V Česku si nocleh ve druhém čtvrtletí letošního roku zaplatilo 5,8 milionu turistů z domova i zahraničí. Mezi cizinci převládali Němci. Návštěvnost českých hotelů, penzionů, kempů i ubytoven roste již šestým rokem. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Počet hostů, kteří si v Česku zaplatili noclech v hromadných ubytovacích zařízeních, se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil bezmála o pět procent [4,9 %]. Z celkového počtu v Česku zaplacených nocí, připadalo 67 % na hotely, 10 % na penziony a 23 % pak na kempy, chatové osady či turistické ubytovny.

O 3,8 % stoupl i počet nocí, které turisté v Česku uhradili. Celkem jich bylo 14 milionů. Zvýšený počet turistů v ČR se promítl i do růstu tržeb za ubytovací a další služby.

„V ubytování, stravování a pohostinství tržby ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 1,9 %. V ubytování se tržby zvýšily o 1,6 %, ve stravování a pohostinství tržby vzrostly o 2,1 %,“ říká ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

V Česku bylo nejvíce Němců

Zahraničních hostů přijelo tradičně nejvíce z Německa. Němci tvořili necelou pětinu zahraniční klientely ve sledovaných ubytovacích zařízeních [571 tisíc příjezdů]. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 7,7 %.

Druhou nejpočetnější skupinu tvořili ve 2. čtvrtletí návštěvníci ze Slovenska [200 tisíc přjezdů] s meziročním zvýšením o 4,5 %. Na třetím místě se umístili hosté z Polska [187 tisíc příjezdů, meziroční zvýšení o 4,8 %].

Dynamika příjezdů z Číny, v porovnání s loňským dvojciferným zvyšováním, se ve 2. čtvrtletí 2019 snížila. Do českých a moravských zařízení v letošnm druhém čtvrletí zavítalo jen o 1,1 % více hostů než loni.

Naopak menší návštěvnost byla zjištěna u Velké Británie [-1,3 %] a Jižní Koreje [-4,4 %].

Z pohledu regionů

Regionálně přibylo návštěv ve 13 krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenaly Liberecký a Olomoucký kraj [shodně o 12,4 %] a také Pardubický kraj [o 11,0 %]. Návštěvnost se snížila pouze na Vysočině a to 1,4 %.

Z pohledu regionů se nejvíce přenocování v absolutním vyjádření uskutečnilo v Praze, kde však bezmála 9 z 10 nocí připadalo na nerezidenty. Domácí klientela strávila nejvíce nocí v Jihočeském, Jihomoravském a Královéhradeckém kraji.

Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5,8 milionu hostů. To meziročně představovalo zvýšení o 4,9 %.

Ubytovalo se více domácích i zahraničních hostů [o 4,9 %]. Návštěvnost hotelů se meziročně zvýšila o 4,7 % [4,1 milionu hostů], v penzionech se ubytovalo o 7,4 % více osob a kempy přivítaly na začátku letní sezóny o 4,7 % více hostů než vloni.

Jak to bylo v lázních

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve sledovaném období celkem 238 tisíc hostů, tj. o 7,3 % více než ve stejném období předchozího roku. Počet přenocování se rovněž zvýšil a  to o 1,8 %. Počet příjezdů i strávených nocí v českých a moravských lázních byl meziročně vyšší u rezidentů i nerezidentů. Karlovarský kraj si připsal plus 10,5 % lázeňských hostů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here