Místo Instagramu jděte na seminář, říká trader z FXstreet

318
trader
Zkušený trader z FXstreet Ondřej Hartman při obchodech emoce už nezažívá. Nebo jinak, zažívá, ale má je pod kontrolou. / Foto: XTB

„Obchodní plán v tradingu je jako kompas námořníka. Bez něj se na moři, na trhu, rychle ztratíte. Pokud někdo obchoduje čistě podle intuice, tak jeho výsledky nebudou stabilní,“ říká v rozhovoru na FinTag Trader měsíce XTB Ondřej Hartman.

Můžete popsat svůj obchodní styl a na jaké instrumenty se obvykle zaměřujete?

Obchoduji několik obchodních strategií. Pokud chce být trader dlouhodobě ziskový, tak se nemůže soustředit pouze na jednu obchodní strategii. Každé strategii vyhovuje pouze určitá fáze a volatilita trhu. Pokud chcete dlouhodobě rostoucí a vyhlazenou equity křivku svého kapitálu, tak je potřeba obchodovat více různých metod. A ideálně, když spolu navzájem nekorelují.

Co především obchodujete?

V našem týmu traderů FXstreet.cz obchodujeme mnoho obchodních instrumentů. 28 hlavních křížových měnových párů, exotické měnové páry, hlavně středoevropské měny, pak komodity, akciové indexy a také jednotlivé akciové tituly. Pokud nabízejí výhodné obchodní příležitosti.

Jakou máte obchodní strategii?

Ze strategií obchodujeme klasickou Price Action, konfluence více faktorů, institucionální objednávky, breakoutové, pásmové, pullbackové systémy, korelační obchodování – arbitráže a spreadový trading. Využíváme Carry Trading, to je poslední dva roky jedna z nejvýdělečnějších metod díky růstu úrokových sazeb. Obchodujeme ručně, ale také aktivně využíváme automatické obchodní strategie [AOS] či různé pomůcky na hlídání pozic a rizika. Pokrýváme také všechny obchodní styly, a to jak intradenní, day trading, swingové, tak i poziční přístupy. Takže škála našeho obchodování je obrovská. Nicméně za 20 let mého tradingu vím, že takovýto profesionální přístup je velmi důležitý.

Obchodní strategie dodržujeme, říká trader Hartman

Můžete popsat, jak se rozhodujete, kdy vstoupíte do obchodu nebo kdy z něj vystoupíte, a jaké faktory zvažujete?

Všechny vstupy nebo výstupy z obchodních pozic musí na 100 procent splňovat pravidla našich strategií. Každá naše obchodní strategie má svá různá pravidla nejen vstupu a výstupu, ale hlavně pravidel money managementu. Ten je mnohdy to hlavní v každé strategii. Samozřejmě bez zvládnuté tradingové psychologie by ani skvělá metoda nešla obchodovat.

TOP 5 nástrojů Ondřeje Hartmana >

Jak důležité je mít dobře definovaný obchodní plán? Jak své plány vyvíjíte?

Obchodní plán v tradingu je jako kompas pro námořníka. Bez něj se na moři, v našem případě na trhu, rychle ztratíte. Zkrátka a dobře neumím si představit obchodování bez profesionálního obchodního plánu ke každé obchodní strategii, kterou využíváme. Pokud někdo obchoduje čistě podle intuice, tak jeho výsledky nebudou stabilní.

Co děláte, když obchody nejdou podle plánu? Jak snižujete ztráty?

Každá obchodní strategie, jíž obchodujeme, má svůj plán pro zastavení ztráty: stop-loss. Pokud se obchod nevyvíjí do plusu. Ovšem je potřeba zdůraznit, že ztráty prostě k tradingu patří. Stejně jako v klasickém podnikání máte výdaje, platy zaměstnanců, pronájem prostor aj, tak v tradingu jsou vaše výdaje stop-lossy. A jde o to mít více zisků než ztrát nebo mít zisky mnohem vetší než ztráty. Zároveň neustále pracujeme s otevřenými pozicemi, pokud to daná strategie má ve svých pravidlech. A i upravujeme pozice – scaling in nebo scaling out.

Technická analýza a nedávný obchod

Využíváte technickou analýzu a jak konkrétně?

