Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

430
investovani
Tomáš Vranka / Foto: XTB

„Investování by mělo být o výnosu, ale určitě i o psychické pohodě. Právě proto si portfolio musí každý nastavit tak, aby mu věřil a když to přeženu – měl ho rád,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz analytik společnosti XTB Tomáš Vranka.

Jak hodnotíte minulý rok na finančních trzích?

Akciové trhy mají za sebou nejhorší rok od krizového roku 2008. To by ale nemělo dlouhodobého investora stresovat – právě naopak! Více se tomuto tématu věnuji ve svém videu. Zpětně také můžeme říci, že jsme se během něj určitě nenudili. Nudný ale nebyl ani samotný závěr roku, který přinesl například výrazný růst forexového páru EUR/USD. Centrální banky po celém světě totiž kvůli inflaci dál zvyšují úrokové sazby.

Vidíte nějaké pozitivní zprávy v aktuálním vývoji?

Zejména pro Evropu je pozitivní hlavně fakt, že se ceny mnoha energetických komodit vracejí do normálu. Například ceny evropského zemního plynu se nacházejí na úrovních, kde byly před začátkem války na Ukrajině. Trhy určitě rozhýbe i příchozí výsledková sezóna. Dobré je i to, že v Číně také končí přísné lockdowny. To zlepšuje ekonomickou situaci v zemi a logistické procesy. Na straně druhé, pravda, rozvolňování opatření v Číně jde rychle a v důsledku toho tam výrazně stoupá počet nakažených lidí.

Nakoupil jsem Microsoft

Jak to vypadá s vaším modelovým portfoliem, v němž začátečníkům i pokročilejším investorům ukazujete, jak se investuje. V poslední době jste vybíral hlavně technologické tituly. Změnil se váš přístup? Co jste naposledy nakoupil?

Ne, můj přístup je stále stejný. Zvlášť, když se situace na trhu nijak dramaticky nezměnila. Loňské výprodeje snížily ceny většiny akcií. A patří mezi ně i akcie velkých technologických firem. Právě z nich jsem vybíral i tentokrát. Vůbec poprvé jsem nakoupil akcie Microsoftu. Microsoft je z velkých technologických firem zřejmě nejstabilnější. Má dobře diverzifikovaný byznys. Dělá toho skutečně hodně. Dosahuje vysokých marží a díky výprodejům jsou jeho akcie o třetinu levnější než před rokem.

Kolik jste za ně dal?

Akcie Microsoftu aktuálně stojí okolo 230 USD [cca 5 143 Kč]. Firma se stále obchoduje za zhruba 25násobek ročních zisků. To není málo, je to důsledek, jak moc má stabilní tržby.

Jaký očekáváte vývoj ceny u Microsoftu?

Jak se bude obchodovat zítra, za týden či měsíc samozřejmě nevím… Možný je i pokles i o několik desítek procent. Pokud se něco takového stane, pozici určitě ještě navýším. Dlouhodobě firmě ale věřím. Má mnoho předností, na kterých může stavět.

Co třeba?

Microsoft nabízí přibližně tři stejné veliké segmenty. První je cloud, druhý je vše kolem Microsoft Office pro domácí a firemní použití. A třetí jsou fyzická zařízení, gaming a Windows, nově také reklama. Zkrátka a dobře – Microsoft toho dělá hodně a v dnešním světě je prakticky nenahraditelný.

Když byste měl akcie Microsoftu charakterizovat v rámci celého portfolia, jakou úlohu v něm hrají?

Microsoft je zvláštní firma. Na jedné straně jde o růstovou technologickou společnost, na druhé straně jde o relativně bezpečnou, nerizikovou firmu. To znamená, že je nejstabilnější technologická firma ze všech těch velkých technologických firem. Jistota, řekl bych.

Peněžní trh a dluhopisy určitě ne

Už víte, co nejspíš zařadíte do svého portfolia příští měsíc?

Ne, odpověď na to ještě úplně nemám. Pokud se nic podstatného nezmění, budu opět vybírat mezi velkými technologickými firmami. Krátkodobě sice mohou projít problémy, ale dlouhodobě jim věřím víc a víc. Pravděpodobně skončím opět u Microsoftu, akciích Alphabet, možná zase u Amazonu. Možná sáhnu po indexových ETF, případně po ETF Berkshire Hathaway. Prostě mám za to, že technologickým firmám se v dlouhodobém horizontu bude stále dařit.

