Historické vzácné mince, medaile, bankovky a cenné numismatické předměty si loni připsaly další rekord. Celková hodnota prodaných kusů se v roce 2019 vyšplhala na částku 502 400 000 korun. Vyplývá to ze statistik a expertních analýz aukčního domu Macho & Chlapovič.

Rekordní růst prodeje i cen v kategorii vzácné mince zaznamenal loni český numismatický trh. Zatímco v roce 2018 bylo prodáno vzácných historických mincí a dalších numismatik za 468 milionů korun, loni to bylo již za více než půlmiliardy korun. Rozdíl ve výši 34,4 milionů korun dokládá zvyšující se zájem o sběratelské předměty. To potvrzuje i organizátor každoročního veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

„O účast na jarním veletrhu Sběratel, který pořádáme už na konci března [27. – 28.3., pozn. red.] v pražském hotelu Olympik, je mezi vystavovateli takový zájem, že jsme museli letos přidat ještě jednu halu. A z velké části ji zaplní právě obchodníci s numismatickým materiálem. A to hlavně ze zahraničí,“ říká Jindřich Jirásek.

Podle něj se už i čeští zákazníci pro ně stávají velmi zajímaví, protože sběratelství má v našem regionu dlouhou tradici a objemem investovaných peněz do mincí ale i dalších sběratelských aktiv, jako jsou třeba poštovní známky aj., dohání západoevropské sběratele.

Vzácné mince a aukce

V největší loňské aukci byly vydraženy mince a numismatický materiál v hodnotě 150 milionů korun. Mezi nejvzácnější předměty patřila zlatá korunovační medaile z roku 1743, vydaná u příležitosti korunovace Marie Terezie v Praze, a zlatý pětidukát Rudolfa II. z roku 1606 z pražské mincovny. Ten pochází ze staré prvorepublikové sbírky. Oba předměty byly v konečném výsledku vydraženy shodně. Každý za 288 000 euro, tedy v přepočtu za téměř 7,5 milionu korun. A to včetně aukční přirážky ve výši 20 procent z aukční ceny.

„Podle nás i letošní rok naváže na silné tuzemské numismatické aukce. Důvod je i dovoz špičkového numismatického materiálu z různých koutů světa, zejména Evropy, Ameriky ale i Asie,“ vysvětluje Elizej Macho z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Jeho aukční dům loni dosáhl obratu ve výši 255,6 milionu korun. Jsou tu ale i další aukční domy specializované na numismatiku, jako je třeba Aurea s loňským obratem ve výši 111,6 milionu korun nebo Antium Aurum s loňským obratem ve výši 59,1 milionu korun.

Lidé vzácné mince i nacházejí

Znalci uvádějí, že v Česku se stále ukrývá neobjevený numismatický materiál za cca 40 miliard korun. Leckdy se stane, že člověk najde po prarodičích sáček s mincemi, kde je většina mincí bezcenných. Ale čas od času se v něm objeví pamětní stříbrné mince, rakousko-uherské desetikoruny nebo dvacetikoruny ze zlata, nebo například svatováclavský dukát. V jeho případě existuje opět několik ročníků a nominálů. Některé v hodnotě 10 až 15 tisíc korun, jiné za několik stovek tisíc až milionů korun.

Příklad nálezu pokladu je nedávný objev u Vysokého nad Jizerou na Semilsku, kde byly v keramickém hrnci nalezeny stříbrné mince z počátku 14. století, tedy z doby Václava II. a Jana Lucemburského. Mince a zlomky keramiky našel nálezce ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 centimetrů pod povrch. Poklad odkryla eroze. Bylo v něm celkem 41 stříbrných grošů Václava II. a 118 grošů Jana Lucemburského.

Odborníci doporučují se při podobných nálezech obracet na odborníky. Ať už jsou to místní autority, jako třeba muzea, ale z hlediska investorů a sběratelů třeba i na Českou mincovnu nebo na specializované aukční domy.

Co lidé kupují

Sběratelé, kteří nechtějí podstupovat vyšší míru rizika, nakupují novodobé pamětní zlaté nebo stříbrné mince. Zlaté mince vydává Česká národní banka v pětiletých tematických cyklech. Každý rok vydá dvě nové, celkem má cyklus deset kusů. Stříbrné mince jsou vydávány kontinuálně a nemají jednotné téma. Většinou připomínají nějaké výročí nebo významnou osobnost.

Lidé také rádi nakupují sady oběžných mincí, tedy mincí, které známe z našich peněženek. ČNB nepotřebuje každý rok razit všechny nominály pro oběh, a tak se čas od času stane, že v těchto ročníkových sadách jsou mince, které v oběhu nenaleznete. Jsou vyraženy jen a pouze pro sady v nízkém nákladu několika tisíc kusů oproti milionovým nákladům pro oběh. Tyto sady stále rostou na ceně.

Pozor na šmejdy

Existují mincovní šmejdi, kteří většinou nabízejí mince, respektive medaile – často tento termín zaměňují – jako silně limitovanou a velmi zajímavou investiční příležitost. Jsou to ražby z obecného kovu, většinou je to měď nebo nikl a jsou pouze pokovené zlatem nebo stříbrem. Ale drahý kov v nich má zanedbatelnou hodnotu. Lidé je nakupují za výrazně vyšší cenu.

„Na první pohled vypadají nádherně, využívají atraktivní velké motivy, historická témata nebo významné osobnosti naší země. Používají často slova jako český nebo národní, aby lidem navodili pocit důvěry, že je to naše. Mají krásné certifikáty, kde se píše o důvěře, garanci, sbírání se ziskem. Je to ale sbírání se ziskem pro tu firmu a garancí, že to nikdy neprodám,“ uzavírá Elizej Macho.

To se ale netýká pouze mincí, ale i dalších alternativních investic.

„Základní předpoklad pro úspěšnou investici je se ve věci orientovat, nebo spolupracovat s odborníky,” upřesňuje Jindřich Jirásek, který dvakrát ročně organizuje veletrh Sběratel, jenž je největším setkáním sběratelů mincí, poštovních známek, pohlednic a dalšího sběratelství ve střední a východní Evropě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here