Čínská ekonomika se od ledna do března propadla o 6,8 procenta oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku. Uvedl čínský statistický úřad. Průmyslová výroba v prvním čtvrtletí podle zveřejněných údajů klesla o 8,4 procenta. Celková hodnota vývozu se snížila o 3,5 procenta.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím čínský hrubý domácí produkt [HDP] klesl o 9,8 procenta. V posledních třech měsících loňského roku ještě stoupl o 1,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí loni pak rostl meziročně o šest procent. Loni pak dosáhl celkového růstu 6,1 procenta. Už to bylo nejméně za 29 let. Předloni vzrostl o 6,6 procenta.

Za první čtvrtletí čínský statistický úřad ohlásil snížení spotřebitelských výdajů o 19 procent. Právě ty loni stály z 80 procent za čínským hospodářským růstem. O 16 procent klesly i investice do výroby. Aktivity v zemi od ledna do března prakticky ochromila epidemie nemoci covid-19, způsobené koronavirem SARS-CoV-2. Ten se začal šířit loni v prosinci v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan [na obrázku tamější železniční stanice, pozn. red.]. První nakažení lidé přitom pracovali či nakupovali na stejném trhu, kde se prodávali netopýři, svišti, ale i živé ryby, kuřata, ptáci a další živočišné produkty.

Co si myslí analytici

Mluvčí statistického úřadu Mao Šeng-jung uvedl, že ekonomický výkon Číny ve druhém čtvrtletí by měl být mnohem lepší, než v prvním. Agentura AFP označila aktuální propad druhé největší ekonomiky světa za historicky nevídané, a to alespoň od roku 1976. Podle agentury Kjódó jde o první propad hrubého domácího produktu Číny od roku 1992, odkdy země začala čtvrtletní údaje zveřejňovat.  Podle AP Čínu postihl nejhorší propad ekonomiky od 70. let minulého století. Jde o nejhorší výsledek od doby, než v roce 1979 odstartovaly tržní reformy, napsala agentura.

Podle AP aktuální čísla napovídají, že zotavování čínské ekonomiky bude delší a obtížnější, než se předpokládalo. Na druhou stranu některá očekávání analytiků byla ještě horší. Někteří z ekonomů předpokládali propad až o 16 procent, další o 8,2 procenta. Analytici, oslovení v úterý agenturou Reuters, čekali, že v prvním čtvrtletí by HDP Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta.

MMF: Čína udrží růst

Podle Mezinárodního měnového fondu [MMF] by i přes současný propad měla Čína letos hospodářský růst udržet. Podle MMF její ekonomika letos klesne na 1,2 procenta. Spolu s Indií je tak Čína jednou z mála zemí, u které MMF předpokládá růst, ne propad. V případě Číny by to ale i tak znamenalo nejhorší výsledek od roku 1976, kdy čínská ekonomika vykázala pokles o 1,6 procenta. Od té doby nebyl růst nikdy slabší než tři procenta.

Pravděpodobnost pokračujícího růstu Číny mohou potvrzovat i čísla obchodní bilance země za březen. Ta dopadla podle čínského celního úřadu nad očekávání dobře. Vývoz meziročně propadl o 6,6 procenta. Dovoz klesl jen o 0,9 procenta. Bilance zahraničního obchodu tak skončila v přebytku 19,9 miliardy USD [488 miliard Kč], zatímco v lednu a v únoru byla v deficitu. Za první dva měsíce letošního roku se vývoz snížil o 17,2 procenta a dovoz o čtyři procenta. Bilance obchodu vykázala deficit 7,096 miliardy USD. Přebytek obchodu se USA v březnu činil 15,32 miliardy USD. Za leden a únor vystoupil až na 25,37 miliardy USD.

Lepší čísla za březen, než se čekalo, neznamenají, že budoucnost je bezstarostná,“ uvedl ekonom Zhonghai Shengrong Capital Management Čang I.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here