Božena Němcová se dočkala pamětní mince od ČNB

973
Božena Němcová pamětní mince
Foto: ČNB

Česká národní banka [ČNB] vydala pamětní stříbrnou dvousetkorunu u příležitosti 200. výročí narození spisovatelky Barbory Němcové. Ta podepisovala svá díla pod jménem Božena Němcová. Autorem pamětní stříbrné mince je mistr českého medailérství Jiří Harcuba [1928–2013].

Mince je v prodeji od středy 29. ledna 2020. Nominální hodnota mince 200 korun není totožná s prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a daní s přidanou hodnotou [DPH]. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů ČNB.

„Ke každé minci se dodává katalogová karta růžové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení,“ říká ředitelka odboru komunikace a mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Dvousetkoruna k 200. výročí narození Barbory Němcové [dále Boženy Němcové] je v pořadí druhou letošní pamětní stříbrnou mincí vydávanou Českou národní bankou. Další bude stříbrná pamětní mince v nominální hodnotě 500 Kč připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky. Tato mince bude emitována 26. února 2020.

Jak vypadá mince

Stříbrná mince je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Vydává se ve dvojím provedení – v běžném a ve špičkovém [proof]. V běžné kvalitě s vroubkovanou hranou bude emitováno 5 600 mincí. Ve špičkové kvalitě s vysoce leštěným provedením, matovaným reliéfem a hladkou hranou bude vydáno 11 100 kusů.

Na lícní straně dvousetkoruny je kompozice stylizovaných heraldických zvířat z velkého státního znaku České republiky a pod ní text ČESKÁ REPUBLIKA. V dolní polovině mince je vyražena nominální hodnota 200 korun. A dále značka České mincovny, která minci vyrobila.

Rubová strana nese portrét Boženy Němcové z levého profilu s náznakem ramene. Při spodním okraji je ozdobným písmem umístěn text Božena Němcová. Při pravém horním okraji jsou umístěny letopočty 1820–2020. Iniciála akademického sochaře Jiřího Harcuby – písmeno H – se nachází při levém okraji mince.

Příběh návrhu pamětní mince

Mince s pozdním portrétem Boženy Němcové je dílem zesnulého medailéra Jiřího Harcuby, který odkázal své umělecké práce České národní bance. Součástí převzaté pozůstalosti je i více než tisíc kusů převážně nerealizovaných výtvarných návrhů na československé a české mince, které mistr vytvořil svou účastí ve všech téměř 200 výtvarných soutěžích, které vypsaly Státní banka československá a Česká národní banka v letech 1964-2013

Harcubův návrh mince s portrétem spisovatelky Boženy Němcové v levém profilu vznikl v roce 1994 k 175. výročí jejího narození. Tato mince nakonec nebyla vydána a bankovní rada České národní banky se rozhodla využít návrh letos. Tedy v roce, kdy na 4. února připadá 200. výročí narození Barbory Němcové.

Emisní plán ČNB na léta 2016–2020 počítá pro letošní rok s pěti emisemi stříbrných mincí s nominální hodnotou 200 korun. Jednou emisí s nominálem 500 kourn a dvěma emisemi zlatých mincí s nominálem pět tisíc korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here