CzechTrade posiluje v Indii, Ázerbájdžánu a Gruzii

151

Státní agentura na podporu exportu CzechTrade posiluje v Indii, Ázerbájdžánu a Gruzii. Novým ředitelem v ázerbájdžánském Baku, v jehož působnosti je Gruzie, se stal Pavel Zelenka. V Mumbaí v Indii kancelář agentury nově povede Luboš Ulč.

Pavel Zelenka [50] před svým nástupem do agentury CzechTrade spolupracoval s vládními a regionálními orgány na podpoře ekonomických a podnikatelských aktivit v ČR. Poskytoval strategické poradenství v oblasti rozvoje a vytváření nových obchodních a marketingových příležitostí. Podle něj české firmy v Ázerbájdžánu i Gruzii mají velké šance, ale musejí počítat s odlišnostmi v obchodní kultuře oproti zvyklostem v EU.

„Nezbytné je tu osobní jednání, bez kterého lze obchodní protějšky najít velmi těžko. Naše kancelář v Baku se pak soustředí na to, aby exportérům pomohla s nalezením takových partnerů, kteří nejlépe odpovídají jejich zájmům,“ uvádí ke svému působení Pavel Zelenka.

Pavel Zelenka v minulosti působil jako výkonný ředitel a člen představenstva HOLIDAYS Czech Airlines / ČSA Airtours. Dlouhé roky pracoval i na Ministerstvu obrany ČR [MO ČR]. Zkušenosti má i z práce v ústředí Severoatlantické aliance [NATO] v Belgii nebo v Organizaci spojených národů [OSN].

CzechTrade v Indii

Luboš Ulč [38], který nově povede kancelář CzechTradu v indickém Mumbaí, se v oblasti mezinárodního obchodu profesně pohybuje už třináct let. Před nástupem do CzechTradu působil u americké nadnárodní korporace LEAR Corporation. Ta vyrábí sedačky a elektronické systémy pro automobilový průmysl. V ní měl odpovědnost za obchodní výsledky výrobních programů ve dvou německých a jednom španělském závodě. Zkušenosti s indickým trhem získal ve společnosti Škoda Electric, v němž působil od roku 2006. Poslední dva roky pak na pozici Area Sales Managera, kde byl zodpovědný za rozvoj aktivit společnosti právě v Indii.

„Indie i přes loňské zpomalení tamější ekonomiky patří k nejrychleji rostoucím světovým ekonomikám. Pro české podnikatele se zde otevírá mnoho zajímavých příležitostí, hlavně v oblasti energetiky, dopravní a technické infrastruktury a bydlení,“ tvrdí Luboš Ulč.

Indická vláda odhaduje, že za letošní fiskální rok, tedy do konce března 2020, indický hrubý domácí produkt [HDP] stoupne o 5 %. To bude nejslabší růst od finanční krize v letech 2008-2009. Vláda proto chce podpořit ekonomický růst například zvýšením výdajů do zemědělství. Výdaje ale zvýší rozpočtový deficit na 3,8 % HDP z plánovaných 3,3 %.

Nová zastoupení v USA

CzechTrade se loni podílel na uzavření 2 519 zakázek a vykázal tak v uplynulém roce více než tříprocentní meziroční nárůst. Meziročně o čtyři procenta vzrostl i počet klientů [1 247].

„CzechTrade pomohl českým podnikatelům zprostředkovat v loňském roce až 1 065 exportních příležitostí, tedy konkrétních poptávek zahraničních firem,“ uvedl na letošním Meeting Pointu ředitel CzechTradu Radomil Doležal.

CzechTrade otevře nové pobočky v New Yorku a San Franciscu

Výrazně se podle něj zvýšil počet akcí exportního vzdělávání pořádaných agenturou CzechTrade, v meziročním srovnání až o 45 procent. CzechTrade také loni rozšířil počet svých zastoupení [50 zástupců ve světě] o pobočku v Jižní Koreji a v Japonsku. Zároveň se letos chystá podle vicepremiéra Karla Havlíčka spolu s CzechInvestem otevřít nové kanceláře ve Spojených státech. A to v New Yorku a San Franciscu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here