Tuzemská průmyslová produkce za rok 2018 vzrostla meziročně o 3,0 %. Více než polovina průmyslové produkce přitom zamířila na export. Hodnota nových průmyslových zakázek ve vybraných odvětvích se za celý rok 2018 zvýšila o 3,7 %.

Růst zaznamenala téměř všechna odvětví zpracovatelského průmyslu. Zhruba půl na půl rostly i zákazky pro domácí i zahraniční trh. „Loňský rok patřil z hlediska objemu průmyslové výroby k nejlepším v historii. Za celý rok 2018 se tuzemská průmyslová produkce zvýšila meziročně o 3,0 %. Přestože se jedná o nejnižší růst za posledních pět let, zůstalo jeho tempo nad evropským průměrem,“ sdělil ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu Radek Matějka.

Lidé v průmyslu

Podle posledních dat je v českém průmyslu zaměstnáno celkem 981 tisíc zaměstnanců [loni se počet zaměstnanců v průmyslu meziročně zvýšil o 14 tisíc zaměstnanců]. Průměrná hrubá mzda v českém průmyslu je podle ČSÚ 33,8 tisíc korun [loni stoupla o 2 400 Kč]. Jedním z důvodů podílejícím se na růstu mezd je „vyluxovaný“ trh práce v ČR, ale i skutečnost, že některé z průmyslových odvětví, jako je například výroba motorových vozidel, tlačí na růst mezd i v jiných odvětvích.

Význam průmyslu

Průmysl hraje v české ekonomice významnou roli. Podíl průmyslu na tvorbě hrubé přidané hodnoty a zaměstnanosti se dlouhodobě pohybuje okolo 30 %. Prim přitom hraje zpracovatelský průmysl.

Český průmysl v EU

„Českou republiku lze tradičně označit za jednu z nejprůmyslovějších zemí Evropy. To má své historické kořeny,“ upozorňuje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. I tak se ale Česko  podle přidané hodnoty řadí „jen“ na 12. místo žebříčku členských zemí Evropské unie. Má 2% podíl na celkové průmyslové produkci EU 28. Mezi klíčové země ovlivňující vývoj průmyslu v Evropě patří s téměř 30% podílem Německo. S odstupem následují Velká Británie, Itálie a Francie.

Bilance s Německem

Z hlediska „čisté“ průmyslové produkce na obyvatele přesto patří ČR mezi vůbec nejprůmyslovější evropské země [v některých zemích, jako je třeba Velká Británie, do průmyslové produkce započítavají třeba i finanční služby]. Historické kořeny českého průmyslu sahají přitom až do Rakouska-Uherska. Po jeho zániku na území tehdejší Republiky Československé připadlo více než 70 % veškerého průmyslu Rakouska-Uherska. Někdejší Československá republika byla v přepočtu na obyvatele více průmyslovou zemí, než bylo Německo před II. světovou válkou. Německo je přitom tradiční průmyslovou zemí i nejvýznamnější obchodní partner ČR. Což potrvzuje i vyrovnávající se bilance mezi dovozy a vývozy mezi Českou republikou a Německem.

 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here