Situace na mexické hranici se stala neúnosná. Řešení nepřichází

4669
hranici
Gregory Wayne „Greg“ Abbott [na vozíčku] je texaský republikánský právník a politik. V letech 2002 až 2015 působil jako generální prokurátor Texasu, od roku 2015 zastává funkci texaského guvernéra. Dříve byl soudcem Nejvyššího soudu Texasu a rovněž Nejvyššího civilního soudu Texasu. / Foto: Office of the Texas Governor

Americký stát Texas je opět v centru pozornosti. Jeho guvernér, republikán Greg Abbott, vypověděl poslušnost federální vládě i Nejvyššímu soudu USA, když odmítl zmírnit opatření proti masivnímu přílivu migrantů na hranici s Mexikem.

Spor běží mimo jiné i o to, zda Texas ponechá na hranici, kterou denně překročí i deset tisíc nelegálních imigrantů, žiletkový plot. Právě ten loni instaloval na úseku dlouhém padesát kilometrů stát Texas. Federální vláda požaduje odstranění plotu a spolu s ní to vyžaduje i rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, ale národní garda Texasu, kterou povolal texaský guvernér Greg Abbott, jim v odstranění překážky zabránila.

„Biden nezákonným jednáním ohrožuje bezpečnost hranic našeho státu. A i znovu podpořil další bezprecedentní a nekontrolovatelný přísun nelegálních migrantů do USA. Tím způsobil škodu všem obyvatelům Spojených států. Újmu, která v dějinách naší země nemá obdoby,“ uvedl republikánský právník a politik Greg Abbot, který se v minulosti například i ostře vymezil proti možnostem legálně prováděných potratů v rané fázi těhotenství.

I v tomto případě šel proti rozhodnutí většiny soudů v USA. Teď ale jeho slova k tématu migrace zazněla v době, kdy se otázka nelegální migrace do USA stala jedním z hlavních témat letošních amerických prezidentských voleb. Nalezení dohody mezi republikány a demokraty navíc podmiňuje další vojenskou a finanční pomoc Ukrajině. A o tom, že jde o zásadní problém, svědčí i skutečnost, že za poslední tři roky se ve Spojených státech usadilo více než šest milionů přistěhovalců, kteří se do země dostali nelegálně. Některé odhady hovoří dokonce o osmi milionech.

Biden: Hranice zavřu, když budu moci! Co to znamená?

Avšak i prezident Joe Biden se v posledních dnech ostře vyjadřuje o možnosti zavřít americko-mexickou hranici. A snažil se i spojit jednání Kongresu o problému uzavření hranice s uvolněním dalších peněz pro Ukrajinu. Tématu se věnuje agentura Associated Press [AP] v článku President Biden has said he´d shut the US-Mexico border if given ability. What does it mean?

Ukrajina letos získala v přepočtu bilion korun finanční pomoci

Rozhovory o migraci a další podpoře Ukrajiny trvají několik měsíců a už se zdálo, že se i v Senátu blíží k úspěšnému konci. Avšak nepodařilo se, protože si to nepřeje republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, uvádí AP.

„Zákon by byl dobrý pro Ameriku. Pomohl by napravit pošramocený přistěhovalecký systém a umožnil rychlý přístup těm, kteří si zaslouží u nás zůstat. A Kongres by ho potřeboval,“ cituje pak agentura AP prezidenta Bidena.

Ten se dále vyjádřil v tom smyslu, že pokud by zákon prošel legislativním procesem, poskytl by mu možnost mexicko-americkou hranici zavřít a dostat ji zpět pod kontrolu.

„Kdyby byl migrační zákon už schválený, okamžitě bych zavřel hranici. A i bych ji opevnil,“ uvedl Biden.

Odkud se ale berou Bidenova silácká vyjádření? Podle AP za nimi stojí Bidenova snaha o pokračování vojenské a finanční podpory Ukrajiny proti ruské invazi. Přičemž republikáni ve Sněmovně, ale i Senátu původně vůbec neuvažovali o zvýšení finanční pomoci Kyjevu. Svolní k tomu byli pouze za toho předpokladu, že by zároveň došlo k dohodě ohledně jednání o americko-mexické hranici.