Technická analýza je odhadem 80 procent našeho rozhodování a z 20 procent je to fundamentální analýza či analýza sentimentu. Je to můj hlavní denní chléb. Z technické analýzy však používám opravdu jednouché a základní nástroje, které ale podle mého názoru fungují nejlépe. Jako primární jsou pro nás S/R zóny, analýza trendů, Fibonacci, kulatá čísla, různé ukazatele, mezitržní divergence a vzájemná konfluence těchto nástrojů.

Popište čtenářům FinTag nějaký nedávný obchod, který jste provedl. Co jste obchodoval?

Uvedu jednoduchý příklad, který jsem zároveň dopředu s předstihem uveřejnil na našem webu FXstreet.cz. Každý si tedy může zkontrolovat, že to není žádný účelově vybraný obchod z minulosti. Jedná se o mou breakoutovou strategii [strategie čistých míst Ondřeje Hartmana, pozn. red.]. Tu pravidelně uveřejňuji v mém článku každé pondělní ráno.

Dobře, ale co ten obchod?

Teď došlo na měnovém páru EUR/USD na H1 grafu k prolomení horní vstupní S/R zóny. Což aktivovalo long nákupní obchod, který se velmi rychle dostal do svého cíle a skončil v zisku na Profit-Targetu. RRR obchodu bylo 0,8:1. Poměr potenciálu zisku proti riziku bylo větší než poměr ke ztrátě a ke všemu tato metoda dosahuje úspěšnosti kolem 70 procent. Takže v souladu s pravidly této strategie jsme realizovali úspěšný obchod.

Nejsem si úplně jistý, že vám rozumím…

Základní myšlenka této obchodní strategie je v tom, že trh má tendenci po průrazu silné vstupní S/R zóny, dle přesně definovaných pravidel, dojít velmi rychle až k další následující S/R zóně, pokud se mezi těmito S/R zóny nachází takzvané čisté Price Action místo. Tedy, pokud tam není žádná překážka v takovém obchodě. Takto poměrně jednoduché obchody realizuji každý týden před zraky stovek čtenářů, kteří můj týdenní komentář sledují.

Hodnocení obchodů a volba strategie

Jak analyzujete své obchodní výsledky a jaké metriky používáte k hodnocení?

V prvé řadě si vedeme velmi důkladně statistiky – obchodní deník. A každou obchodní strategii vyhodnocujeme samostatně i s ohledem na dané tržní podmínky, volatilitu a tržní fázi. Mimochodem zisk ve strategii rozhodně není to primární.

K tradingu jsem se dostal poměrně originální cestou, říká Petr

Proč?

Uvedu příklad: Pokud bych měl metodu, která zhodnotila za rok účet o 100 procent, nicméně v průběhu roku vykazovala propad kapitálu [drawdown] o 50 procent, a jiná metoda dosáhla zhodnocení „jen“ o 20 procent, ale při drawdownu pěti procent, tak tato druhá metoda je pro mě mnohem lepší. A to proto, že bych u ní při teoretickém navýšení objemu pozic na 5násobek dosahoval stejného zhodnocení jako u první metody, nicméně polovičního drawdownu. Takže prvotní čísla nejsou vše a je potřeba se dívat do hloubky. V tradingu není všechno zlato, co se třpytí.

Zkušený trader má emoce pod kontrolou

Jak se vypořádáváte s emocemi, které obchodování přináší?

Za téměř 20 let tradingu si myslím, že již žádné emociální výkyvy nemám. Mě dnes naštve více například to, že nemohu vyrazit ven na kolo než nepovedený obchod [stop-loss] o velikosti stovek tisíc korun. Takže v mém tradingu již žádné emoce nepozoruji. Respektive cítím, ale nemají na mé výsledky žádný vliv, jelikož je mám plně pod kontrolou.

Tedy jste, dalo by se říci, již zkušeným obchodníkem…

I když je pro mě trading celoživotní vášeň, tak ve své podstatě je to každodenní rutina a nuda. Když budete řidič kamionu, tak vás po 20 letech také na silnici už nic moc nepřekvapí. Já jsem hlavně zažil finanční krizi v roce 2008, takže od té doby jsou pro mě trhy v podstatě procházka růžovým sadem. Vše je o zkušenostech.

Co považujete za největší nástrahy, kterým obchodníci dnes čelí? 

Rozdělil bych je na dvě skupiny. První skupinu tvoří začátečníci, kde si upřímně myslím, že největší nástrahy dnes mají ani ne tolik v samotném trhu, ale spíše v tom prostředí, kde se pohybují. Vidím, že internet a sociální sítě jsou plné nesmyslných informací, pochybných influencerů, YouTuberů a rádoby „traderů“ anebo podvodných brokerů.

