Kilometrové kolony kamionů na hranicích do Česka se staly běžnou realitou. Dnes se aktuálně tvořily na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku. A to na obou stranách hranice. Dopravci volají po změně režimu. Problémy mají i čeští výrobci a prodejci kvůli zpožděným dodávkám.

V Pomezí se dnes ve směru z České republiky na hranicích čekalo asi hodinu. Ve směru z Německa pak asi 120 minut. Zdržení na hranicích způsobuje nově zavedený režim odbavení, kdy policie kontroluje všechny osoby překračující hranice. V Ústeckém kraji se kolony na hraničním přechodu s Německem na dálnici D8 přitom tvořily už v úterý a ve středu. Ve středu se na D8 vytvořila 20 kilometrů dlouhá fronta. V praxi to znamená až několikahodinová zpoždění.

„Chápeme někdy nutná nestandardní opatření na hraničních přechodech. Některá se však po zavedení ukazují jako nepřiměřená a zablokují mnohdy celý region. Řidiči kamionů jsou ve svých vozidlech uvězněni zbytečně. Přínos je sporný, drtivá většina z nich se vrací domů v řádu několika dnů a 14denní pobyt nepřekračuje,“ komentuje situaci generální tajemník Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Dodává, že i proto Česmad Bohemia žádá Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] o změnu zavedených postupů, která navrátí na hraniční přechody průjezdnost. Několikakilometrové fronty se přitom tvoří i na přechodech s Rakouskem.

Problémy na hranicích ohrožují výrobce a prodejce

Situace na hranicích komplikuje obchody tuzemským výrobcům, ale i prodejcům, kteří se nedostávají ke svým dodávkám včas.

„Naše vývozce trápí především problémy s logistikou. Export jim značně komplikuje byrokracie, kontroly a dlouhé kolony na hranicích. Některé firmy také například nemůžou dovážet objednané zboží od dodavatelů a potýkají se tak s nedostatkem surovin nebo dílů. Dalším velkým problémem je omezení přeshraničního pohybu osob, firmám kvůli tomu třeba chybí zahraniční specialisté na servis výrobních zařízení,“ říká ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Lukáš Martin.

A to za situace, kdy více než tři čtvrtiny českých exportérů mají kvůli pandemii covid-19 problémy se zahraničními zakázkami. Téměř pětina z nich přitom již přišla o všechny své stávající zahraniční zakázky. A přes 61 procent se potýká s jejich úbytkem.

Ohroženy jsou i dodávky strategických komodit, jako jsou například léčiva. Na Ministerstvo dopravy ČR [MD ČR] a MV ČR se proto v této věci v minulosti již obrátila Česká asociace farmaceutických firem [ČAFF]. Ta je členem Medicines for Europe a sdružuje české společnosti zabývající se vývojem, výzkumem, výrobou a distribucí generických léčivých přípravků a biosimilars.

„Nemůžeme vyrábět a zajistit plynulé dodávky léků, pokud je naše logistika blokována na hranicích. Nebo, když musí být řidiči nákladních vozidel při přechodu přes hranice v karanténě,“ vysvětlil pro Fintag.cz výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

Výsledkem bylo rozhodnutí vlády o zařazení výrobců léčiv do režimu takzvané kritické infrastruktury. To však kolonám na hranicích nikterak neubralo na délce. Navíc se ukázalo, že účast v kritické infrastruktuře, kam patří ze zákona podniky, jako jsou energetické provozy nebo provozovatelé ropovodů či plynovodů, věc neulehčuje, ale v praxi ji může i zkomplikovat. A to pro podmínky splnění speciálního režimu.

Vysoké ztráty pro dopravce

Současné kolony na hranicích způsobují ztráty jak výrobcům, tak prodejcům, kteří často musí volit leteckou dopravu. Ta je ovšem výrazně dražší. A ztráty samozřejmě hlásí i dopravci. Už třeba jen kvůli tomu, že musí platit penále za pozdní rozvoz zakázek. Kvůli zpožděním navíc ztrácejí důvěru zákazníků. Což se projevuje i ve více než polovičním poklesu zakázek.

„Velká část firem se dostává do existenčních potíží,“ říká mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Upozorňuje dále na to, že podle analýz sdružení stojí každá hodina zastaveného kamionu v průměru kolem 2 000 korun, což v souhrnu vede k mnohamilionovým škodám.

„Kvůli našemu státu tak i v této těžké době přicházejí silniční dopravci o další desítky milionů, a to nemluvím o případných penále a ztrátě důvěry, které se nějakým zprůměrovaným číslem vyjádřit nedají,” upřesnil Martin Felix.

V čem je také problém

Dopravcům vadí především nový režim hraničních kontrol, který má zajistit evidenci pohybu osob a prověřovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí řidiči následně do karantény. Podle sdružení Česmad Bohemia však tyto plošné kontroly ohrožují bezpečnost provozu a zvyšují zdravotní rizika řidičů. Podle sdružení je ale plošná evidence všech řidičů absolutně nezvládnutá. A pokud má sloužit jen ke zjištění, zda řidič nebyl v zahraničí více než 14 dní, pak i nesmyslná. Fungování přeshraniční dopravy s ČR i Polskem již kritizoval i německý ministr dopravy Andreas Scheuer. Ten řekl, že o situaci průběžně s českou stranou jedná. Už třeba proto, že situace na hranicích s Rakouskem nebo Francií podle něj funguje lépe.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here