To kouzlo je v tom, trefit ten byznys, říká Jan Tauber  

861
Jan Tauber_FinTag.cz
Jan Tauber / Foto: Genesis

Dosud svůj největší private equity fond otevře v příštím roce společnost Genesis Capital Equity [GCE]. Jeho prostřednictvím zainvestuje až 150 milionů euro. Co je cílem fondu, přibližuje pro FinTag.cz Chairman GCE Jan Tauber.

Genesis Private Equity fond IV [GPEF IV] se stává šestým fondem společnosti. Patřit má k největším ve střední Evropě. Velikost jednotlivé investice [na jednu firmu] činí 5 až 20 milionů euro. Portfolio fondu počítá s deseti až 14ti oborově diverzifikovanými společnostmi. Fond se zaměří na investice do malých a středních firem. Cílí i na firmy v České republice, Slovensku, Polsku, Maďarsku a Rakousku. V podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz Jan Tauber upřesňuje důvody založení nového fondu. I prozrazuje, že v Genesis letos dojde k významné personální obměně.

„Náš největší fond dosud pracoval s kapitálem ve výši 82 milionů euro. Nyní si troufáme na 150 milionů eur. Což není cíl, ale takzvaný ostrý strop. Cíl je dostat se nad sto milionů, pohybovat se na 120 až 130 milionů euro, ale nepřekročit 150 milionů euro,“ vysvětluje Chairman Genesis Capital Equity Jan Tauber.

Podle něj to v praxi nebude znamenat, že společnost bude investovat do větších než středních či malých firem, ale že v těchto firmách spíše nakoupí větší podíl. K oblíbeným odvětvím společnosti patří B2B služby, lehká a střední výroba, IT služby, technologický outsourcing, specializovaný maloobchod a služby spotřebitelům.

Filozofie nového fondu

„Pro nás je důležitá kvalita firmy a jejího vedení. Z principu se nevyhýbáme žádnému z odvětví s výjimkou sexu, drog a rock and rollu. A velice opatrní jsme nyní u automotive a nebudeme investovat do leteckého průmyslu a hotelových řetězců. Ale jinak nic nevylučujeme,“ říká Jan Tauber.

„V regionu je velice dobrá situace v případě generačních obměn ve firmách. Generační obměna zůstane bohatým zdrojem investičních příležitostí po dobu nejbližších pěti až deseti let. Což je v evropském kontextu jedinečná příležitost,“ dodává Senior Investment Director Tatiana Balkovicová.

Podle ní vlna nástupnictví kulminuje a hraje v tom roli i to, že lidé se dožívají vyššího věku a později odcházejí do penze. Vybírat je z čeho, protože v celém regionu CEE je cca 33 311 firem s 50 až 249 zaměstnanci, nad 250 zaměstnanců pak 7 665 firem, to je celkem 40 975 firem.

Další příležitosti se dle jejích slov nabízejí tam, kde se mezinárodní firmy rozhodnou odprodat své divize. K tomu dochází v situaci, kdy je matka v problémech, potřebuje sanovat své ztráty, nebo opouští region.

Do firem investujeme, ale neřídíme je

„Zaměřujeme se na několik investičních situací. Jsou to námi vybraná odvětví, generační obměna ve firmě či odštěpení firmy z mezinárodní skupiny. V praxi realizujeme odkupy a částečné odkupy firem, poskytujeme růstový kapitál či tyto prvky kombinujeme,“ uvádí partner Genesis Capital Equity Radan Hanzl.

Zdůrazňuje, že filozofií firmy je nakoupené firmy neřídit, ale investovat do nich. Zmiňuje průzkum u cca 200 equity fondů, z nichž vyplynulo, že ty fondy, které nechávají volné ruce vedení společnostem, mají o 15% lepší výnos než fondy, které silně ingerují do řízení firmy.

Filozofii společnosti potvrzuje i Jan Tauber: „Tato filozofie se nám osvědčila, spoléháme na vedení firmy. Naší prací je najít tu správnou investici, to kouzlo je trefit ten byznys, ale rozhodně tu nejsme od toho, abychom firmu řídili.“

Pokud se firmě nedaří, má společnost velmi dobrý nástroj, jak do situace zasáhnout.

„Většinou pomůže výměna generálního ředitele. To je náš nástroj, který používáme. A z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že s tímto nástrojem se nevyplatí váhat, je-li firma v potížích,“ upřesňuje Jan Tauber.

Jan Tauber: Jak postupuje Genesis Capital Equity

Genesis Capital Equity, která působí jako poradenská společnost pro stejnojmenné fondy, ročně posoudí více než 200 investičních příležitostí. Z nich si vybere 50 firem k základní analýze. Z těchto firem si pak vybere 20 až 30 k podrobnější analýze a navštíví je. Zhruba u deseti až 15 předloží indikativní nabídku. U čtyř až pěti firem zrealizuje due diligence. Z nich se pak rekrutují dvě až tři dokončené investice.

„Pro nás je vždy klíčová kvalita vedení firmy a kvalita strategie dané firmy a poměry na trhu firmy. Necílíme vždy jen na nákupy majoritních podílů. Nebráníme se minoritním podílům. Toto řešíme ošetřeným exitem s majoritním vlastníkem v rámci akcionářské smlouvy,“ vysvětluje managing partner Genesis Capital Ondřej Vičar.

Výhoda nákupu minoritních podílů spočívá v tom, že v nakoupených firmách zůstává majoritní vlastník se zájmem o rozvoj firmy.

„Což znamená, že pokud do takové firmy vstoupíte správně, s velkou pravděpodobností získáte dobrý výsledek,“ dodává.

Upozorňuje na to, že Genesis Capital Equity potvrzuje u svých investic 20% výkonnost.

„Důležitý je i vysoký počet zrealizovaných transakcí. Co se týče private equity, tak si myslím, že v regionu nemáme konkurenci,“ tvrdí.

Výkonnost Genesis Capital Equity

Hrubou výnosnost investice do nového fondu zástupci Genesis Capital Equity odhadují na bezmála 2,5 násobek vloženého kapitálu [IRR 25%]. Investiční horizont správci nastavují  tradičně cca deset let – pět let investiční období, plus pět let rozvojové období a výstupní období. Vstup do fondu pro institucionální investory začíná od minimálních pět milionů euro na 25 milionů euro.

K současným investorům do fondů Genesis patří
  • European Investment Fund [EIF]
  • Česká spořitelna
  • Amundi Czech Republic
  • Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna [Vienna Insurance Group]
  • eQ Private Equity
  • RSJ Investments
  • SPM Capital

Za dobu 20leté existence fondy firmy investovaly do 57 společností. 39 investic se stalo přímých a 18 dodatečných. Investici již zcela ukončila u 36 firem. Z nich se pět dostalo do ztráty. To investoři vysvětlují špatným řízením firmy.

Mezi společnosti, v nichž mají private equity fondy Genesis v současné době podíl, patří GTH Multicatering, Quinta-Analytica, HP Tronic/Datart, D2G, Sanborn, Stangl Technik Holding, CN Group, 11 Entertainment Group a Summa Linguae Technologies.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here