Pes vyjde domácnost na tisíce korun ročně

146
pes
Foto: Pixabay.com

Domácí mazlíčky má 64 % českých domácností. Pes vede. Toho má 40 % z nich.  Pes je přitom v průměru vyjde na necelých 16 000 korun ročně. Alespoň to vyplývá z aktuálního průzkumu agentury Nielsen Admosphere.

Oblíbené jsou i kočky [37 % domácností], ale i jiná zvířata. „Jiné zvíře” [většinou králík, morče nebo rybičky] má doma 13 % českých domácností. Rybičky jsou pak v této skupině vůbec nejčastější. Ty má 11 % českých domácností.

„Rybičky jsou oblíbené, ale pes vede. Počet psů se u nás stále zvyšuje. Oproti minulosti si lidé pořizují stále více hlavně malých plemen,“ říká majitel sítě prodejen s chovatelskými potřebami Super Zoo Dušan Plaček.

Domácí mazlíčky si lidé hýčkají

Trh s domácími mazlíčky i chovatelskými potřebami a krmivy Dušan Plaček charakterizuje jako velmi stabilní. Podle něj nezakolísal ani v roce 2008 až 2009, kdy se celosvětově projevila nejdříve finanční krize a pak hospodářská recese. Jako důvod uvádí současný životní styl, kdy mnoho lidí žije samo anebo podléhá stresu. Domácí mazlíčci jim pomáhají nalézt duševní pohodu.

„Kouzlo našeho byznysu je založeno na citech a emocích. Příroda, živá zvířata, to vše je pozitivní,“ upřesňuje Dušan Plaček s tím, že do jeho obchodů se lidé často přijdou jenom podívat, aby se potěšili. A často i jen přišli na jiné myšlenky.

Kolik stojí pes

Je zřejmě, že domácí mazlíčci něco stojí. První náklad přitom bývá už při jejich pořízení. Podle aktuálního průzkumu 15 % respondentů uvedlo, že svého psa získali úplně zadarmo. Naproti tomu devět procent dotázaných uvedlo, že za svého čtyřnohého kamaráda zaplatili výrazně vyšší částku, než je deset tisíc korun.

„Průměrná částka, za kterou si Češi svého stávajícího čtyřnohého miláčka pořídili, nám v průzkumu vyšla na 6 506 korun,“ vysvětluje Pavel Klema, generální ředitel společnosti Profi Credit, která si zadala průzkum.

Podle něj si většina dotázaných psa pořídila z běžného běžného příjmu [54 %] nebo ze svých úspor [44 %]. Pouze dvě procenta respondentů uvedla, že si na pořízení psa musela půjčit od příbuzných nebo u bank či nebankovních institucí.

Pes a náklady na něj

Jenom nákladem na pořízení výdaje za čtyřnohého kamaráda nekončí. Jsou tu pravidelné náklady na krmiva, ale i povinná a nepovinná ošetření, včetně poplatků. Nejvyšším výdajem pro chovatele je nákup krmiva. Podle průzkumu za něj v posledním roce zaplatili v průměru 9 972 Kč.

„Lidi už nekrmí své mazlíčky takzvaně od stolu, naopak jim krmivo kupují a rádi jim místo zbytků dopřejí to nejlepší,“ popisuje současnost Dušan Plaček.

Další významnou položkou v rozpočtu českých pejskařů jsou platby za návštěvy veterináře a následný nákup předepsaných léků. Podle průzkumu tyto náklady loni v průměru činily 3 178 korun.

„Podstatným výdajem je také nákup různých pamlsků, hraček, vodítek či oblečků. Respondenti průzkumu uvedli, že za tuto položku vloni utratili v průměru 2 644 Kč,“ dodává Pavel Klema.

Kolik dají Češi ročně za psa [v Kč]
Krmivo 9 972,-
Veterinář a léky 3 178,-
Pamlsky, hračky a oblečky 2 644,-
Celkem 15 794,-

[Zdroj: FinTag.cz]

Výdaje na „zábavu“ domácích mazlíčků potvrzuje i Dušan Plaček. Jako příklad uvádí svou lotyšskou filiálku o prodejní ploše tří tisíc metrů čtverečních. V ní zákazníci stojí fronty nejen, aby pro své domácí mazlíčky mohli nakoupit, ale i využili i doplňkové služby, jako je mytí a stříhání psů, služby veterinární kliniky, ale i psích trenérů ve vyhrazených drahách pro psy. Podle něj přitom i platí to, že v případě péče o domácí mazlíčky není mezi Lotyšskem a Českou republikou, případně jinými zeměmi, zase takový rozdíl, jak by se mohlo na první pohled zdát.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here