Češi jsou hlupáci. Místo, aby surové dřevo zpracovali, tak ho vyváží

9221
drevo
Foto: Pixabay.com

Česko je roky největším unijním vývozcem surového dřeva. Obchod s českým dřevem pak v praxi často vypadá tak, že se surové dřevo vyveze do zahraničí, kde ho tamní firmy zpracují a s vysokou marží prodají zpět do Česka.

Česko vyváží více surového dřeva než Německo, Polsko nebo Francie. Dlouhodobě nevýhodně nastaveného obchodu s českým dřevem si nově všimla Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Podle ní česká ekonomika kvůli tomu přichází o desítky miliard korun.

„Pro konstrukci rodinného domu jsme potřebovali takzvané lepené hranoly. Firma, která dům stavěla, v Česku nakoupila dřevo, pak ho odvezla do Rakouska, tam ho zpracovali, a my jsme to naše dřevo, ale už zpracované, znovu koupili a přivezli do Česka. Konstrukce přitom patřila mezi nejdražší položky celého domu,“ popsal pro FinTag již před lety českou praxi majitel dřevostavby ze Středočeského kraje s tím, že Rakušané se tomu smáli a říkali, že Češi jsou hotoví hlupáci.

„V České republice dlouhodobě přetrvává stav, kdy se ze země vyváží přímo dřevní surovina bez další sofistikované přidané hodnoty,“ doplnil ho tehdy analytik České spořitelny Radek Novák, který spolu s kolegy vypracoval analýzu obchodu se dřevem v ČR.

Proč je ČR největší exportér dříví? Protože ho neumí zpracovat

Situace si nyní všímá i Hospodářská komora ČR [HK ČR], která dokonce zformovala novou skupinu podnikatelů, která se chce zasadit o to, aby na českém dřevě vydělávali Češi a ne cizinci. Aby k tomu došlo, musí se toho v Česku podle zástupců této skupiny ale hodně změnit. Jsou si ale jistí, že pokud k tomu dojde, české dřevo najde uplatnění ve výrobě nábytku, stavebnictví, a hlavně ve výstavbě dřevostaveb.

Problém je byrokracie a struktura obchodu

Podle předsedy nově založené Sekce dřevozpracujícího průmyslu HK ČR Jana Matějíčka hlavní problém, proč Češi dřevo převážně prodávají, ale nezpracovávají, spočívá v překážkách, na které narážejí.

„Je to roztříštěnost průmyslu a zdlouhavá povolovací řízení, kvůli kterým jsou domácí zpracovatelské kapacity nízké, nebo na národní normy požární bezpečnosti staveb, jež jsou v Česku přísnější než v zahraničí,“ vyjmenovává.

Kvůli suchu a kůrovci se české dřevo prodává už i do Číny

Sektor podle jeho slov naráží i na nedostatek pracovních sil. Další překážkou je, že i když je dřevo ekologickým materiálem, stát nijak nepodporuje jeho využití.

„Vysoký podíl neopracovaného dřeva, respektive kulatiny na objemu našeho vývozu tak vede k významné ztrátě přidané hodnoty pro českou ekonomiku. Česko tak přichází až o desítky miliard korun ročně,“ dodává.

Vláda venkovu zdraží hlavní zdroj tepla, dřevní paliva

To je ostatně podle analýzy HK ČR problém celé české ekonomiky, která generuje zejména nízkou přidanou hodnotu. V mezinárodním srovnání je v Česku vytvořená přidaná hodnota dokonce jedna z nejnižších v celé EU, Česku patří až 24. příčka ze sedmadvaceti států.

Co konkrétně navrhuje HK ČR

Hospodářská komora proto nyní navrhla opatření, která by zvýšila využití dřeva pro výrobu polotovarů a hotových výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Doporučuje kupříkladu minimalizovat dopravní vzdálenosti mezi lesnickými činnostmi, zpracovatelskými zařízeními a konečným využitím dřeva.

Dřevostavby se prosazují i u nás. Bytové domy jsou ale výjimka

Zpracovatelé dřeva usilují o to, aby se v některých lokalitách a u konkrétních druhů dřevin snížila doba, za kterou je možné konkrétní strom porazit. Takzvaný mýtní věk je v Česku u smrku a borovice 80 let, ale podnikatelé hovoří, že 60 let by postačilo. U dubu je dnes mýtní věk 120 let. Snížení doby by podle HK ČR prospělo kvalitě vytěženého dřeva i zdraví tuzemských lesů.

Další brzdou rozvoje tuzemského zpracování dřeva s přidanou hodnotou je slabá domácí poptávka po výrobcích z vytěženého dřeva. Za ní stojí především nevhodně nastavené regulace. To se týká zejména výstavby dřevostaveb jak z hlediska norem požární bezpečnosti, tak v jejich omezení z hlediska přípustných podlaží.

