Rozumný investor: Nekupujete akcie, kupujete byznysy!

2684
investor
Foto: Pixabay.com

Investoři jsou svým způsobem jedna velká rodina. Patří do ní investor, který investuje pasivně, ale i takový, který investuje aktivně a s vášní. A pak jsou tu investoři, z nichž se rekrutují ti, kteří se o své zkušenosti dělí s ostatními.

Jedním z nich je Jindřich Pokora, který na YouTube boduje se svými vzdělávacími videi pro investory pod názvem Rozumný investor. Zároveň má stránky, kde publikuje detailní analýzy podniků a sektorů, a také svá dvě portfolia. Na nich ostatní vidí, jak investice spravuje, kde má své vlastní peníze.

„Věřím v učení se na konkrétních příkladech v praxi,” vysvětluje důvody svých aktivit.

Jindřich studoval na katedře Podnikového řízení [ESF MUNI Brno] a institutu CERGE-EI v Praze. Tvrdí, že nejcennějším předmětem pro investování u něj v Brně bylo účetnictví a daně, v Praze to byla statistika a behaviorální finance. Šest let působil v podnikovém poradenství pro velké firmy. To mu, jak říká, otevřelo oči v tom, jak podniky skutečně fungují.

„Má cesta za řízením osobních a rodinných financí mě pak dovedla až do bodu, kdy mě mí příbuzní a kamarádi žádali o radu. A pak mě napadlo to stejné zpřístupnit všem, a vznikly tak mé aktivity jako služba pro ty, kteří jsou ochotní investovat sami,” přibližuje na svých stránkách svou cestu k edukaci druhých.

Zajímavé je, že se nesoustředí jen na investice, ale zkušenosti ostatním předává i z docela jiného oboru. 20 let silně koktal, ale nakonec tento hendikep překonal. A nyní jako svůj koníček vede projekt Bezkoktání, v němž pomáhá ostatním s dosažením plynulé řeči. O překonávání koktání napsal knihu Psychosomatika koktání.

Rozumný investor a jeho deset hlavních investičních bodů

Avšak zpátky k investování. Další z investičních nadšenců, Tomáš Vranka, investiční analytik u XTB, o Jindřichovi říká, že jeho silnou stránkou je analýza firem, rozvážný investiční styl a důraz na osobnostní rozvoj. I proto společně připravili takzvaný ebook pod názvem Deset rad Rozumného investora [zde]. V něm se věnují základním aspektům investování. A níže přidáváme malou ochutnávku z něj.

  • Přemýšlejte o tom, že nakupujete byznysy! Většina z nás považuje akcie za cenný papír, který může přinést, nebo ztratit naše peníze. To však není tak úplně pravda. Jak by se na své obchody měl správně dívat dlouhodobý investor?
  • Držte se v okruhu kompetencí! V dnešní době se dočtete o důležitosti diverzifikace při investování. To je důvod, proč mnoho investorů skončí s desítkami akcií. Je to ale ta správná diverzifikace?
  • Neinvestujte do akcií na dluh! Při investování se někdy říká, že dluh je dobrý sluha, ale špatný pán. Měli byste tedy při nákupu akcií používat pákový efekt? Avšak co když společnosti, do kterých investujeme, také jedou na dluhu?

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

  • Vyhledávejte bezpečnostní polštář! Jedná se o jeden z nejlegendárnějších konceptů investování. Hovořil o něm už Benjamin Graham a později Warren Buffett a Charlie Munger. Co však tento koncept znamená a jak vám může pomoci při investování?
  • Věřte sami sobě a své analýze! Investování je racionální disciplína. Všichni jsme však lidé a někdy podléháme emocím, které způsobují, že ne vždy jednáme racionálně. V čem může být tento krok při investování nebezpečný a proč bychom se mu měli vyhnout?
  • Investujte do produktivních aktiv! U akcií se rozhodujete, zda investujete do jednotlivých akcií či ETF. Ale vážíte i další druhy aktiv – nemovitosti, dluhopisy, zlato, bitcoin nebo investiční hodinky [viz níže, pozn. red.] a další. Ale ptáte se, jak vypadá dlouhodobé zhodnocení a srovnání těchto aktiv?

Místo Instagramu jděte na seminář, říká trader z FXstreet

  • Pracujte na svém úsudku! Podle úspěšných investorů Nicka Sleepa a Qaise Zakarii existují tři různé konkurenční výhody investora. Informační, analytická a psychologická. Podle nich je dlouhodobou výhodou především ta psychologická. Co to znamená?
  • Buďte trpěliví! V oblasti investování nikdo nevymyslel nic lepšího než dlouhodobost a pravidelnost. Dnešní svět nás ale nutí očekávat rychlé výsledky. Proč by to však při investování nemuselo být správné? Jak se změnila průměrná délka držení akcií v USA?
  • Najděte si někoho dalšího, s kým budete moci probrat své myšlenky! Má experiment psychologa Daniela Simonse, který asi před 15 lety ukázal gorilu a lidi, kteří si podávali basketbalový míč, něco společného s tím, jak investor vnímá své investice?

Investice do luxusních hodinek slibují zisk i potěšení

  • Vyhněte se populárním investičním službám! Dnešní doba je velmi specifická v tom, že obsah je vytvářen z velké části také pro dosah. Existuje několik akcií, které zaručeně přitáhnou pozornost. Co má toto tvrzení společného s tím, jak fungují investiční poradci?

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here