Vláda projedná investiční pobídky pro tři firmy. Dvě jsou z Brna

418
pobidky
Foto: Sklopisek Střeleč

Vláda se znovu vrátí k politice investičních pobídek. V pondělí projedná investiční pobídky pro rPET InWaste, Wandera a Sklopísek Střeleč. Pobídky spočívají ve slevě na dani z příjmů dohromady za 181,4 milionu korun rozložené do deseti let.

Vyplývá to z materiálů na pondělní jednání vlády. Firma rPET InWaste se sídlem v Rosicích na Brněnsku plánuje investovat 133,1 milionu korun do zavedení výroby. Při ní bude zpracovávat druhotnou surovinu PET vloček na recyklát o vysoké čistotě a potravinářské kvalitě. Surovinu chce následně využít pro výrobu nových opět recyklovatelných PET lahví. Investice má vytvořit 18 nových pracovních míst.

Firmy a podnikatele čekají od září významné změny

Podle agentury CzechInvest přínosy investice v deseti letech převyšují náklady státního rozpočtu o zhruba 200 milionů korun. Podpora ve formě slevy na dani by měla pro firmu činit 59,9 milionu korun.

„Do roku 2025 chceme být nejvýznamnějším dodavatelem regranulátu rPET pro potravinářský průmysl v rámci České republiky,“ uvádí firma na svých stránkách.

Aktuálně však teprve staví výrobní závod v Rosicích, do kterého hledá výrobního ředitele a další pracovníky. Výrobu regranulátu rPET hodlá zahájit v roce 2021. Za firmou stojí Jiří Hudeček a Martin Hlínka.

Wandera podniká v IT

Další firma je přímo z Brna. Jde o společnost Wandera. Ta vznikla v roce 2015 jako servisní centrum skupiny Wandera pro kybernetickou bezpečnost mobilních zařízení. Firma plánuje rozšířit centrum pro tvorbu softwaru se zaměřením na bezpečnost a správu mobilních dat za 57,8 milionu korun. Přinést by to mělo 24 nových pracovních míst a podpora ve formě slevy na dani by měla být 20,2 milionu korun. Podle agentury CzechInvest přínosy investice převyšují náklady státního rozpočtu o zhruba 172,7 milionu korun.

Firma vznikla v roce 2012 v Londýně. O rok později otevřela pobočku v San Franciscu. V roce 2014 založila brněnskou pobočku. Ta nyní zaměstnává 106 pracovníků. Celosvětově má firma 205 zaměstnanců. Firmu spoluzaložili bratři Edar a Roy Tuvey. Firmu v roce 2017 podpořila [27,5 mil. USD] investiční společnost 83North Venture Capital spolu se Sapphire Ventures. Firmy do Wandery investovaly 53,5 mil. USD.

Pobídky má dostat i Sklopísek Střeleč

Třetí společností, o které bude v pondělí jednat vláda, je Sklopísek Střeleč se sídlem v Újezdu ​​pod Troskami na Jičínsku. Firma patří ve výrobě a prodeji křemenných písků mezi největší dodavatele ve střední Evropě. Přesto plánuje rozšíření výroby sušených sklářských písků a mikromletých písků za 405 milionů korun. Investice má vytvořit osm pracovních míst. Pobídka by měla činit u slevy na dani 101,3 milionu korun. Dle agentury CzechInvest přínosy investice za deset let převyšují náklady státního rozpočtu o 418,6 milionu korun.

Písek se v Újezdu ​​pod Troskami těží od roku 1881. V roce 1975 byl v místě vystavěn nový závod. V roce 1991 se někdejší socialistický podnik změnil na státní podnik, který byl v roce 2004 zprivatizovaný. Předseda představenstva je Pavel Šedlbauer, v představenstvu jsou zastoupeni i občané německé, britské a španělské národnosti.

Vláda schválila investiční pobídky pro společnosti rPET InWaste a Wandera. Pobídky spočívají ve slevě na dani z příjmů dohromady za zhruba 80 mil. Kč rozložené do deseti let. Naopak vláda nesouhlasila s investiční pobídkou pro společnost Sklopísek Střeleč.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here