Finanční gramotnost Čechů se nelepší, tvrdí bankovní asociace

2459
financni_gramotnost_Cechu
Foto: Redakce FinTag.cz

Finanční gramotnost Čechů je jen lehce nadprůměrná. Vyplývá to z každoročního průzkumu České bankovní asociace [ČBA]. Dobra zpráva ale je, že finanční rezervu si tvoří již téměř tři čtvrtiny obyvatel ČR.

Výsledky průzkumu ukazují na problémy s financemi v českých domácnostech. Třetina lidí neví, jak dlouho by v případě ztráty příjmu finančně vydržela udržovat svou domácnost v chodu. Platit své závazky. Na 50 procent Čechů pak netuší, kolik by měli mít naspořeno. Jak tvořit finanční rezervu, kdy půjdou do penze, kolik bude asi činit jejich důchod. Momentálně více než třetina Čechů nemá naspořeno nic.

„Finanční gramotnost Čechů se dlouhodobě nezlepšují. Znalosti mladších skupin respondentů, 18 až 29 let a 30 až 44 let, jsou slabší, než je tomu u starší generace. Češi si letos v Indexu finanční gramotnosti polepšili oproti loňsku o jeden bod. Tou vůbec nejohroženější skupinou jsou lidé se základním vzděláním nebo s výučním listem. Svými znalostmi dosáhli jen na 50 bodů ze 100 možných,“ říká mluvčí ČBA Monika Petrásková.

Jiné průzkumy pak ukazují, že mezi další ohrožené skupiny patří mladí lidé, matky samoživitelky a senioři. Právě tyto skupiny se velice často dostávají do dluhobých pastí

Finanční gramotnost Čechů není nic moc

Z výsledků průzkumu vyplývá, že dlouhodobě činí lidem největší problémy praktické otázky. Například si spočítat celkový přeplatek u úvěrů, pracovat v čase s hypotéčním úvěrem, orientovat se v poplatcích za finanční produkty nebo umět počítat s procenty u úrokových sazeb.
„Stále platí, že nejlepším učitelem je sám život, navíc těm úplně zásadním postojům a návykům se tak jako tak učíme ve své rodině. I v případě finančního vzdělávání může škola poskytnout jen omezený, byť samozřejmě velmi cenný základ, a je jen na nás, zda ho budeme později ve svém rozhodování využívat,“ tvrdí Monika Petrásková.
Dodává, že pro každého je prvním vzorem přístup k financím ve vlastní rodině. V dospělém věku pak i to, jak s financemi nakládá celá společnost.

Kolik mít naspořeno, to Češi vědí

Češi mají poměrně jasno v tom, že by na důchod chtěli mít naspořeno v průměru asi 1,5 milionu korun. Realita je ale taková, že peníze na stáří moc neřeší. 39 procent lidí uvedlo, že nemá naspořeno nic. Což platí i pro lidi, kteří jsou těsně před penzí, anebo se tomuto věku blíží.

Výuka finanční gramotnosti byla do českých středních škol zavedena v roce 2009. V roce 2013 odstartovaly výukové programy finanční gramotnosti na základních školách. V obou případech, jak stojí v Indexu finanční gramotnosti České bankovní asociace, se ale prozatím míjí účinkem.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here