Vláda zamítla návrh poslanců Trikolóry na ústavní právo na platbu v hotovosti. Návrh nedoporučilo Ministerstvo financí ČR [MF ČR] a dle jeho předkládací zprávy i Česká národní banka [ČNB]. Podle zástupců Trikolóry je ale hotovost stále nejdostupnějším platebním prostředkem a její využití je součástí osobní svobody.

Hnutí ve svém návrhu proto navrhuje změnu Listiny základních práv a svobod. Do ní chce vložit článek, že každý z občanů má právo na úhradu svých závazků v hotovosti. Zároveň upravuje článek 98 Ústavy o ČNB, která má mít nově za úkol hlídat rovnocenné postavení hotovostních a bezhotovostních transakcí.

„Platit v hotovosti považuji za nezadatelné právo každého jednotlivce. Pokud nám někdo nařídí povinně platit kartou, může se velmi brzy stát, že tohoto nařízení zneužijí banky, které nás budou nutit platit ještě vyšší poplatky, než je tomu dosud,“ osvětluje důvody proděkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze a odborný garant hnutí pro oblast financí Miroslav Ševčík.

Upozorňuje i na riziko zneužití osobních údajů, které o sobě zanechává každý při elektronické platbě. Takzvaná digitální stopa dle jeho názoru může vést k bezbřehému šmírování. Proto je důležité zachovat možnost platit za zboží a služby jak kartou, tak i bankovkami a mincemi.

S návrhem nesouhlasí žádný z úřadů

ČNB k tomu uvedla, že současná právní úprava, například zákon o ČNB nebo zákon o oběhu bankovek, již právo na platbu v hotovosti obsahuje. Podle ní není nutné, aby toto právo bylo povýšeno na ústavní. Také podle MF ČR je návrh nepotřebný a navíc “nejednoznačný, nedomyšlený a nedostatečně odůvodněný”.

Proti návrhu se postavila také ministerstva vnitra, spravedlnosti, práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu. Podle něj je samotné užívání hotovostních plateb omezeno v zákoně pouze částkou 270 000 korun. Vyšší sumy je nutné hradit bezhotovostně v rámci opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Daný limit ale nechce rušit ani hnutí Trikolóra. Označuje ho za legitimní nástroj boje proti korupci a praní špinavých peněz. Omezení práva platit v hotovosti by ale podle něj bylo přípustné jen v zákonných případech pro ochranu bezpečnosti státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých.

Proč zachovat platby v hotovosti

Diskuse o tom, že právo na placení v hotovosti má být zakotveno v ústavě, se vedou například i v sousedním Rakousku. To je reakce na skutečnost, že Evropská centrální banka připravuje dokumenty směřující k přechodu na digitální měnu.

„O banky a poplatky nejde. Jde o zamezení možnosti státu získat stoprocentní kontrolu nad občany. Nechci žít v režimu jako například v Číně, kde vás neustále monitorují kamery a vyhodnocuje se váš sociální rating. Obávám se, že snahy o vytlačení hotovosti jsou přímou cestou k podobně orwellovskému peklu na zemi. Chceme tomu preventivně čelit,” řekl předseda Trikolóry Václav Klaus mladší [na obrázku, pozn. red.].

Vládní stanovisko k návrhu Trikolóry na odmítnutí zakotvení ústavního práva na platbu v hotovosti je doporučením pro Sněmovnu. Není ale jisté, zda návrh stihne dolní komora projednat do konce volebního období.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here