Vyhlídky Ukrajiny na úspěch? Záleží na podpoře Západu

Na „tento obchod“ nakonec přistoupil i Biden. Připojil se k úsilí dosáhnout shody na zabezpečení hranice po létech neúspěšných snah o revizi systému přistěhovalectví. Avšak podle AP je jeho prohlášení, že by „okamžitě“ hranici zavřel, pokud by Kongres návrh nového migračního zákona schválil, spíše politické než strategické. AP uvádí, že Biden se jen snaží odzbrojit kritiky jeho handlování s pohraniční migrací, protože se přistěhovalectví stává pro Američany problémem, zvláště v předvolebním čase.

Zavřela by dohoda hranici opravdu?

Nikoliv, píše AP. I nadále by pokračovala obchodní výměna a občané a legální rezidenti by přes ni dál přecházeli. Biden se ale i odvolává na projednávané rozhodnutí o vyhoštění, které by automaticky „naskočilo“ ve dnech, kdy by počet ilegálních přechodů přesáhl v pětidenním průměru více než pět tisíc osob.

V současné době hranici ale přechází 10 000 osob denně. Což mimo jiné přineslo to, že úřady přestaly provádět vstupní pohovor s těmi, kdo ilegálně překročili hranice. Migranti se nadále mohou hlásit v místě přechodu, pokud počet přecházejících osob klesl pod 3 750 za den. Ale je to jen odhad, definitivní čísla zatím k dispozici nejsou.

Sen Trumpa se plní. Mexiko dá peníze do hranice s USA

Na stole je i snaha o změnu postupu azylového řízení. Nyní trvá několik let, než se případ imigranta vyřeší, ale po tuto dobu už ti v zemi vlastně pobývají. Republikáni v tom vidí příčinu, která motivuje další migranty, aby přišli do USA.

„Cílem by mělo být zkrácení azylového řízení na šest měsíců. To by rovněž vytvořilo standardy, kteří migranti by mohli zažádat o azyl. Současné standardy jsou příliš široké a systém je zneužívaný,“ uvádí AP.

Cožpak už Trump nehrozil zavřením hranice?

Ano. Trump slíbil úplné uzavření hranice, a to i pro obchod a dopravu. Chtěl tak přinutit Mexiko, aby omezilo proud migrantů. Avšak neuspěl. Byl za svoje záměry tvrdě kritizovaný demokraty, kteří říkali, že jde o drakonická a xenofobní opatření. Nejblíže se ke svým plánům Trump dostal v době pandemie covidu-19. Tehdy k omezení migrace využil nouzový stav. Ale pro obchod a dopravu byla hranice otevřena dále.

Biden chce stejně jako Trump znát pravdu o původu covidu-19

Biden, který v této otázce dnes připomíná bývalého prezidenta, tehdy argumentoval tím, že Trumpova pohraniční politika byla nelidská. Podle něj jen využívala obavy americké veřejnosti z ilegálních migrantů. Svou nynější rétorikou si proti sobě ale staví progresivisty, kteří mají za to, že se v pohraniční politice posunul až příliš doprava. A stejně tak jako on kdysi kritizoval Trumpa, je dnes sám kritizován.

Nabízí se další otázka. Má Biden dostatek autority, aby hranici zavřel? Mike Johnson, Trumpův spojenec a kritik navrhované smlouvy, argumentuje tím, že prezidenti už mají dostatečnou autoritu na to, aby zastavili ilegální příliv běženců. Biden by teoreticky mohl podstatně omezit počet žádostí o azyl a omezit kapacitu přechodů. S nejvyšší pravděpodobností by se to ale projednávalo před soudem. A ten by návrh nejspíš zamítl kvůli absenci kongresového zákona podporujícího tyto změny.

„Kongres musí jednat,“ i proto nyní říká tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová a dodává: „Musí jednat. Měl by dodat návrh politických změn a příslušné financování.“

Jaké výhledy má případná dohoda na úspěch?

