Česká realitní skupina Českomoravská Nemovitostní dokončila nákup dvou kancelářských budov City West C1 a C2 v pražských Stodůlkách. Budovy koupila od holdingu CFH za více než dvě miliardy korun. Zároveň pracuje na proměně své budovy na Václavském náměstí 62.

Společnost Consumer finance holding Česká republika [CFH ČR], která patří slovenské Všeobecné úverové bance [VÚB], prodala realitní skupině Českomoravská Nemovitostní [ČMN] dvě kancelářské budovy v administrativním komplexu City West v pražských Stodůlkách. A to za více než dvě miliardy korun.

Kancelářské budovy C1 a C2 stojí v pražských Stodůlkách u stejnojmenné stanice metra. Lokalita je v blízkosti letiště, dálnice D5 a s přístupem na Pražský okruh. Celkem se jedná o více než 25 tisíc m2 pronajímatelné plochy. Daný prostor poskytuje více než dva tisíce pracovních míst. V budově C1 sídlí již od roku 2015 centrála společnosti Vodafone Czech Republic, mezi nájemce budovy C2 patří například CGI IT Czech Republic, Aevi CZ nebo CEMEX Czech Republic.

„Nyní jsme rozšířili portfolio o sídlo Vodafonu a dalších významných společností. Celková hodnota transakce s CFH dosáhla téměř šest miliard korun,“ říká předseda představenstva ČMN Radek Stacha s upřesněním, že financující bankou je Raiffeisen Bank.

Jedná se už o třetí nákup ČMN od CFH ČR. Aktuální akvizici předcházela akvizice vinohradské budovy Crystal a Blox v Dejvicích.

Proměna budovy na Václavském náměstí

Českomoravská Nemovitostní je český realitní holding, který vznikl v roce 2016. Finanční ukazatele holdingu činily k 30.6. 2019 téměř 3,4 miliardy korun. Vlastní kapitál pak více než 800 milionů korun. EBITDA za rok 2018 holdingu Česko-moravská Nemovitostní byla 316 262 000 Kč. Aktuální transakce navýšili portfolio ve správě realitní skupiny ČMN na více než 80 000 m2. Celkově tak skupina ovládá již více než dvě procenta celkové plochy kancelářských budov v Praze.

Bez zajímavosti není, že skupina ČMN vlastní také budovu na Václavském náměstí 62. Tu plánuje modernizovat. Na proměně spolupracuje s architekty Ondřejem Chybíkem a Michalem Krištofem [Chybik+Kristof Architects & Urban Designers].

Proměna budovy by měla přinést nejen změnu fasády, ale umožnit větší výhled i prostory pro nájemce. Právě při hledání prvků, které by otevřely výhled na Václavské náměstí, přišla architektonická kancelář s přístupem, který Václavské náměstí vnímá jako dějiště změn, jež je zde již po staletí. Změny jsou přitom vnímány z pohledu jak pozitivního, tak i negativního. A právě seznam těchto událostí i jejich sentiment určuje směr zaoblení fasády. Dodejme, že řešení je zatím formou studie, která je stále diskutována a musí projít schvalováním.

Všeobecná úverová banka

Holding CFH ČR na konci loňského roku uzavřel fúzi jako zanikající společnost se společností Všeobecná úverová banka. V důsledku fúze došlo k přechodu veškerých práv a povinností společnosti CFH ČR na společnost Všeobecná úverová banka, jako univerzálního právního nástupce společnosti CFH ČR.

Všeobecná úverová banka, a.s. Bratislava byla založena 1. ledna 1990 vyčleněním z bývalé státní banky Československé. Po rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států podala Všeobecná úverová banka, a.s. žádost o povolení působit jako banka v České republice. Toto povolení jí bylo Českou národní bankou uděleno 14. ledna 1993.

V listopadu 2001, kdy byla Všeobecná úverová banka, a.s., včetně její pražské pobočky privatizována, se stala jejím hlavním akcionářem italská bankovní skupina IntesaBci s 94,47% podílem na základním jmění. Banca Intesa je v současné době největším bankovním domem v Itálii a jednou z předních finančních skupin v Evropě. Působí ve více než 40 zemích světa.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here