Proč je ČR největší exportér dříví? Protože ho neumí zpracovat

5486
drivi
Foto: Pixabay.com

Česko patří mezi největší exportéry surového dříví v poměru k realizované těžbě na světě. Většinu dříví vyveze do Rakouska a Německa. Pak ho zpracované kupuje zpět za podstatně vyšší ceny.

Loni se z Česka vyvezlo podle Českého statistického úřadu 16 milionů metrů krychlových surového dříví. To je 44 procent z celkové těžby. Dřevo přitom směřovalo především do Rakouska a Německa, kde se dále zpracovávalo. Jen desetina vývozu směřovala do Číny. Pro srovnání, předloni to bylo 17 procent.

„V ČR dlouhodobě přetrvává stav, kdy se ze země vyváží přímo dřevní surovina bez další sofistikované přidané hodnoty,“ vysvětluje důvody současného stavu na trhu s českým dřevem analytik České spořitelny [ČS] Radek Novák.

Těžba dřeva v ČR [v mil. m3 bez kůry]

[Zdroj: ČSÚ]

Podle něj hlavní problém českého dřevařského průmyslu – i přes dílčí pokroky – zůstává nedostatečná kapacita závodů na další zpracování řeziva. Dřevo je tedy pouze jako polotovar vyváženo ve velkém rozsahu a zhodnoceno s přidanou hodnotou v zahraničí. Přidanou hodnotu za jeho zpracování tak neinkasuje Česko, ale firmy v okolních státech.

To potvrzuje majitel dřevostavby ze Středočeského kraje: „Pro konstrukci rodinného domu jsme potřebovali takzvané lepené hranoly. Firma, která dům stavěla, v Česku nakoupila dřevo, pak ho odvezla do Rakouska, tam se zpracovalo, a firma ho znovu přivezla do Česka. Konstrukce přitom patřila mezi nejdražší položky celého domu.“

Cena dřeva navzdory rekordní těžbě roste

Výše uvedený stav se podle ekonomů ukazuje jako nevyhovující zejména v posledních letech, kdy ceny surového dřeva raketově rostou.

„Například cena smrkového dříví třídy III.D stoupla za dvanáct měsíců do druhého čtvrtletí roku 2021 o 95 procent. Ceny dříví třídy III.C stouply o 70 procent a třídy III. A/B o 60 procent. Cena palivového dříví se pak zvýšila o více jak 40 procent,“ uvádí analytik ČS.

Průměrné ceny surového dříví v ČR [v Kč/m3, ceny za nevlastníky dříví]

[Zdroj: ČSÚ]

Není bez zajímavosti, že ceny dřeva stouply s příchodem pandemie covidu-19. Hodnota surového dřeva přitom výrazně klesala ještě v letech 2008 až 2009, aby po mírném růstu spadla i v roce 2015. To z důvodů přebytku dřeva napadaného kůrovcem.

„Tento propad trval až zhruba do druhé poloviny roku 2020, dokdy ceny surového smrku klesly o 45-50 procenta. Od poloviny roku 2020 se však trend výrazně otočil a ceny všech tříd jakosti strmě rostou,“ upřesňuje Novák.

Co je důvod růstu cen surového dříví i výrobků z něj

A zvyšují se i ceny dřevěných, korkových a proutěných výrobků. Sem patří například dýhy a desky na bázi dřeva, parkety, stavby ze dřeva, palety, pelety, a další výrobky. Růst cen v těchto případech je v průměru o 40 procent od letošního ledna do konce srpna.

Ceny průmyslových výrobců: Dřevo, rozřezané a hoblované [2015=100]

[Zdroj: ČSÚ]

Hlavní důvod pro růst cen dřeva byl vývoj na světových burzách a vysoká poptávka po dřevě jako stavebním materiálu na celém světě. Což souviselo i s lockdowny, kdy lidé zůstávali doma a renovovali svá obydlí.

Od cen surového dříví a dřeva na burze se z velké části odvíjejí také ceny materiálů z něj. Ceny výrobců rozřezaného, profilovaného a hoblovaného dřeva od roku 2018 až do roku 2020 i vinou kůrovcové kalamity a nadbytku dřeva na trhu přitom klesaly.

„Situace se otočila na konci roku 2020. Od prosince 2020 do srpna 2021 cena výrobců tohoto sortimentu vzrostla o 80 procent. V září 2021, za kdy jsou poslední data, již cena tolik nestoupala,“ upřesňuje analytik ČS.

Zlevnění cen dřeva se nedá v brzké době očekávat

Podle analytiků se bude vývoj cen na trhu se dřevem odvíjet od poptávky, a to nejen v Česku, ale v celé Evropě. Přitom platí, že dřevo se stává po celém světě čím dál tím oblíbenější stavební materiál. To pro své přírodní vlastnosti a rychlost staveb.

„Z dlouhodobějšího hlediska hrozí, že po vytěžení a zpracování dřeva z kůrovcové kalamity bude na středoevropském trhu nedostatek této suroviny. A tudíž ani ceny surového dříví a dřevěných výrobků by se nemusely vrátit na úrovně například z roku 2020,“ upozorňuje na rizika Radek Novák.

Ceny v průmyslu dál rostou. Dřevo meziročně zdražilo o 79,2 %

V Česku by cenu dříví mohla zvednout dlouhodobě avizovaná rychlejší výstavba infrastrukturálních projektů, ale i bytů a rodinných domů. V následujících letech by se přitom měl v praxi uplatnit nový stavební zákon, který má výstavbu zrychlit. Avšak ani růst cen dřeva není tak jistý. To hlavně proto, že dřevo už je dnes velice drahé.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here