Není to nuda, stále jen technologické akcie. Co říkáte třeba na nabídku dluhopisů, peněžní trh? Uvažujete i o tom?

Určitě ne. Akcie dlouhodobě poskytují lepší výnos než státní dluhopisy. A já stavím dlouhodobé portfolio, proto stavím na akciích. Co se týče firemních dluhopisů, tak ten jejich trh je takový netransparentní. Bál bych se na něm něco kupovat. To je můj přístup k věci. Akcie a ETF mně osobně ze všech běžně dostupných investičních aktiv vycházejí nejlépe. Z mého pohledu nabízejí nejlepší poměř potenciálního výnosu, rizika a vynaloženého času.

Nákup ETF přes prostředníky je zbytečně drahý

XTB nyní nabízí novým klientům v rámci promo akce akcii zdarma až za 30 USD [cca 671 Kč]. Pokud byste byl v roli začínajícího investora, jak byste tuto akcii využil, jak byste začal „s její pomocí“ budovat portfolio?

Já osobně bych tuto možnost vnímal jako určitý symbolický bonus, který mi ukáže, jak v realitě funguje akciový trh. Jak to vypadá, když člověk vlastní skutečnou akcii. Jasně, že se jedná o částku, ze které asi nikdo nezbohatne, ale je to prostě určitá forma bonusu, která v začátku pomůže. Dnešní začínající investoři si možná ani neuvědomují, jaké dobré podmínky mají.

Bonusem je i současná korekce

Jak to myslíte?

Když jsem začínal já, pod deset dolarů [cca 224 Kč] poplatku za každý nákup nebo prodej se snad ani nedalo dostat. Informací bylo málo a brokeři žádné bonusy nedávali. V Česku stejně jako na Slovensku neexistoval prakticky žádný solidní vzdělávací obsah na investování. Myslím to tedy tak, že dnes jsou podmínky pro start v investování téměř dokonalé. A navíc, to musím přidat, akciové trhy procházejí stále korekcí, investoři tak získávají bonus ve formě slušných slev.

Vrátím se k té akcii za 30 dolarů. Pokud bych si i s její symbolickou pomocí jako nový klient XTB založit portfolio, jak bych měl postupovat? Jak bych ho měl diverzifikovat, nastavit ho?

Já osobně bych určitě začal – s vědomostmi, které mám teď – nějakými bezpečnějšími konzervativními tituly. Ty v podobně těžkých časech, jaké máme teď, padají o poznání méně než trh, někdy dokonce i mírně rostou. Jde o firmy, které mají silné značky, věrné zákazníky a stabilní byznysy.

Mluvíte o klasice typu Coca-Cola či McDonald’s?

Ano, tyto společnosti poskytují míru bezpečí než třeba technologické firmy. A jejich výběrem toho člověk nepokazí tolik jako nesprávným výběrem nějaké růstové společnosti. A až bych se trochu zorientoval, nebál bych se přidat do portfolia i rizikovější společnosti. Určitě bych nešel do velkého rizika bez nedostatku informací. Pokud bych si chtěl celý proces zjednodušit, investování věnovat méně času, zvolil bych indexové ETF. Například ETF, které kopírují vývoj amerického indexu S&P 500. Mnoho statistik ukazuje, že 90 až 95 procent aktivně řízených fondů a portfolií nedosahuje výnosu indexových ETF.

Investování je i otázka investičního horizontu

Jak dál byste postupoval?

Všechno je otázka investičního horizontu. Pokud bych třeba věděl, že za tři roky budu potřebovat zainvestované peníze, do investování bych se vůbec nepouštěl. Máloco se dá v tak krátkém investičním horizontu s vysokou jistotou předpokládat. Pokud bych investoval na pět let, portfolio bych složil z akcií a dluhopisů. Právě ty dluhopisy většinou vykryjí krátkodobé poklesy akciových trhů. Byť zároveň dlouhodobě snižují výnos. A pokud bych investoval například na sedm a více let, neobával bych se čistě akciového portfolia.

Platí to i teď?

Historie ukazuje, že takto dlouhý investiční horizont, zvlášť po předcházejícím propadu na trhu, dává člověku celkem slušnou šanci na zhodnocení. Všechno je to primárně otázka toho, v čem se člověk cítí komfortně. Někomu nečiní problém přečkat až 80% pokles, jiný panikaří při 20% poklesu. Investovaní by mělo být o výnosu, ale určitě i o psychické pohodě. Právě proto si portfolio musí každý nastavit tak, aby mu věřil a když to tak řeknu – měl ho rád.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here