Co z toho plyne?

Dnešní začátečník hodnotí tradery, od kterých by se měl učit, podle rádoby úspěšných fotek na Instagramu. Tam se jedinci fotí s drahými auty, hodinkami a na plážích v Dubaji atd. Začátečník, který chce rychle zbohatnout, tomu rychle podlehne. Ovšem to, že tito influenceři mají naobchodováno naprosté minimum a bez zkušeností, to bohužel ucítí až později na svém účtu.

Lepší je kvalitní seminář než Instagram

Co tedy doporučujete?

Namísto sledování Instagramu raději absolvujte nějaký kvalitní seminář od skutečných, a hlavně dlouholetých traderů. Traderů, kteří za sebou mají zkušenosti a léty ověřené strategie a výsledky. Kvalitní vzdělávání v tradingu, semináře, knihy, webináře, to považuji za základní stavební kámen. U druhé skupiny pokročilých traderů, kteří již čelí jiným nástrahám, si myslím, že to mají rozhodně jednoduší než já před 20 lety. Tehdy nebyla možnost se od někoho pořádně vzdělávat. Knih bylo minimum. Trhy byly jiné – divočejší, poplatky u brokerů byly mnohem vyšší. Dnes to mají tradeři rozhodně jednodušší.

Rozumím, ale pokud byste měl mluvit o současných trendech?

Za největší nástrahy dnešních trhů považuji nestabilní politiku. Trhy už neovlivňují fundamentální naplánované zprávy z makro kalendáře, ale přicházejí nečekané šoky. Jsou to černé labutě – koronavirus, inflační krize, válka na Ukrajině, energetická krize, volební výsledky… Trader by dnes měl mít širší ekonomický, politický a geopolitický přehled.

Které momenty vám ukázaly směr obchodování, kde se nacházíte dnes?

Těch momentů bylo hodně. Ale ty zásadní AHA momenty se dostavily, když jsem si uvědomil, že opravdu nemusím dělat denně 30 obchodů a sedět u počítače 12 hodin denně. Abych se stal úspěšným traderem, který bude dosahovat slušného zhodnocení kapitálu, to není potřeba. Trading by neměl být adrenalin. Měla by to být v podstatě nuda. A čím jednodušší váš trading bude, tím lépe. Nebudete mít přeoptimalizovaný systém, ale metodu, která se bude přizpůsobovat trhu a tržním podmínkám s pomocí jednoduchých pravidel. V jednoduchosti je síla a genialita.

Cesta zkušeného tradera podle Ondřeje Hartmana

Podle čeho obchodník pozná, že tradingu „rozumí“, že se v něm orientuje?

Pokud trader dosahuje ziskových výsledků více než 12 až 18 měsíců v řadě, nemusí být ale úplně každý měsíc ziskový, tak pochopil základy. Může uvažovat o postupném navýšení kapitálu a obchodování na vyšší úrovni. Pokud se někomu daří a obchoduje jen tři měsíce, tak to může být jenom štěstí začátečníka nebo se zrovna chytil dobrého trendu na daném instrumentu. Avšak ten nemusí a nebude pokračovat i nadále. Například v době covidu se „vyrojilo“ mnoho nových obchodníků, kterým se dařilo. V té době šly trhy pouze jedním směrem, tak měl každý pocit, že je vše jednoduché. Ale pak přišel obrat a ukázalo se, kdo měl jenom štěstí, a kdo je opravdový trader.

Trading chce silný žaludek i nervy z oceli, říká trader

Aktuálně připravujete s XTB sérii videí na téma TOP 5 nástrojů pro tradery. Mohl byste krátce popsat, o co jde? 

Během pěti webinářů postupně ukážu své obchodní strategie, naučím zájemce všechny potřebné základy mého tradingu. A pokud aspirujete na to se stát ziskovým traderem, tak by vám tato možnost učit se něco nového rozhodně neměla uniknout.

Máte nějakou praktickou radu na závěr pro ty obchodníky, kteří nejsou spokojeni se svými výsledky? 

Pokud zatím nejste se svými výsledky spokojeni, tak buďto jste ještě na začátku, kdy se výsledky nemusí ihned dostavit, nebo pokud již nějaký čas obchodujete a nedaří se, tak děláte něco zásadně špatně. Neutápějte se v tom sami. Nebojte se využít rady nebo osobní konzultace s nějakým profesionálním traderem.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here