Z unijní akce „Z farmy na vidličku“ nezbylo nic

38
unijjni
Foto: Freepik.com

Vědci varují, že zemědělství je hlavní faktor snižování biodiverzity, nedostatku vláhy a degradace půdy. Rovněž se podle nich výrazně podílí na globálním oteplování. To řeší i unijní Green Deal, jenž problém váže i ke stravování.

Informuje o tom bruselský server Politico. Odvolává se na aktuální EAT-Lancet Commission, panel více než 70 významných vědců ze šesti kontinentů. Ti zveřejnili odhad toho, jak produkce potravin destabilizuje planetu. A nepřišli s ničím překvapivým. Téměř třetina globální emise skleníkových plynů pochází z produkce jídla, včetně metanu, který produkuje dobytek. Přičemž nejbohatších 30 procent globální populace, rozuměj Evropa a Spojené státy, generuje více než 70 procent emisí.

„Tyto závěry nás nutí k zamyšlení,“ uvedl Johan Rockström, švédský vědec, který panelu předsedal.

Součástí problému jsou podle něj stravovací návyky populace, které „planetární zdravé výživě“ rozhodně neodpovídají. Ta sestává z ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a přiměřeného množství mléčných, drůbežích a rybích produktů. Naopak omezuje spotřebu červeného masa a masa zpracovaného. Pokud by se tím lidé řídili, mohlo by to podle odborného odhadu každoročně zabránit až 15 milionům předčasných úmrtí a zároveň snížit emise spojené s produkcí jídla na polovinu.

„A právě jen produkce potravin samotná by nás mohla posunout nad 1,5 stupně Celsia, ale jídlo nás může od toho i ochránit,“ doplnil Rockström.

Politice Green Dealu nejspíš zvoní hrana už i v Evropské unii

Roční náklady na tuto změnu by činily podle něj 200 až 500 miliard dolarů [4,2 až 10,5 bilionu Kč]. To by bylo ale stále mnohem méně, než kolik se vynakládá na zdravotní péči a nápravu životního prostředí. Hlavním argumentem je, že stále ještě můžeme nakrmit 10 miliard lidí zdravou stravou vyprodukovanou bezpečně. Na rozdíl od dnešní produkce potravin, která není ani s to dostatečně nasytit současnou celosvětovou populaci.

Unijní program na změnu produkce potravin

Odborníci v rámci EAT-Lancet pracují dlouhodobě. Jejich první zjištění obsahuje unijní strategie „Z farmy na vidličku“ už z roku 2020. Je součástí takzvaného Green Dealu. Strategie slibovala změnit evropskou produkci potravin na „férovou, zdravou a ohleduplnou k životnímu prostředí“. A říkala i jak:

  • Sníží se používání pesticidů na polovinu.
  • Omezí se hnojiva.
  • Podpoří se organické farmy.
  • Rozjede se propagace zdravé výživy.

Zemědělci mají obavy ze změn v evropských dotacích  

Pět let uplynulo a z akce „Z farmy na vidličku“ nezbylo nic. EU čelila protestům farmářů podporovaných průmyslovou lobby, a i v důsledku války na Ukrajině Evropská unie tiše opustila své ambice na reformu výroby potravin, píše Politico. A upozorňuje na další nevyřešené otázky v zemědělství:

  • Zda zastropovat farmářské dotace?
  • Jak se vypořádat s dumpingovým vývozem Ukrajiny a Latinské Ameriky?
  • Jak si naklonit rozzlobené farmáře ve Francii, Německu a Polsku.

A zatímco se všichni „jen dohadují“, kontinent trpí poruchami životního prostředí kvůli produkci potravin. Rychlá změna stravovacích návyků, farmářské praxe a omezení růstu odpadu by přinesla významné finanční prostředky v úsporách za výdaje na zdraví a ochranu životního prostředí.

Cesta k environmentální katastrofě

Podle EAT-Lancet Commission jsou tu ale i další aspekty.

„Potrava je důležitá nejenom pro zdraví člověka, ale i celé planety,“ říká Shakuntala Thilstedová, ředitelka Nutrition, Health and Food Security Impact Area Platform.

Walter Willett, epidemiolog Harvardské univerzity, který se podílel na závěrech panelu EAT-Lancet Commission, zdůraznil, že tím nikdo nikoho nenutí ke „kvazi veganskému stylu života.“ Podle něj se navrhovaná výživa může přizpůsobovat místním zvykům a tradicím, od Středozemního moře až po Asii. Ale zásadní doporučení zůstává. A tím je více rostlinných potravin a méně masa a cukru.

„Naopak pokud by rychle rostoucí ekonomiky přijaly západní styl spotřeby masa, je to cesta do environmentální a zdravotní katastrofy,“ varuje Willett.

Lidé žijící u golfových hřišť mají 2,5krát vyšší riziko Parkinsonovy nemoci

V mnoha regionech roste produkce živočišné výroby velice rychle, a tak se tam zvyšují emise a prohlubují ekologické škody. Sem patří ztráta biodiverzity, degradace půdy, nedostatek kvalitní vody a znečištění hnojivy.

–AM–

1 komentář

  1. Grázlům z vedení EU prý vadí i to, co vydechujeme. Ještě, že zemská přitažlivost nic nestojí. Některé státy vítají dobrovolnou eutanazii a od listopadu prý restaurace mají zákaz používat větší talíře než je jejich průměr myslím 20 cm, protože lidé často nesní ani to, co se na větší talíř vejde. A to je plýtvání. Už bych se ani nedivil, kdyby doporučovali na 12 minut zatajit dech.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here