Vleky se snad otevřou už 22. ledna. Evropská komise snad zvedne limit podpory pro podpůrné programy. A ekonomika snad již v tomto roce poroste o dvě až tři procenta. Alespoň to vyplynulo z nedělních politických rozhovorů v českých médií. Nejvíce ekonomických novinek veřejnosti představil vicepremiér a ministr průmyslu a ochodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

Ministr Karel Havlíček v diskuzním pořadu České televize [ČT] řekl, že vleky ve skiareálech se možná otevřou po 22. lednu. Zopakoval, že jejich provozovatelé budou za současná omezení provozu plně odškodněni. Aktuální ztráty skiareálu jsou podle Asociace horských středisek [AHS] až 1,2 miliardy korun.

„Dostanou zdroje na to, aby si tam, pokud možno dali i vícero lidí. Budeme angažovat obce, budeme angažovat policii a budeme se snažit to udržet v nějakém pořádku,” řekl.

Upřesnil, že jeho úřad pracuje i tento víkend na přípravě kompenzačního programu pro provozovatele skiareálů. Na něj by měla vláda schválit 800 milionů až miliardu korun. Náhrady mají být odstupňované v závislosti na typu vleku nebo lanovky. V ČR je dle ministra cca 450 skiareálů, 150 z nich patří k takzvaně velkým.

V pořadu ČT Havlíček také vyjasnil, že chce, aby to bylo v Česku jako v Rakousku, kde lyžařské areály fungují. Naopak nechce následovat Německo, kde jsou zimní střediska uzavřena. Navzdory jeho proklamacím jsou ale tuzemská lyžařská střediska v letošní sezóně hlavně zavřená. Otevřeno měly jen od 18. do 26. prosince.

Havlíček o zvýšení limitu u dotací a odkladu splátek

V pořadu ministr Havlíček dále uvedl, že Evropská komise [EK] by mohla do konce ledna zvednout limit maximální možné podpory na žadatele z EU dotovaných podpůrných programů Covid. Zvýšit ho má na dvojnásobek současně možných 800 000 eur [cca 21 mil. Kč]. Ministr řekl, že je zvýšení limitu předjednáno ČR, ale i dalšími evropskými zeměmi. Dodal, že v případě schválení navýšení podpory o ni bude možné žádat i zpětně.

A pak je tu podle Havlíčka ještě moratorium na úvěry. Ministr vyjádřil přesvědčení, že právě to by firmám a podnikům mohlo za současné situace pomoci. Podle něj by odklad splátek měl být dostupný pro všechny podnikatele, kteří kvůli vládním opatřením museli zavřít provozy, nebo zaznamenali například 80procentní pokles tržeb. O možnosti a podmínkách moratoria chce jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO], Českou bankovní asociací [ČBA] a Českou národní bankou [ČNB].

„Jsme na tenkém ledě. Na jednu stranu bych si hrozně přál a těm postiženým segmentům, kdyby se umožnil odklad splátek třeba o dalších šest měsíců, nesmírně by to pomohlo a chtěl bych proto udělat maximum,” uvedl.

Havlíček upozornil i na to, že s moratoriem musejí souhlasit zejména komerční banky. Podle něj nelze ignorovat varování ČNB. Ta upozorňuje, že pokud budou banky oslabeny a dostanou se do problémů, s potížemi se budou následně potýkat všichni. Samotné banky se přitom k prodlužování moratoria stavěly odmítavě již loni při jeho konci.

Prezident Miloš Zeman na konec

K ekonomice se dnes vyjádřil v rozhovoru pro server Blesk.cz prezident Miloš Zeman. Ten je přesvědčen [shodně jako premiér Andrej Babiš], že ekonomika by se mohla vracet k normálu už v roce 2023. Ve svém odhadu se opřel o skutečnost, že průmysl, stavebnictví i zemědělství jsou schopné růst i v současné situaci, což by letos mohlo znamenat růst hrubého domácího produktu [HDP] o dvě až tři procenta.

Podle Zemana bude úspěch, pokud nezaměstnanost nepřekročí pět procent. Bude-li inflace tři procenta, není to dle něj také nic hrozného. Vyjádřil se i ke schodku státního rozpočtu. Podle něj je třeba se schodky do budoucna počítat, ale se schodky podstatně nižšími, než je ten současný [loňský je 367 mld. Kč, letos plánovaný 320 mld. Kč plus náklady na daňový balíček]. Schodkové státní rozpočty tady budou podle jeho odhadu ještě dalších pět let.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here