Lidé si vzali hypotéky bez ohledu, zda je zvládnou splácet

468
splacet_Dana_Chnoupkova_Michalova-splacet_hypoteky
Foto: Archiv Dana Chňoupková Míchalová

„Banky měly i díky nízkým úrokovým sazbám hypoteční bum. Lidé, kteří mohli, tak nemovitosti na hypotéku kupovali. A mnohdy i bez ohledu na to, zda budou mít vždy na splácení, zda je zvládnou splácet,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz finanční poradkyně skupiny Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Koncem roku vyšla v médiích zpráva o polském podnikateli, který pronajímal 17 bytů turistům v centru Varšavy, jež si pořídil na hypotéku. Nyní na sociálních sítích prosí o finanční výpomoc. Myslíte, že podobné příběhy budou i v Česku?

Doufám, že ne, ale nemám objektivní zkušenosti k posouzení. Je ale jasné, že i z Prahy odjedlo mnoho turistů a majitelé bytů na pronájem přišli o příjmy z jejich pronájmů.

Loňský rok byl z hlediska hypoték rekordní. Čím si to vysvětlujete v roce covidu?

Lidé měli více času, který trávili doma a tím potřebovali kolem sebe více prostoru, než když se chodí z práce domů jenom vyspat. Začali se vracet, kvůli nemožnosti cestovat a utrácet za dovolené, k vylepšování svých příbytků, zahrad, vlastního okolí, aby měli možnost mít kde trávit svůj čas.

Je to podle vás jediný důvod?

Banky měly i díky nízkým úrokovým sazbám hypoteční bum. Lidé, kteří mohli, tak nemovitosti na hypotéku kupovali. A mnohdy bez ohledu na to, zda budou mít vždy na to je splácet. Sazby byly dole, banky uvolnily pravidla DTI i DSTI a lidé tak navíc dosáhli na vyšší úvěry. Avšak najít dobrou nemovitost je opravdu náročné. Trh je přebraný a zajištění hypotéky není problém. Jako problém se ale může ukázat schopnost ji splácet.

Máte obavy, že lidé nabrané úvěry nebudou zvládat splácet?

Ano. Nemyslím tím mé klienty, ale ze statistik je jasné, že lidé si nabrali hypoteční úvěry bez ohledu na to, zda je zvládnou splácet. A to za situace, kdy má stále mnoho lidí zkrácený úvazek nebo dokonce přišli o celý příjem. Zde jsme podle mého názoru teprve na začátku. Lidé budou muset sáhnout do rezerv, mají-li nějaké. Problém je, že nikdo nevíme, jak dlouho bude současný stav trvat.

Na vlastní bydlení je vždy vhodný čas

Jak tipujete vývoj cen nemovitostí v letošním roce? Doporučujete si vzít nyní hypotéku na vlastní bydlení? ČNB tvrdí, že ceny nemovitostí jsou nadhodnocené někdy až o 25 procent…

Dle mého názoru, jak vždy říkával Pavel Kohout, bývalý poradce NERV, na vlastní bydlení je vždy vhodný čas. Na investiční nemovitost se ten čas musí vybírat. Ano, myslím si, že nemovitosti jsou nadhodnocené, ale také si myslím, že dolů jen tak nepůjdou, obzvlášť ve velkoměstech jako Praha.

Doporučujete za současných podmínek nákupy investičních nemovitostí?

Na tuto otázku se nedá jednoduše odpovědět, není to jen o doporučení. Hodně záleží, jaké má člověk rezervy a kde je má uloženy. Investice do nemovitosti by měla tvořit cca deset procent portfolia klienta. Po 15 letech mé praxe, mám cca 20 procent klientů, kteří již mají nějaké investiční nemovitosti, se mi v poslední době stává, že je chtějí prodat.

Proč?

Hlavně kvůli tomu, aby se zbavili starostí s tím spojených. Přece jenom koupit si investiční byt znamená hledat nájemníka, řešit jeho požadavky, hlídat platby, po skončení nájmu byt minimálně vymalovat a podobně. Málokdo si spočítá skutečný výnos po odečtení času, který tomu věnuje a dalších nákladů s tím souvisejících. Každý jen vidí, že máte nemovitost k pronájmu a tak „rejžujete“. Investiční nemovitost přináší nejen radost, ale i starosti.

Jsou řešením nemovitostní fondy?

Nemovitostní fondy jsou bez starostí s nájemníky. Je třeba však vědět, že jejich hodnota v čase kolísá podle vývoje na trhu. Důležité je také investovat do fondu s kvalitním správcem, který dokáže vložené peníze zhodnotit.

Co bude dál? Netuším…

Jaká očekávání do budoucna vidíte u svých klientů? Mají obavy z budoucího ekonomického vývoje, pokud ano – v kterých oblastech?

Bohužel moji klienti toto neřeší, nebo se o tom ani nezmínili. A to ani jeden, což více znepokojuje mě. Vždy chci, aby klient, který si bere hypoteční úvěr či jakýkoli jiný úvěr, měl finanční rezervy. Avšak současnost nám ukazuje, že ani půlroční rezerva opravdu vždy není za dnešní jen těžko předvídatelné situace dostačující.

Co doporučujete?

Tvorbu rezerv. I tím, že lidé nemohou moc utrácet, nemohou chodit do kamenných obchodů, i když online obchod to dost nahradil, lidé uspoří. A to by si opravdu měli odkládat na horší časy. Pokud již neřeší opačný problém se ztrátou zaměstnání či se zkráceným úvazkem a s tím spojeným nižším příjmem. Pak lidé nemají zač utrácet, ale ani zač tvořit rezervy.

Jaký obecně očekáváte rok 2021 z hlediska vývoje ekonomiky, společnosti a dopadů do financí firem a domácností?

Narovinu řeknu, že netuším a nemám a asi ani nechci mít věšteckou kouli, to by bylo moc jednoduché. Zákony a pravidla finančního trhu dávno neplatí, tak ani predikce není moc možná. Oproti předvánočnímu času nám nyní začaly velmi lehce stoupat úrokové sazby, na druhou stranu je to v lednu téměř tři roky pravidlem. Leden je jeden z nejdražších měsíců na úroky. Co příjde dál, to opravdu netuším.

Daniel Tácha

Ing. Dana Chňoupková Míchalová je absolventka chemicko-technologické fakulty v Pardubicích. V oblasti finančního poradenství se Dana Míchalová pohybuje od roku 2006.

Ve skupině Partners působí od jejího zrodu v roce 2007. Je specialistkou v oblasti neživotního pojištění a hypoték.

Zastává funkci členky Etického výboru, podílí se tak na budování kontrolních mechanismů a vnitřních předpisů. Poradenskou praxi provozuje téměř na celém území České republiky. Aktivně školí zástupce franšíz Partners market. Její příspěvky se objevují v českých médiích.

Hovoří plynně německy a mezi její záliby patří divadlo, tanec a hra na klavír. Dana Míchalová v roce 2011 vyhrála v kategorii Nejúspěšnější servisní poradce.

1 komentář

  1. tak trochu jsou lidi motivovaní kupovat nemovitost. Bez poplatku za převod, nejnižší sazby a další růst do budoucna, prtoože není moc důvod, proč by to mělo klesat než se vyřeší bytová krize třeba v Praze.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here