Ve Spojených státech skončilo rekordně dlouhé období hospodářské expanze, které trvalo od roku 2009. Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesala v přepočtu na celý rok pětiprocentním tempem, nejvíce od finanční krize v roce 2009. Ještě výraznější pokles Spojené státy čekají ve druhém kvartálu.

Data potvrzuje konečná zpráva tamějšího ministerstva obchodu o vývoji hrubého domácího produktu [HDP]. Pokles je vyšší, než se čekalo. V prvním rychlém odhadu z konce dubna úřad uvedl, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok snížil o 4,8 procenta. Zpřesněná zpráva resortu z konce května již uváděla pokles o pět procent. Problém je, že na mnoha místech USA znovu prudce stoupá počet nakažených. Na co již znovu reagují finanční trhy.

„Finanční trhy postupně revidují pozitivní očekávání oživení ekonomiky pod přívalem zpráv o nárůstu nakažených napříč kontinenty. Euro vůči americkému dolaru [26.6.] ztratilo dalších 0,3 procenta a vrátilo se na pondělní hodnoty,“ říká ekonom Komerční banky František Táborský.  

Dodává, že pro následující dny bude zásadní, kam až zajdou zprávy ohledně opětovného nárůstu nakažených a zda nedojde k opětovnému zavedení některých bezpečnostních opatření. Pandemie způsobená šířením koronaviru začala americkou ekonomiku naplno ovlivňovat až v březnu, tedy v posledním měsíci prvního čtvrtletí. Mnoho podniků muselo z rozhodnutí úřadů buď výrazně utlumit činnost, anebo své aktivity zcela přerušit.

Spojené státy a vývoj nezaměstnanosti

Ne příliš rychle se lepší situace v USA i na trhu práce. Ve Spojených státech požádalo v týdnu do 20. června o podporu v nezaměstnanosti zhruba 1,48 milionu lidí. To je v sezonním přepočtu asi o 60 000 méně než o týden dříve. Což je ovšem také podstatně méně, než se čekalo.

„Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA již druhý týden negativně překvapil trh. 1,48 mil žádostí tak definitivně zchladilo očekávání rychlého oživení amerického trhu práce,“ tvrdí František Táborský.

Lidé v USA přicházejí o práci, zatímco nákaza se dál šíří

To znamená, že dávky v nezaměstnanosti v USA pobírá zhruba 19 522 000 lidí. Sezonně upravená míra nezaměstnanosti, která zohledňuje pojištění proti ztrátě místa, v týdnu do 13. června přitom činila 13,4 procenta. To je za týden pokles o půl procentního bodu.

Naopak pozitivní signál z americké ekonomiky vyslalo rychlejší oživení objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za květen. Část tohoto překvapení však jde na vrub negativní revizi předchozích čísel. I tak se ale podle ekonomů zdá, že investiční aktivita by mohla podpořit hospodářské oživení v druhé polovině roku.

Spojené státy a spotřeba

Květnové uvolnění restriktivních opatření vedlo v americké ekonomice k oživení spotřeby. Nominální výdaje na osobní spotřebu tak v USA vzrostly meziměsíčně o 8,2 procenta. I přesto ale zaostaly za předpověďmi ve výši 9,3 procenta. Obdobný vývoj zaznamenaly i výdaje v reálném vyjádření. Celková úroveň výdajů stále nedosahuje předkrizové úrovně, když květnový nárůst jen z části kompenzoval pokles o 12,6 procenta z dubna.

„V květnu navíc došlo k výraznému propadu nominálních příjmů o 4,2 procenta. Což nevěští nic dobrého pro další vývoj soukromé spotřeby, a také inflace,” upozorňuje kolega Františka Táborského Martin Gürtler.

V květnu vzrostly spotřebitelské ceny měřené deflátorem PCE meziměsíčně 0,1 %, stejné výše dosáhla i meziměsíční jádrová inflace. Oproti dubnu tak došlo k mírnému obnovení dynamiky spotřebitelských cen.

Co čeká FED

Americká centrální banka [FED] očekává, že HDP Spojených států letos klesne o 6,5 procenta. FED je připraven pokračovat v rozsáhlé podpoře domácí ekonomiky, zejména takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky, kdy nakupuje zejména dluhopisy.

Příští týden bude zveřejněna vládní zpráva o vývoji nezaměstnanosti za červen. Vývoj za květen ukázal, že nezaměstnanost překvapivě klesla, navíc vzniklo asi 2,5 milionu pracovních míst, což byl rekord. Velká část těchto míst ale byla obsazena lidmi, kteří byli kvůli koronaviru dočasně propuštěni.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here