Nic moc. Skupina senátorů, která o ní jedná, doufala, že její text bude hotový tento týden. Avšak konzervativci tvrdí, že opatření nejsou dostatečně účinná, aby imigraci omezila. Předseda Sněmovny Johnson uvedl, že návrh zákona bude mrtvý dřív, než se dostane do Sněmovny. Pokud tedy to, co uniklo na veřejnost, je pravda.

Analýza: Zvolení Trumpa neohrozí jen Ukrajinu, ale i Evropu

Senátní vyjednavač James Lankford pro Fox News Sunday řekl, že po měsících prosazování bezpečnosti na hranici a volání po dohodě svázané s pomocí Ukrajině, „jsme se konečně blížili ke konci“. Ale republikáni jako by, uvádí AP, říkali: „To jsou jen řeči, my vlastně nechceme změnu zákona, protože se nacházíme v roce prezidentských voleb.“

Trump se zdráhá přiznat Bidenovi vítězství ve věci, která republikánům zajistila v roce 2016 úspěch v kampani a kterou chce oživit po svém návratu do Bílého domu, uvádí agentura.

Jak je to s Bidenovou snahou opevnit hranici?

Bidenovo přijetí kongresového rámce ukazuje, jak bylo úsilí jeho administrativy uzákonit širší imigrační reformu zablokováno, uvádí dále AP. Argumentuje i tím, že během svého prvního dne v úřadu prezident Biden odeslal do Kongresu komplexní imigrační návrh a podepsal více výnosů než Trump. A od té doby provedl přes 500 exekutivních akcí.

Co nařídil Biden: USA se vrací k ochraně klimatu a nejen to

AP dále uvádí, že přístup jeho administrativy směřoval k vytvoření nových humanitárních opatření pro migranty zadržených na hranici. A cílil odradit migranty od nebezpečné pěší cesty na americko-mexickou hranici, přimět je k cestě letadlem financovaným sponzorem. Některé strategie byly úspěšné, ale počet lidí přecházejících hranici stále rostl. Podle kritiků Bidena se tomu ale není co divit, když po svém nástupu do úřadu, mimo jiné zavedl:

  • Konec výstavby zdi na hranicích s Mexikem.
  • Zrušení plánu na vyloučení osob bez povolení k pobytu ze sčítání obyvatelstva, podle kterého se rozpočítává počet křesel ve Sněmovně reprezentantů pro jednotlivé státy.
  • Zrušení zákazu cest do USA pro cestující z převážně muslimských zemí.
  • Zachování imigračního programu DACA, jež chrání před deportací mladé přistěhovalce, kteří přicestovali do země jako děti bez potřebných dokumentů.
  • Prodloužení zákazu vyhoštění cizích osob, které kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem nejsou schopny platit nájem nebo splácet hypotéku.

Dnes Biden a jeho spolupracovníci považují nové změny v poskytování azylu migrantům za potřebné. A i vzhledem z jejich pohledu k nutnému pokračování americké pomoci Ukrajině jsou jim podle AP přístupní. Na čem si ale trvají, je to, aby prezident nepřišel o výsadu udělovat migrantům humanitární prominutí trestu za nelegální překročení hranice. Což prezident může ve zvláštních případech nouzového stavu či nepokojů.

Michal Achremenko

2 KOMENTÁŘE

  1. Mě to fascinuje, ta neuvěřitelná hloupost jak imigrantů, tak některých politiků. Jako co ti příchozí tam budou dělat? Nějaké pomocné práce? Amerika není Evropa, tam při ilegálním příchodu nedostanou ani dolar. Nejspíš budou žít na ulici, jako je to už ve většině amerických měst a žebrat. V čem si pomůžou, oproti původní zemi, odkud přišli? Amerika je pro život velmi tvrdá, s nikým se tam nemazlí.

  2. Tak jak se zachovala důstojnice Stasi, tak se za mořem zachoval dementní Joe. V kongresu Joe to s nelegálními migranty pěkně vytmavili, že se se svými pochopy zbytečně starali o jiné na druhé straně světa … ale hranice USA ponechali osudu ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here