Výroba surové oceli v ČR loni meziročně klesla o osm procent na 4,6 milionu tun. U ocelových trubek činil propad produkce 16 procent. Za prvních pět měsíců letošního roku se výroba surové oceli v ČR snížila o dalších šest procent a dosáhla 1,9 milionu tun. Čeští oceláři navíc tvrdě kritizují kroky Evropské komise [EK].

Podle Ocelářské unie [OU] jejich odvětví významně zasáhly dopady koronavirové krize. Oceláři uvedli, že po výrazných ztrátách, které utrpěly evropské i české hutě v roce 2019, začal letošní rok nadějně díky mírnému zvýšení poptávky v prvních dvou měsících. V březnu ale ocelářský sektor tvrdě zasáhla pandemie koronaviru. Poptávka v EU postupně spadla o polovinu. Podniky včetně tuzemské Liberty Ostrava proto omezily výrobu a až 40 procent zaměstnanců v ocelářství bylo propuštěno nebo pracuje na zkrácený úvazek. Mezitím země, jako je Čína, pokračovaly ve výrobě a hromadění zásob oceli.

Ocel z Číny válcuje Evropu

Do ČR se podle OU, jejíž největšími členy jsou podniky Liberty Ostrava, Třinecké železárny a Vítkovice Steel, loni dovezlo sedm milionů tun výrobků z oceli. Dovoz ze zemí mimo Evropskou unii po několika letech přitom zaznamenal pokles. Hodnota oceli vyvezené z ČR loni dosáhla 96,2 miliardy korun. Klíčovým trhem i nadále zůstávají členské země EU, kam mířilo 90 procent exportu.

Problémy působí nízké ceny

Oceláři dále uvedli, že ceny oceli v Evropské unii jsou momentálně v mnoha produktových kategoriích pod hranicí výrobních nákladů evropských hutí. Navíc během května začala díky oživení produkce v Číně stoupat cena železné rudy. Ta v červnu přesáhla 100 dolarů za tunu. To je o pětinu více než počátkem května.

„Evropský ocelářský průmysl fatálně zasáhla kombinace kolapsu poptávky v odběratelských odvětvích a propadu cen oceli a drahých vstupů. Bohužel oživení nelze čekat dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku, a i to je hodně optimistické,” říká ředitel OU Daniel Urban.

Nejcitelnější pokles výroby oceli v Česku letos podle unie zatím nastal v dubnu a květnu, kdy produkce meziročně klesla o jedenáct, respektive devět procent. Oceláři odhadují, že červnové výsledky budou ještě horší, a to jak v ČR, tak v Evropě. Základním problémem globálního trhu s ocelí zůstává nadbytečná kapacita. Mnoho zemí restartovalo výrobu díky státní pomoci a nezanedbatelnou část produkce vyrábí na sklad.

Problémy působí politika EU

„Evropský trh zůstává nejotevřenějším trhem na světě a objemy bezcelních kvót absolutně nereflektují tržní situaci,” uvedl Daniel Urban.

Dodal, že kvůli krátkozrakému přístupu Evropské komise k revizi ochranných opatření byla promeškána příležitost pomoci evropskému ocelářství.

„Vážně to ohrožuje strategické průmyslové odvětví, které v EU představuje 2,6 milionu přímých a nepřímých pracovních míst,” doplnil předseda představenstva ostravské společnosti Vítkovice Steel Dimitrij Ščuka.

OU se tak připojila k prohlášení evropských ocelářů kritizujícímu návrh Evropské komise na změnu takzvaných safeguards. Ty mají EU chránit před přílivem levné oceli ze třetích zemí. Návrh EK podle OU bohužel vůbec nezohledňuje pandemií způsobený 50% propad poptávky po oceli v EU.

Velká část výrobní kapacity v Evropě stojí. A nebude jednoduché ji za těchto podmínek znovu nastartovat. Vlády členských států by nyní měly spojit síly a vyvinout tlak na Komisi. Ta ale zatím ukázala jen to, jak moc je odtržená od reality. Safeguards vyžadují radikální změnu, která zohlední kolaps poptávky a cen,“ tvrdí Daniel Urban

Podle něj objem bezcelní kvóty musí odrážet dnešní tržní podmínky, které se minimálně do konce roku nezlepší. Dále je třeba zrušit možnost převodu nevyužitých kvót do následujících čtvrtletí a přístup ke zbytkovým kvótám pro země s národními kvótami.

V oceli kraluje Čína

Světová produkce surové oceli dosáhla loni 1,87 miliardy tun, oproti roku 2018 jde o nárůst o 3,4 procenta. Pozici zdaleka největšího světového producenta oceli potvrdila Čína. Ta vyrobila 996 milionů tun. Což je o 8,3 procenta více než v předchozím roce a zároveň jde o více než polovinu globální produkce. Loňská výroba v Evropské unii proti tomu klesla na 158 milionů tun surové oceli. To je o pět procent méně než předloni.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here