Vláda venkovu zdraží hlavní zdroj tepla, dřevní paliva

6937
paliv
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Dřevní paliva mají podle vládního konsolidačního balíčku přejít z 15% sazby DPH do 21% sazby DPH. Takový krok povede ke zdražení tepla hlavně na venkově i odlivu dodávek dřevních paliv do zahraničí.

V současnosti v Česku topí dřevem zhruba dva miliony domácností. Přesunutí palivového dřeva, pelet a briket z 15% do 21% DPH tak, jak to navrhuje vládní konsolidační balíček, podle asociace výrobců dřevních paliv Klastru Česká peleta podpoří šedou ekonomiku a lidem jen prodraží vytápění rodinných domů na vesnicích.

„Ročně půjde o tisíce korun,“ vypočítává Vladimír Stupavský z asociace Klastr Česká peleta a dodává: „Každý soudný člověk si hned domyslí, kam to povede. Tedy bujení šedé ekonomiky a ve výsledku nižší výběr do státní kasy.“

A nejde jen o zdražení. Podle Stupavského může dojít i k omezení dostupnosti dřevních paliv v Česku. Výrobci by totiž mohli prodeje přesunout do zahraničí a české domácnosti si pak začnou logicky dřevo obstarávat tam.

Jak dopadne vyšší DPH na dřevní paliva

V současné době se na dřevo, pelety, brikety a další palivové suroviny ze dřeva vztahuje sazba DPH ve výši 15 procent. V případě schválení daňového balíčku by se tato skupina topných surovin přesunula do sazby s 21procentní DPH.

Navýšení daně o šest procent podle asociace zdraží vytápění průměrného rodinného domu. Zároveň znevýhodní výrobce dřevních paliv, jejichž přímou konkurencí jsou velké teplárny. Ty totiž podle vládního návrhu budou u dodávek dálkového tepla podléhat 12% sazbě DPH.

„Tento krok není vůbec promyšlený. A s nikým z odborných svazů nebyl konzultován. Vláda se chystá zdražit venkovu jeho hlavní zdroj paliva, zatímco ve městech, kde se převážně topí dálkovým teplem, toto teplo daňově zvýhodní. Odhaduji, že to bude mít výrazný negativní vliv na kvalitu ovzduší na venkově,“ upozornil dále Stupavský.

I dálkové teplo často vzniká spalováním fosilních paliv, připomíná. Tuzemští výrobci se podle něj kromě toho obávají, že jejich zákazníci budou objednávat levnější dřevo, pelety i brikety ze zahraničí. Což by dopadlo i na výběry DPH ze strany státu.

„V okolních zemích EU, se kterými má Česká republika největší objemy obchodů v komoditách dřeva a dřevních paliv, jsou totiž sazby DPH razantně nižší. Německo má sedm procent. Rakousko má 13 procent. Itálie má deset procent DPH,” uvádí asociace.

Firmy i zákazníci se přesunou mimo ČR

Podle asociace může vyšší daň vést k omezování prodeje a dostupnosti dřevního paliva v Česku. Výrobci by totiž mohli produkci vyvážet do zahraničí. Jelikož většinu z nich vlastní zahraniční subjekty. Například největší české pily patří rakouským koncernům Pfeifer Holz a Mayr-Melnhof Holz.

„Volali mi už němečtí prodejci, že od nás odkoupí naše pelety a prodají je zpět českým zákazníkům za nižší, německou sazbu. Český stát by v takovém případě nezískal na DPH nic, čeští zákazníci budou mít pelety levnější než teď a my za naše pelety dostaneme stejnou částku,“ uvedl majitel firmy Biomac Zdeněk Černý.

Daň z nemovitosti vzroste. Obce a města se s vládou hádají o výnos

Vladimír Stupavský kritizuje plány vlády i v souvislosti s energetickou krizí. Upozorňuje na to, že poslední dva roky kotle na dřevo nebo pelety lidé nahrazují uhelnými nebo plynovými kotli.

„Lidé si zažili takovou nejistotu s cenami i dodávkami, že se chtějí spolehnout raději na domácí palivo. Vyšší DPH na dřevní paliva se proto skutečně nezdá jako strategický krok ani v širších geopolitických souvislostech,“ vysvětlil.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Copak jste příliš hlúpí voliči 5demoliční čety čekali ? I vy naivní lůzři kteří jste uvěřili fanatismu antibabiš doplatíte na svou stup.. volbu a to i s Pávkem. Podzim při puči89 se jen zopakoval, vy … jste byli opět obelháni, ale už žáky zlotřilé OF+chátry77+ černok…ky apod. zlodě.. z 5kolky. Nikdy už nebude tak dobře jako za Gorbiho před převratem89 s … vénou i jeho mocichtivé= peněz smečky77. To že se … UA mafie stále více roztahuje po Evropě je i vaší … naivitou při volbách vlastizrádců. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here