důvod ale může být i jinde. Třeba ve špatné hygieně, nabídce nekvalitních pokrmů a sílící nedůvěře zákazníků.

Databáze českých firem Merk.cz uvádí, že loni v Česku ukončilo podnikatelskou činnost 277 tisíc živnostníků. Z toho jich nejvíce připadá na hostinskou činnost, kterou loni v Česku uzavřelo 22 tisíc podnikatelů. Pro srovnání v předchozím roce to bylo 6 209 a v roce 2021 jen 1 526 živnostníků, kteří ukončili činnost v pohostinství.

A i když provozovatelé restaurací tvrdí, že za konec jejich podnikání mohou vysoké náklady, přibývající administrativa a neochota českých lidí utrácet v restauracích, pravda může být docela jinde. Třeba v tom, že lidé do restaurací a bister nechodí kvůli už na první pohled špatné hygieně nebo často i přesmaženým jídlům.

Přístup některých restauračních provozů k dodržování hygieny ukazují zkušenosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce [SZPI] a její Potraviny na pranýři. Ve středu [17.1.] zveřejnili inspektoři fotografie z restaurace Na Rybárně v Letovicích na Blanensku.

„Inspektoři se na místě setkali s výrazně zanedbaným úklidem. Nečistoty se nacházely na stěnách, v regálech i na podlaze. Znečištěné bylo také kuchyňské náčiní a chladicí zařízení,“ popisují stav v restauraci kontroloři.

Uvnitř provozu se podle inspektorů kupily hromady odpadků. Provozovatel restaurace totiž nezajišťoval ani odvoz potravinářského odpadu.

Špína v kuchyni, mrazácích i na toaletách

Z fotodokumentace inspektorů doslova přechází zrak, špína, kam se člověk jen podívá. V mrazícím zařízení s namraženými zbytky nejrůznějších potravin, a zřejmě i krve z uskladňovaného masa, personál restaurace uchovával chlebíčkovou veku, hotový knedlík, syrové maso i ryby v jednom.

„Docházelo zde ke skladování předmětů, které mohly ovlivnit kvalitu a bezpečnosti potravin. Nepřijatelné hygienické podmínky se týkaly také toalet pro zaměstnance. Což vyplývá i z pořízené fotodokumentace,“ upozorňuje na další SZPI.

Snad ještě horší obrázek a vztah k dodržování hygienických předpisů vyjadřují fotografie pořízené v kuchyni. V ní v podstatě neexistuje žádné čisté místo pro přípravu pokrmů, žádný prostor pro dodržování oddělené přípravy potravin [zelenina, maso atd.]. Na jednom stole je zrezivělá mechanická váha, květináče s hlínou, vedle nich sůl a jiná dochucovadla, různé krabice a krabičky, znečištěné utěrky či kusy hadrů. Po zemi se povalují odpadky, použité sklenice, bedýnky a jiné věci, které do přípravny pokrmů pro veřejnost nepatří.

Špatná hygiena v restauracích, bistrech, supermarketech

K fotografii toalet určených pro zaměstnance se netřeba blíže vyjadřovat. Zpráva kontrolorů SZPI uvádí, že v restauraci Na Rybárně v Letovicích na Blanensku zjistila:

  • Špatné hygienické podmínky na toaletách, výrazně zanedbaný úklid.
  • Znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní.
  • Hromadění odpadů, nezajištění odvozu potravinářského odpadu.
  • Výrazné znečištění prostor.
  • Nečistoty na stěnách, stropě, nečistoty na podlaze, v regálech a na zařízeních.
  • Silně znečistěná chladicí zařízení.
  • Prostory provozovny využívány i pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin.
  • Riziko kontaminace potravin, nevhodně skladované potraviny.

Podobných provozoven, a nejen těch restauračních, ale i rychlá občerstvení, pekárny nebo bistra uzavírá kvůli nedostatečné hygieně, špatnému úklidu a často i výskytu hlodavců, hmyzích škůdců a jejich trusu inspektoři i několik do měsíce.

Aktuálně [18.1.] například nařídila SZPI uzavřít pekařství Ječmínek na pražské stanici metro Háje. Tento provoz neměl žádný přístup k vodě, tedy nejen té teplé. Inspektoři v tomto případě přímo zakázali užívat tento prostor pro výrobu a prodej nebalených potravin. Z podobných důvodů inspektoři v posledních měsících nechali uzavřít několik asijských bister po Praze. I ta neměla obvykle přístup k tekoucí vodě a častým problémem byli hlodavci a hmyzí škůdci. Mezi uzavíranými provozy bývají mimo restaurace a bistra často i maloobchody a supermarkety s potravinami, rovněž často kvůli výskytu hlodavců, plísním a zanedbanému úklidu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here