Amerika má plán na další pomoc Ukrajině i řešení migrace do USA

1212
Ukrajine
Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson už dal najevo, že návrh nemá šanci. / Foto: US Capitol

Demokratičtí a republikánští senátoři včera [4.2.] představili návrh zákona, jímž chtějí stabilizovat situaci na jižní hranici USA i poskytnout pomoc za 60 miliard dolarů [cca 1,4 bil. Kč] Ukrajině a 14 miliard dolarů [cca 324 mld. Kč] Izraeli.

Návrh, o němž bude tento týden hlasovat Senát, prakticky okamžitě podpořil americký prezident Joe Biden. To, že by prošel také Sněmovnou reprezentantů, je však podle agentury AP kvůli odporu části republikánů nepravděpodobné. Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Mike Johnson už dal najevo, že návrh nemá šanci.

„Tento návrh zákona je ještě horší, než jsme očekávali. A ani zdaleka nepovede k ukončení katastrofy na hranicích, kterou vytvořil prezident Biden,” uvedl Johnson.

Počty migrantů, kteří přes jižní hranice směřují do USA, nyní dosahují rekordních hodnot. Guvernér státu Texas, republikán Greg Abbott, dokonce v minulých týdnech vypověděl poslušnost federální vládě i Nejvyššímu soudu USA, když odmítl zmírnit opatření proti masivnímu přílivu migrantů na hranici s Mexikem.

Spor běží mimo jiné i o to, zda Texas ponechá na hranici, kterou denně překročí i deset tisíc nelegálních imigrantů, žiletkový plot. Federální vláda požaduje odstranění plotu a spolu s ní to vyžaduje rozhodnutí Nejvyššího soudu USA. Ale národní garda Texasu, kterou povolal texaský guvernér, jim v odstranění překážky zabránila.

Situace na mexické hranici se stala neúnosná. Řešení nepřichází

„Biden nezákonným jednáním ohrožuje bezpečnost hranic našeho státu. A i znovu podpořil další bezprecedentní a nekontrolovatelný přísun nelegálních migrantů do USA. Tím způsobil škodu všem obyvatelům Spojených států. Újmu, která v dějinách naší země nemá obdoby,“ uvedl republikánský právník a politik Greg Abbot, který se v minulosti například i ostře vymezil proti možnostem legálně prováděných potratů v rané fázi těhotenství.

I proto republikáni omezením přílivu migrantů podmínili další finanční pomoc Ukrajině, která se už dva roky brání ruské ofenzivě.

Návrh zákona: Pomoc Ukrajině i Izraeli a ochrana hranic

Senátní kompromis, který je výsledkem měsíců vyjednávání, počítá s celkovými výdaji ve výši 118 miliard dolarů [cca 2,7 bil. Kč], z nichž by 20 miliard dolarů [cca 463 mld. Kč] šlo na ochranu hranic. Další desítky miliard Ukrajině a Izraeli a deset miliard [cca 231 mld. Kč] na humanitární pomoc civilistům v Pásmu Gazy. Další finance jsou podle zdroje agentury Reuters určené na bezpečnost v oblasti Rudého moře a pro americké partnery, kteří čelí vzrůstajícím nárokům Číny.

„Priority tohoto návrhu zákona jsou příliš důležité na to, abychom je ignorovali, a příliš zásadní na to, aby se jim stavěla do cesty politika,” uvedl v prohlášení šéf senátní většiny a demokrat Chuck Schumer.

USA s Austrálií se přetahují s Čínou o Šalamounovy ostrovy

Požaduje, aby se o návrhu v horní komoře amerického parlamentu hlasovalo nejpozději tento týden ve středu. Také nejvýše postavený republikán v Senátu Mitch McConnell vyzval ke schválení návrhu s tím, že ani za republikánského prezidenta by nebylo možné dosáhnout lepší dohody.

K urychlenému souhlasu vyzval zákonodárce i Biden. Podle jeho slov návrh počítá s nejtvrdšími a nejférovějšími reformami americké politiky ochrany hranic za desítky let. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů podle něj teď musí ukázat, jestli skutečně chtějí problém řešit, nebo nadále hrát jen politické hry. Podobně smýšlí i hlavní vyjednavač demokratů v Senátu Chris Murhpy.

„Pro sněmovní republikány bylo hrozně důležité schválit reformu hranic až do chvíle, kdy si uvědomili, že se to opravdu může stát,” řekl.

Amerika řeší hlavně ochranu hranic

Podle AP je návrh zřejmě nejlepší šancí Bidena, jak zajistit další podporu pro Ukrajinu. Zároveň ale čelí silnému odporu konzervativců, to kvůli blížícím se prezidentským volbám. Republikáni – včetně jejich pravděpodobného kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa – podle AP nechtějí Bidenovi dopřát úspěch v oblasti ochrany hranic. A tu považují za jednu z jeho největších slabin.

Zákon by byl dobrý pro Ameriku. Pomohl by napravit pošramocený přistěhovalecký systém a umožnil rychlý přístup těm, kteří si zaslouží u nás zůstat. A Kongres by ho potřeboval,“ uvedl již dříve prezident Biden.

V minulosti se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že pokud by zákon prošel legislativním procesem, poskytl by mu možnost mexicko-americkou hranici zavřít a dostat ji zpět pod kontrolu.

„Kdyby byl migrační zákon už schválený, okamžitě bych zavřel hranici. A i bych ji opevnil,“ uvedl Biden.

EU schválila další peníze Ukrajině. Ale chce je i „přezkoumávat“

Podle kritiků má prezident už nyní dostatek pravomocí, jak omezit nelegální překračování hranic. Podle AP tak za tvrdými slovy na téma migrace stojí zejména snaha získat politické body. A zejména pak prosazení další pomoci Ukrajině.

V současné době hranici přechází až 10 000 osob denně. Což mimo jiné přineslo to, že úřady přestaly provádět vstupní pohovory s těmi, kdo ilegálně překročili hranice. Migranti se nadále mohou hlásit v místě přechodu, pokud počet přecházejících osob klesl pod 3 750 za den. Ale je to jen odhad, definitivní čísla zatím k dispozici nejsou. Na stole je i snaha o změnu postupu azylového řízení. Nyní trvá několik let, než se případ imigranta vyřeší. Ale po tuto dobu už ti v zemi vlastně pobývají. Republikáni v tom vidí příčinu, která motivuje další migranty, aby přišli do USA.

–DNA/ČTK–

Aktualizace 7.2.: Americkým Senátem neprošel návrh, který spojoval zpřísnění imigrační politiky s penězi na podporu Ukrajiny i Izraele. Podle agentury Reuters republikáni zablokovali kompromis, který dvě hlavní strany vyjednávaly celé měsíce. Demokraté se pokusí zajistit pomoc Ukrajině a Izraeli tím, že o ní nyní nechají senátory hlasovat zvlášť.

1 komentář

  1. Už ani cent ani náboj pro rozkradenou UA ! Ukrajinci si musí sami odstranit nebezpečného fanatika v Kyjevě i se somrákovými loutkovodiči z USA. Egyptský novinář Al-Alawi musel umřít, poněvadž poukázal na zlodějny alzáka, který si v El Gouné koupil z darů hlupců za 4.8 milionu dolarů vilu. Novinář z USA Gonzalo Lira byl umučen v ukrajinské věznici, nehodil se do plánů novým ukronacist… na UA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here