Lesy ČR se vrací k projektu nové administrativní dřevostavby

„V důsledku toho se dřevostavby v Česku využívají především v sektoru rodinných domů,“ uvedl Matějíček.

I proto prosazuje, aby se podíl využití tuzemského dřeva zvýšil i ve stavbách veřejného sektoru. O tom, že by to šlo, svědčí skutečnost, že dřevostavby se v oblasti zakázek veřejných institucí pomalu prosazují ve výstavbě malých škol a školek.

Daniel Tácha

5 KOMENTÁŘE

  1. Stačí zavzpomínat na 90. léta, kdy se celý tento průmysl popravil. Je úsměvné, že si toho všimli až po 25 letech.

    • Asi tak. Pokud by tady v ČR byl na zpracované dřevo takový odbyt, jistě by do takových ziskových kapacit lidi investovali – třeba namísto nakupování bytů 2+1 k pronájmu. Ale já ten odbyt nevidím. Ze zpracovaného masivního dřeva /lepené hranoly atd./ se toho u nás nic moc nedělá. Tu trošku je racionální dovézt odjinud. Jinak kapacit zpracováni na OSB a dřevotřísku je u nás dostatek. Samozřejmě je otázka, jak dlouho to vydrží, vzhledem k té drahé elektřině.

  2. To jsou neskutečný kecy, tenhle problém existoval už na konci osmdesátek a už tehdy se řešilo, co s tím. Místo toho v devadesátkách došlo k likvidaci zpracovatelů, a teď po 30 letech si toho někdo milostivě všimnul?
    Ta banda neschopných tlučhubů je zadarmo drahá.

  3. Češi hlupáci nejsou. Zkorumpovaní hlupáci jim vládnou. Seděl jsem svýho času u TV, když mi spadla brada z Bursíkova tvrzení, že on miluje kůrovce. Tehdy aktivisté chtěli, aby se lesy nechaly bez kontroly. Třeba… Strom, aby se mohl kácet, roste desítky let. Takže se dá odvodit, že co se kácí, vysadili ještě komunisti. Ale s likvidaci zpracovatelů, to je složitější. Moci se po převratu chopila mafie s loutkovou vládou ODS a těm bylo u zadku, jestli někdo zlikviduje to, či ono. Chtěli okamžitý zisk. Klausova privatizace jen urychlila tu likvidaci. Pak přišel investor, nasliboval modrý z nebe a do dvou let se fabrika v rámci restrukturalizace zavřela. A restituenti neměli k vráceným lesům žádný vztah. Zákon už tehdy zakazoval nekontrolovanou těžbu a tak se musel vymyslet způsob, jak to dřevo dostat z lesů legálně. Najít pár pitomců, co věří tomu, že les se nemá ošetřovat je snadné. Do týdne budu mít seznam stovky lidí, co věří, že je Země placatá. Pak stačí entomolog, co poradí, že se dřevo má transportovat při výletu ( doba kdy opouští kmen) kůrovce a došlo k masovému rozšíření a tím pádem legalizaci těžby kalamitního dřeva. Další tvrzení o tom, že smrky nejsou původní dřevina, je taky blbost. Stejně tak, jako tvrzení o neschopnosti propustit vodu do podloží. Stačí si zajet do Karlovy Studánky a navštívit místní prales. Tam jsou odpovědi přímo před očima. Každopádně nápor kalamitního dřeva by nezvládly domácí firmy ani náhodou a tak se vyváží dodnes. Ti, co naše dřevo dovážejí, moc dobře vědí, že každý strom vykácený v ČR, ušetří jeden strom u nich a tak potřebují korumpovat venku, aby se doma mohlo tvářit jako pečlivý správce. Navíc se vytvoří nová pracovní místa a to jsou další politické body. No a na vytěžení je potřeba spousta techniky, která se vyrobí kde? Transport, jakkoli drahý, si výrobce odepíše z nákladů ( to je taky důvod, proč je překamionováno a i na tom se dá vydělat. Pneu, nafta, blbý gumičky na stěrače…) Tu naši malou kolonii ždímají chytré hlavy a potřebují k tomu loajální slouhy. A netýká se to jen dřeva. Kdokoli by to chtěl změnit, je nazván populistou, extrémistou a nebo na něj vyhrabou nějakou špínu. Takže vlastně ti Češi hlupáci jsou. Protože je volí pořád dokola.

  4. Zločinné vlády i s ODS, před ANO-Babišem prodávaly kvalitní černé uhlí z Ostravska do Rakouska a ti ho sypali do vytěžených dolů na sklad. Kvalitní kulatina byla to samé a rakušáci vše přeprodali, ale už opracované s velkým ziskem Turkům .. po puči89 šlo vše do haj.. u řvoucích tkz. demokratů nastoupil bůh Mamon. Dnešní vlastizrádná hrůzovláda jsou ještě horšími nenažranými hyenami

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here