Pivovary hledají cesty, jak pomoci sobě i hospodským

157
pivovary
Foto: Pixabay.com

Pivovary spustily kampaň za záchranu hospod. Lidé si mohou na stránkách Zachranhospodu.cz kupovat poukazy, které uplatní, až se restaurace znovu otevřou. Do iniciativy se zapojily největší pivovary Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Budějovický Budvar, Primátor, Starobrno nebo Svijany.

V současnosti nejsou restaurace přístupné pro veřejnost, jídlo mohou prodávat pouze přes ulici nebo rozvozem. Podle odhadů Asociace hotelů a restaurací [AHR] klesnou celkové roční tržby jen u restaurací o 40 procent. To, když se vrátí k běžnému provozu v červnu. Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven [ČSPS] Martiny Ferencové již nyní o 40 procent klesly tržby tuzemským pivovarům. Situace je podle ní kritická, což v souvislosti s iniciativou Zachranhospodu.cz, potvrzuje i předseda ČSPS František Šámal.

„Česká hospoda je součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Byla by velká škoda, pokud by hospody a restaurace musely definitivně končit. Věříme, že se do iniciativy zapojí další pivovary, výrobci nápojů i široká veřejnost,” říká.

Aktivitě Českého svazu pivovarů a sladoven předcházely kampaně některých minipivovarů. Nyní se do iniciativy zapojily i největší pivovary a skupiny Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Budějovický Budvar, Primátor, Starobrno nebo Svijany, partnery jsou stravenkový Edenred, Kofola, Makro a Becherovka.

V Česku se nečepuje

Prodej čepovaného piva se v Česku prakticky zastavil. Další ztráty způsobil nižší export. Všechny pivovary řeší, co s vyrobeným sudovým pivem, případně co s pivem, které se už začalo vyrábět a kvůli zavřeným restauracím ho není kde prodávat.

„Celkově se jedná o celou čtvrtletní produkci čepovaného piva pro český trh. Bude záležet na délce opatření proti šíření koronaviru,” uvádí Martina Ferencová.

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň už dříve odhadl, že zhruba čtvrtina z 500 českých minipivovarů krizi nepřežije. Budou muset zavřít nebo je jejich majitelé prodají. Podle svazu je více než 90 procent provozoven zavřeno.

„Nějaký měsíc to ty lidi vydrží, ale když to bude trvat déle než šest neděl, dva měsíce, půjde jich do kytek celá řada, stejně jako restaurací,” řekl.

Podle něj velké pivovary můžou svou výrobu stočit do lahví, kde vydrží delší dobu. Malé pivovary stáčecími linkami nedisponují, pivo se tak dříve zkazí.

Pivovary: Tlak na pomoc od státu

Zejména restaurace a hospody tlačí na vyšší podporu od státu. Upozorňují na to, že loni jen na dani z přidané hodnoty restaurace a hospody odvedly státu 45 miliard korun. Sektor včetně navázaných provozů přitom zaměstnává čtvrt milionu lidí. Mnoho z majitelů restaurací a hospod odsunuje platby nájemného, ale i přesto ho nakonec zaplatí.

Odklad platby nájemného je dobrý, ale firmám ztrátu nenahradí

Provozovatelé restaurací a šéfkuchaři už jen proto upozorňují například na ustanovení krizového zákona. V paragrafu 36 uvádí, že stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními a cvičeními. Podle restauratérů je tedy evidentní, že nestačí, aby stát poskytoval záruky u bezúročných půjček, záruky na úvěry, pozdržoval platby daní, částečně nahrazoval mzdy nebo odpouštěl zálohy na pojištění.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here