Průmyslová produkce v květnu reálně meziročně poklesla o 25,7 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 13,8 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 34,7 procenta. Meziroční dramatický pokles znovu ohlásil autoprůmysl. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziměsíční růst o 13,8 procenta je podle ekonomů třeba číst v kontextu dubnového kolapsu, neboť tehdy se výroba meziměsíčně propadla o více než 23 procent.

„Letošní květen měl o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku. Nicméně meziroční pokles výroby o 29,4 procenta byl výraznější, než čekal trh,“ říká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Nejvyšší meziroční pokles byl zaznamenán u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-45,2 %]. U odvětví výroba pryžových a plastových výrobků došlo k 38,6% poklesu. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků propadla o 24,6 procenta.

Radomír Jáč dodává, že u výkonu průmyslu obdobně dopadlo i Maďarsko. I v jeho případě zůstává meziroční propad výroby výrazný a situace je obecně srovnatelná s vývojem průmyslu v Česku. Stejně tak podle něj zůstal za očekáváním i růst květnové průmyslové výroby v Německu. Ta ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 7,8 procenta po 17,5% poklesu v dubnu. Meziročně se německá výroba propadla o 19,3 procenta.

Jak si v průmyslu stály tržby a zakázky

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v květnu v tuzemském průmyslu meziročně klesly o 28,8 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 32,7 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 23,5 procenta.

Hodnota nových zakázek v květnu meziročně klesla o 34,7 procenta [duben: -42 %]. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 36,8 procenta. Tuzemské nové zakázky klesly o 29,7 procenta. Nejvíce se propadly nové zakázky u odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-48,4 %].

Pandemie covid-19 obrátila naruby i český autoprůmysl

U výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků došlo k poklesu o 26 procenta. V případě výroby strojů a zařízení činil květnový propad 27,4 procenta.

„Propad zakázek bude v meziročním vyjádření pokračovat i v dalších měsících. Klesat bude i průmyslová výroba, tempo propadu se ale bude zmírňovat,“ upozorňuje Radomír Jáč.

Podle něj průmyslové aktivitě pomáhá odstraňování omezení spojených s koronavirem [nastartování výroby, pozn. red.], nicméně návrat podniků do plného provozu bude pozvolný. Což potvrzují i samotné průmyslové podniky, které v tuto chvíli nemají přesná data a jistá očekávání, co se týče spotřeby a poptávky.

PODCAST: Automotive potřebuje rychlou cashovou pomoc

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v květnu 2020 meziročně snížil o 3,6 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v květnu 2020 meziročně klesla o 6,1 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 27,2 procenta.

Přebytek obchodní bilance klesá

Český statistický úřad dnes zveřejnil i předběžné údaje o květnové bilanci zahraničního obchodu se zbožím. Ta skončila v přebytku 1,3 miliardy korun. Přebytek byl ale meziročně nižší už o 22 miliard korun.

Kladné saldo motorových vozidel se meziročně propadlo o 22,5 miliardy korun. Zde vývoz klesl o 45,7 miliardy korun a dovoz o 23,2 miliardy korun. Zhoršila se i bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 6,6 miliardy korun. S elektrickými zařízeními o 3,1 miliardy korun, textiliemi o 2,3 miliardy korun. Se stroji a zařízeními o 1,9 miliardy korun a pryžovými a plastovými výrobky o 1,5 miliardy korun.

„Dubnové odstávky a velmi pomalý květnový náběh u produkce automobilů se samozřejmě projevil i v bilanci zahraničně obchodní výměny. […] Zhoršění bylo patrné i v obchodě s elektrotechnikou, elektrickými zařízeními či produkty textilního a strojírenského průmyslu nebo plastovými výrobky. […] Zahraniční obchod tak letos českou ekonomiku rozhodně nepodrží, naopak,“ komentuje výsledky obchodní bilance hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Naopak příznivě na celkovou bilanci působil zejména menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem [-5,3 mld. Kč]. A to díky nižším cenám. Dále pak menší deficit se základními kovy [-5,1 mld. Kč] a chemickými látkami a přípravky [-4,7 mld. Kč].

Bilance zahraničního obchodu se státy EU27 skončila v květnu přebytkem 44,5 miliardy korun a byla tak meziročně o 16,4 miliardy korun nižší. Schodek zahraničního obchodu se zbožím se státy mimo EU27 se prohloubil o 6,2 miliardy korun a dosáhl 41,9 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o dvanáct procent a dovoz o 3,8 procenta. Trend vývoje podle ČSÚ ukazuje na pokles vývozu [-1,9 %] a dovozu [-1,5 %].

V lednu až květnu 2020 dosáhl přebytek obchodní bilance 16,9 miliardy korun. Což představovalo meziroční pokles o 71,2 miliardy korun. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 16,4 procenta a dovoz o 12,6 procenta.

Jak si stálo v květnu stavebnictví

Český statistický úřad dnes zveřejnil i výsledky stavební produkce. Ta v květnu reálně meziročně klesla o 7,6 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,9 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 2,8 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 10,8 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 0,8 procenta bytů více. Dokončeno bylo o 15,3 procenta bytů více.

I nadále se ale udrželo v růstu inženýrské stavebnictví. To zaznamenalo meziroční nárůst o 1,2 procenta. Celý sektor ale stáhlo do poklesu pozemní stavitelství. To kleslo nejrychlejším tempem [-11,0 %] od dubna 2016. Problém podle ekonomů je, že firmy pozastavují či ruší své plánované investice a klesá i poptávka po stavebních pracích.

Stavebnictví v dubnu zaznamenalo razantní propad a nemá lidi

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v dubnu 2020 v EU27 meziročně klesla o 24,0 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 24,6 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 21,4 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here