Ekonomika stagnuje, ale v pozitivním růstu, říká Miroslav Singer

205

„Ekonomika stagnuje, ale stagnuje v pozitivním růstu,” uvádí v debatě ABCD investora hlavní ekonom Generali CEE Holding a někdejší guvernér ČNB Miroslav Singer. A nejen to. Nevypadá to, že by tu teď byly takové nejistoty, které by se měly transformovat v ekonomický armagedon,” říká Miroslav Singer.

Na konci roku se uskutečnila další z debat ABCD investora. Hostem byl hlavní ekonom Generali CEE Holding a někdejší guvernér České národní banky [ČNB] Miroslav Singer.

Miroslav Singer v debatě upozornil na stále rostoucí význam politiky v ekonomice.

„To, co je zajímavé v tom dnešním světě, je, že ta politika je tím nejvýznamnějším faktorem. Ty politické nejistoty, které se dnes také mapují v různých indexech. V nich se měří třeba počet zmíněných nejistot v ekonomických médiích. Vyhodnocuje se daňová legislativa i chybovost v ekonomických předpovědích,” říká Miroslav Singer.

Podle něj je zajímavé, že tyto indexy jsou v současnosti na nejvyšších hodnotách.

„Jsou podstatně výše než za krize Lehman Brothers, podstatně výše než za migrační krize, krize eura, brexitu či příchodu Trumpa do prezidentského úřadu,“ říká Miroslav Singer.

Jsou tu i pozitivní zprávy

Podle něj význam těchto indexů má ale i spojitost s tím, že finanční trhy také velice pozitivně reagují na dobré zprávy. To znamená dobré zprávy, které přicházejí z politiky. A těch dle jeho slov v poslední době není zase tak málo. Jako příklad uvedl pravděpodobnost, že obchodní válka mezi Čínou a USA skončí relativně rozumně dohodou. Dále je to Brexit, kdy vývoj ukazuje na to, že takový ten nejchaotičtější Brexit se konat nebude.

„A to znamená, že to, řekl bych, oteplení názorů analytiků je taženo mnohem více politickým vývojem. Mnohdy více než fundamenty světové ekonomiky. Ta sice zpomaluje, stagnuje, ale v pozitivním růstu. A nevypadá, že by měla nějaké obrovské negativní nejistoty, které by se měly transformovat v něco podobného armagedonu,” říká Miroslav Singer.

Pavel Kysilka již šestého ledna

Na prosincovou diskuzi s Miroslavem Singerem naváže 6. ledna další debata ABCD investora. Pozvání přijal někdejší viceguvernér ČNB a šéf České spořitelny, dnes řídící partner konzultační společnosti 6D Pavel Kysilka.

„První letošní online debata z cyklu ABCD investora se zaměří na události a trendy, které budou hýbat ekonomikou a trhem ve třetí dekádě. Hovořit budeme o megatrendech v měnícím se světě a jejich dopad na investiční strategie,” říká moderátor debat ABCD investora Roman Chlupatý.

Dodává, že v debatě se zaměří i na to, jak megatrendy v portfoliích reflektují [ultra]bohatí klienti přední evropské privátní banky Bank Gutmann. Součástí má být i výlet do světa investic do drahých kovů a diamantů se společností TrustWorthy Investment.

Účastnit se můžete i Vy

Debatu od 16.30 nabídne jako tradičně živě YouTube kanál Investičního webu.

Otázky na Pavla Kysilku můžete posílat s předstihem na adresu azinvestora@seznam.cz. Do předmětu napište “debata”, twitterového účtu @romanchlupaty. Anebo při debatě do komentářové sekce pod videem.

Další podrobnosti o projektu ABCD investora, záznamy z dosavadních debat, ale i osvědčené tipy a triky na stavbu “vítězného” portfolia najdete na stránkách www.azinvestora.info.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here