Dřevostavby se prosazují i u nás. Bytové domy jsou ale výjimka

980
drevostavby
Dřevěná budova v rezidenčním komplexu barany.7 ve Vídni má téměř nulovou uhlíkovou stopu. / Foto: UBM

Dřevostavby jako rodinné domy v Česku přibývají. Horší situace je u bytových domů. I zde ale dochází k určitým zlepšením. Lídrem ve výstavbě dřevostaveb ze strany veřejných institucí jsou pak školy a školky.

Na stavebních veletrzích v Brně to uvedla ředitelka Asociace dodavatelů montovaných domů [ADMD] Lenka Trandová. Podle ní hlavní výhoda dřevostaveb spočívá v rychlosti výstavby a úsporám při provozu.

„Roste zájem ve veřejném sektoru, přibývá dřevostaveb školek a nyní i škol. Hlavní výhodou této technologie je rychlost stavby, která je právě u školských zařízení rozhodující. V podstatě lze v průběhu prázdnin postavit novou budovu nebo přístavbu školy nebo školky,“ uvedla Trandová.

Upřesnila, že trh s dřevostavbami pandemie koronaviru nijak zásadně nezasáhla. Pokud ovšem nepočítá dopady do výkonu stavebních úřadů.

„Povolovací řízení se protahovala u již připravených staveb. Ale rok 2021 je co do počtu dřevostaveb srovnatelný s rokem 2020,“ uvedla.

Podle ní loni v Česku vyrostlo 500 dřevostaveb, 322 z nich byly bungalovy a 177 patrových domů. Podíl na postavených rodinných domech je u dřevostaveb v poslední době okolo 16 procent, meziročně se zvyšuje o několik desetin procentního bodu.

Prudké zdražení dřeva loni a problémy s ocelí letos

Hlavní problém podle Trandové loni vyvstal kvůli prudkému zdražení dřeva. Jeho cena loni na jaře stoupla až o 200 procent, na podzim se cena snížila a nyní znovu roste. Situace aktuálně komplikuje ruská válka na Ukrajině, která zdražuje všechen stavební materiál. Zejména pak kovové prvky.

„V posledním roce trvá také problematická dostupnost polystyrenu a kvůli nedostatku oceli z Ukrajiny čelíme nedostatku spojovacího materiálu,“ upřesnila ředitelka asociace.

Proč je ČR největší exportér dříví? Protože ho neumí zpracovat

Zmínila i další aspekt, proč volit dřevostavbu před zděným domem. Ačkoli výstavba dřevostavby není významně levnější než tradičního zděného domu, rychlost stavby může v době zdražování materiálů znamenat úsporu. Roli hraje i následný při správném zateplení úspornější provoz dřevostaveb. Ty se totiž rychleji vytápějí, byť současně i rychleji ztrácejí teplo. Na druhé straně si žádají oproti zděným domů vyšší náklady na chlazení v letních měsících.

Podle Trandové má obor stále velký potenciál k růstu, zejména kvůli rostoucím cenám energií. Na druhé straně dřevostavby jsou v Česku z velké části hlavně rodinné domy. Pro bytové domy platí omezení čtyřmi poschodími stanovené zákonem. I tak v Česku ročně vyroste pouze do deseti bytových domů postavených ze dřeva.

Pro dřevostavby mluví i další argumenty

Pro výstavbu rodinných domů a dalších budov ze dřeva hovoří i další aspekty. Stavebnictví jako sektor je náročný na energie i produkci CO2.

„Zatímco výstavba z betonu a oceli spotřebovává spoustu energie a způsobuje emise CO2, využití dřeva jako ekologičtějšího stavebního materiálu vede k jejich výraznému snížení. Každý krychlový metr dřeva využitý v konstrukci budovy na sebe dlouhodobě váže celou jednu tunu CO2,“ říká jednatel společnosti UBM Development Czechia Helmut Berghöfer.

Stavebnictví pozitivně překvapilo. Optimismem ale nevládne

Upozorňuje na využití dřeva jako hlavního stavebního materiálů u bytových komplexů, ale třeba i kancelářských nemovitostí. Jako příklad dává projekt Timber Pioneer, což je dřevěná kancelářská budova ve známé byznysové, finanční a rezidenční čtvrti Europaviertel v německém Frankfurtu nad Mohanem. Ta bude mít osm pater a po svém dokončení ve 2. čtvrtletí 2023 více než 15 000 m2 pronajímatelné plochy.

„Dřevo tvoří zhruba jednu třetinu celkového pláště budovy, pro 1. až 7. podlaží. Což představuje objem 1 500 m3. Díky dřevěné konstrukci se u budovy sníží emise CO2 o 80 procent,“ uzavírá Berghöfer.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here